Sve što niste znali o silikonima i hijaluronskim filerima

Implantati mogu biti okruglog oblika ili obličnog oblika (poznatog kao anatomski). Okrugli implanti pružaju veću zapreminu na vrhu dojke, a dizajn je iste širine. Anatomski oblik silikona, bolje su čvrstine, ne menjaju svoju poziciju, a “pod rukom” daju prirodan osećaj. Generalno, vaš hirurg će savetovati opciju najboljeg oblika koja odgovara vašem okviru i željenom ishodu vaših grudi.

Da li su silikonski implanti bezbedni?

Grudni implanti su napravljeni od medicinskog silikona. Ovo je polimer koji je testiran i koristi se u brojnim drugim medicinskim svrhama. Silikon se takođe koristi u često prisutnim predmetima za domaćinstvo, kao što su sredstva za poliranje cipela, kozmetika i kuhinjski pribor. Svi mi, već imamo male količine silikona u našim telima, očigledno bez znatnog uticaja na nas. Ako imate ugrađene implantate za dojke, male količine silikona povremeno ispadaju s površine vaših implantata, a zatim bivaju odložene u limfne žlezde koje se nalaze u vašem pazuhu i iz njih završe svoj put u jetri.

Silikon je inertan u telu, ne možete reagovati na njega ili ga odbaciti. Ne postoji veza između povećanja dojke i raka dojke ili raka bilo kog drugog dela tela, niti postoji dokazana povezanost sa bilo kojom drugom bolesti.

Razlika između hijaluronskih filera i silikonskih implanata

Za razliku od silikona, hijaluronski fileri nisu u čvrstom stanju već su u obliku gela. Hijaluronski fileri su ustvari hijaluronska kiselina koja je obavezni sastojak organizma jednog čoveka dok su silikoni sintetičku materijali. Fileri se najčešće koriste u estetskoj hirurziji lica kao što je podiaznje jagodica, zatezanje lica, uklanjanje bora i drugih zahtvata.

Da li su hijaluronski fileri bezbedni?

Apsolutno. Hijaluronski fileri su daleko zdraviji od silikonskih implanata pre svega jer je hijaluronska kiselina sastavni deo našeg organizma. Zahvati koji se izvode hijaluronskim filerima su bezbolni ali se moraju izvoditi u nekoliko tretmana kako bi efekat bio što veći.

Šta se dešava sa ugrađenim implantatom?

Tokom vremena, implantat može propasti i silikonski gel se može izlivati. Iako to može prouzrokovati simptome i rezultovati potrebom za uklanjanjem i zamenom implantata, nema dokaza da ruptura implantata na grudima može izazvati teže posledice po zdravlje.

Šta uključuje operaciju?

Operacija povećanja grudi traje oko sat i po, i obično se vrši pod opštom anestezijom. Sama operacija podrazumeva pristup i stvaranje džepa u koji će biti postavljen implant, koristeći jedan od puteva umetanja: grudi, pazuh ili bradavica. Kada je džep stvoren, hirurg može ubaciti probni implantat kako bi proverio da li je izabrana veličina odgovarajuća. Nakon povećanja grudi, pacijent možda može ići kući istog dana, ali će mnogi pacijenti provesti jednu noć u bolnici.

Postoperativni bol u ovim procedurama se lako kontroliše uzimanjem medikamanata i analgetika. Pacijenti će biti mobilni od prvog dana i trebalo bi da se vrate na sve svoje svakodnevne aktivnosti u roku od šest nedelja. Pre toga, pacijentima se preporučuje da uzmu od jedne do dve nedelje slobodno van posla kako bi se brže oporavili. Nakon potpunog oporavka, pacijentima se preporučuje fizička aktivnost i vežbanje.

Ukoliko nakon intervenicje primetite komplikacije kao što su naticanje, neizdrživ bol ili krvarenje potrebno je da se odah javite vašem hirurgu.

U početku vaše grudi mogu izgledati previsoko, a koža može delovati veoma čvrsto. Ovo se uglavnom smanjuje tokom prvih šest nedelja nakon operacije, kada se pojavljuje prirodniji oblik. Međutim, pravi izgled grudi pokazaće se nakon godinu dana kada tkivo u potpunosti sraste a silikoni porpime svoj pravi oblik.
Većina pacijenata je oduševljena promenom koja je postignuta, ali neki smatraju da se na njihov novi oblik teško i duže treba navikavati. Stoga, pacijent bi trebalo da bude upućen i spreman za ovu mogućnost.

Priroda ožiljaka zavisiće od tehnike koja je korišćena pri operaciji povećanja grudi. Ožiljci imaju tendenciju trajanja do šest nedelja, menjajući se do ljubičastih promena u naredna tri meseca, a zatim blede na bele ožiljke. Abnormalni ožiljci su retki u operaciji povećanja grudi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *