Šta predstavlja i zašto je značajan ultrazvuk dojke?

Briga o sopstvenom zdravlju treba da bude kontinuirana i da se zasniva na preventivnom delovanju u pogledu odlaska na preglede, ispitivanja i provere stanja, kako bi se sprečila pojava bilo kakvih tegoba i oboljenja. Posvećivanje pažnje stanju dojki obaveza je svake žene, kako bi se blagovremeno ispitalo zdravlje i proverilo stanje pacijentkinja.

Ultrazvuk dojke predstavlja potpuno bezbolan, neinvazivan i važan pregled koji periodično treba da zakaže i obavi svaka žena, u cilju održavanja zdravlja organizma. Obezbeđuje informacije od krucijalnog značaja za zdravlje, dijagnostifikovanje stanja i potrebama za lečenjem, dajući sigurnost od 97% tačnosti.

Šta predstavlja ultrazvučni pregled dojki?

Snimanje stanja, odnosno ultrazvuk dojke danas se realizuje korišćenjem inovativne i najbolje opreme, u cilju dobijanja potpuno pouzdanih informacija i uvida u detaljno stanje. Realizuje se tako što samom korišćenju ultrazvučnog aparata prethodi ručni pregled dojki, a zatim sledi snimanje u ležećem položaju. Upotrebom kvalitetnog gela koji se postavlja na prednji deo grudnog koša, vrši se ultrazvuk dojke pokretima koji se prave uz pomoć inovativne sonde.

Na ekranu se mogu videti svi parametri, pojava limfnih čvorova u grudima ili pazuhu, izgled tkiva dojki, i kompletno stanje ovih delova tela. Savetuje se zakazivanje jednom u toku godine, ukoliko lekari ne preporuče drugačije, najčešće između 7. i 10. dana od poslednjeg menstrualnog ciklusa. Važno je da nema štetnih dejstava, nus pojava niti emitovanja zdračenja, pa je metoda ispitivanja u potpunosti bezopasna i bezbedna.

Kada se preporučuje zakazivanje ultrazvučnog pregleda dojki?

Ultrazvuk dojke savetuje se ženama koje imaju 30. godina starosti, a za dame starije jednu deceniju predlaže se zakazivanje i mamografije na svake dve godine. U slučaju da drugi lekari – najčešće ginekolozi ili radiolozi predlože ranije i češće zakazivanje ultrazvučnog pregleda dojki, kako nema štetnih dejstava niti zračenja, može se realizovati u skladu sa preporukama i potrebama.

Namenjen je svim ženama u reproduktivnom životnom dobu, kao i tokom menopauze. Svaka žena treba da vrši i mesečni samopregled i ukoliko primeti promene i pojave na grudima, sledeći korak treba da bude ultrazvuk dojke.

Koje važne promene dijagnostifikuje ultrazvučni pregled?

Godišnji ultrazvuk dojke veoma je značajno realizovati radi održavanja zdravlja i vitalnosti čitavog tela i duha, jer može biti preventivna mera, ali i signal prvih promena na određenim mestima. Zakazivanje je obavezno u slučaju pojave bola, otoka, čvorića, krvarenja iz bradavica i prilikom obavljanja drugih analiza.

Konkretno, ultrazvučni pregled može da utvrdi postojanje čvorova na dojkama ili pazuhu, kao i kakva je struktura promene, zatim stepen produktovanja mleka nakon perioda dojenja, postojanje i nepravilnost proširenih mlečnih kanala i mnogo drugih pojava. Takođe, ultrazvuk dojke je značajan za žene koje su na raznovrsnoj hormonskoj terapiji, imaju implantate, zatim upalu dojki, promenu izgleda i oblika grudi, mastopatiju i druga stanja.

Ultrazvuk dojke predstavlja preventivnu meru i važnu analizu za dijagnostifikovanje zdravstvenog stanja žena i savetuje se zakazivanje na godišnjem nivou, od 30. godine starosti. U pitanju je značajan pregled uz pomoć kojeg se mogu utvrditi određene promene, pojave i blagovremeno odrediti terapija uz koju će oporavak biti uspešan, potpun i bez drugih posledica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *