Sve o matcha čaju

U japanskom jeziku termin „cha“ znači čaj dok reč „ma“ znači prah. U bukvalnom prevodu pojam „matcha“ znači zeleni (čaj u) prah(u). 1191. godine Zen monah Eisai je doneo ovaj čaj u Japan iz Kine. Zasadio je prve biljke u hramu u Kjotou i bio je prva osoba koja je konzumirala lišće u obliku praha. Od tada, Zen i matcha čaj su uvek išli zajedno, tj. Zen monasi su ga koristili tokom meditacije dok je sve ostalo istorija. Zeleni čaj vrste mača proizvodi se u japanskim pokrajinama Nishio i Uji. Specifičnog je ukusa a zahvaljujući lekovitim sastojcima, jedan je od trenutno najtraženijih čajeva širom sveta.

Nutritivna svojstva matcha (mača) čaja

Matcha čaj poseduje neverovatna nutritivna svojstva. Samo zamislite sva blagotvorna dejstva zelenog čaja pa onda sve to uvećajte i dobićete pravu sliku matcha čaja, ali ne zaboravite da povećate i pozitivne rezultate. Matcha čaj sadrži četiri puta više antioksidanasa i čak 100 puta više antioksidansa EGCG, koji je delotvoran u borbi protiv raka, u odnosu na zeleni čaj. Zašto? Tajna je u konzumiranju celog lista. Izraženo u šoljama, jedna šolja matcha čaja jednaka je koncentraciji nutritivnog sadržaja deset šoljica zelenog čaja. Prirodno je bogat antioksidansima i katehinom, zatim vitaminima A, B6, C i K. Takođe, sadrži magnezijum, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe, kalijum i bakar. Zato ga neretko nazivaju i čaj nad čajevima. Na Dalekom istoku poznat je vekovima unazad.

Dve osnovne vrste matcha čaja

Dve osnovne vrste matcha čaja su: 1. Usucha (slabiji) i 2. Koicha (jači). Usucha se proizvod od listića biljke koje su mlađe od 30 godina – jeftiniji je. Koicha se proizvodi od listića biljke starije od 30 godina te je zato i skuplji. Razlika je u tome što se matcha koicha priprema sa manje vode i ukus mu je nešto slađi. Npr. od 40g matcha praha može da se napravi 10 koicha ili 20 usucha posluženja.

Lekovita dejstva matcha čaja

Posebnost ovog čaja, ali i glavni razlog zašto je toliko lekovit je to što se pije i njegov prah. Neka od korisnih svojstava mača čaja: pomaže organizmu u sagorevanju masti čak oko četiri puta brže. Takođe, ubrzava metabolizam. Iako gorkog ukusa opušta telo, poboljšava koncentraciju i pamćenje, povećava nivo energije i izdržljivosti, detoksikuje organizam, efikasan je i u borbi protiv holesterola. Katehin koji se nalazi u njemu ima antibiotska svojstva, te pomaže vašem imunitetu da se izbori sa bakterijama. Matcha čaj je poznat kao pomoć u smirenju uma kako biste se opustili, što je ujedno glavni razlog zbog kog se koristi u japanskim Zen ceremonijama.

Priprema matcha čaja

Kako se matcha čaj priprema?

Kuvajte vodu do oko 60°C (bitno da je voda vruća, ali ne i kipuća). Zatim stavite 1 do 2 grama praha u drvenu činiju. Mešajte čaj dok se ne napravi pena. Bitno je naglasiti da što pena bude čvršća, to će čaj biti bolji i ukusniji. Matcha čaj mora uvek biti sveže pripremljen i kao takav se konzumira, što nije slučaj sa običnim zelenim čajem koji može i da odstoji.

Oprez

Važno je naglasiti da matcha čaj sadrži i visoke količine kafeina te može izazvati dijareju, hipertenziju i ubrzani rada srca (aritmiju) i probleme sa varenjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *