SVE ŠTO TREBATE ZNATI O FIKSNOJ PROTEZI

Danas je postala učestala pojava anomalija rasporeda zuba u vilici, kao i ne pravilan zagrižaj, a razloge možemo potražiti što u genetici, što u ne pravilnoj ishrani. Iako bi se te stomatološke intervencije morale raditi što ranije, nikada nije kasno i nema ograničenja u starosnim godinama da se protezama prepravi loš raspored zuba u vilici. Iako je fiksna proteza najskuplja varijanta, danas je i najpopularnija.

Nakon nošenja fiksne proteze, vaši zubi neće biti samo lepi i neće biti samo lepo raspoređeni, već će biti i funkcionalni. Fiksna proteza se nosi minimum 18 meseci, kako bi se postigli željeni rezultati, ali sve uvek zavisi od služaja do slučaja, a tačna terapija se utvrđuje nakon snimka koji nosite stomatologu specijalisti ortopedije vilice. Kontrole se rade jednom mesečno, no obično sve napreduje kako treba. Naravno da je u početku sve čudno, jer se u ustima nalazi nešto što do sada nije bilo, pa se u početku ima mali problem sa žvakanjem i osećajem. Međutim, proći će početna iznenađenost i fiksna proteza će napraviti evidentnu i iznenađujuću promenu. Ubrzo su potrebne folije ( stručno – ritejneri ) kako bi se osigurao određeni položaj.

VRSTE FIKSNIH PROTEZA – METALNE I ESTETSKE

Jedina razlika je u samom izgledu, gde metalne imaju za cilj da isprave zube, a pošto se vide, to je pomalo odbojno mlađoj populaciji, pa obično biraju šarene gumice ili gumice koje su primetne. Estetske proteze su namenjene populaciji kojima je vrlo bitno da se proteze što manje vide, jer rade neke javne poslove i izloženi su stalnim pogledima. Vrlo je bitno, kod nošenja fiksnih proteza, pravilna ishrana – treba se hraniti bez preterano tvrde hrane i hrane koja se lepi, bez slatkiša i gaziranih pića kako se ne bi pojavio karijes, bez žvaka i tvrdih grickalica poput kikirikija i kokica, kako se ne bi oštetila proteza. Na početku je potrebno krenuti sa mekom i blagom hranom, poput supe, ribe, sredinom hleba, pirinčem, a od voća bananom.

DA LI DECA MOGU DA NOSE FIKSNU PROTEZU?

Deca mlađa od 12 godina treba da nose mobilne proteze, ali nekoj deci je potrebno i fiksna proteza nakon mobilne i to, naravno, stomatolozi treba da naglase, tek kada vide kakva je situacija. Poenta je da treba sačekati da deci izrastu stalni zubi i do tada je dobro nositi mobilnu protezu koja će usmeravati zube, a ukoliko je problem veći, preporučuje se fiksna. 

Kada je reč o održavanju higijene nakon postavljanja ove proteze, oprema za oralnu higijenu je nešto veća, pa je pored obične četkice za pranje zuba potrebna i interdentalna četkica, konac za zube, dobar rastvor za ispiranje usta i pasta za zube sa dodatkom fluora, kao i pasta za jačanje gleđi. Pranje zuba je obavezno nakon svakog obroka, kao i upotreba konca za zube, a savet je korišćenje rastvora 2 puta dnevno. Vođenjem računa oko higijene i ishrane, ceo proces je veoma uspešan, ali ipak se treba javiti stomatologu kada se javi neki bol. Stavljanje ove proteze je skroz bezbolno – možda ćete osetiti teskobu u samom početku, samo dok se ne naviknete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *