Šta je operacija očne duplje?

U situacijama konstantnog bola u oku koji je posledica nekog oboljenja, fizičke povrede ili tumora oka, radi se operacija očne duplje kojom se oko delimično ili potpuno uklanja.

Iako se evisceracija i enukleacija rade kao krajnji i poslednji stadijum, ova intervencija nije laka nijednom pacijentu. Da bi dala zadovoljavajuće rezultate operaciju treba da izvodi stručan hirurg oftamologije, ali i da se pacijent psihički pripremi da je vađenje oka jedino rešenje medicinskog problema.

Operacija očne duplje – delimično ili potpuno vađenje oka

Eviseracija oka čini delimično uklanjanje sadržaja očne duplje. Beonjača i mišići se zadržavaju, a vadi se unutrašnji sadržaj oka. Ova intervencija se izvodi u situaciji kada je oko trajno izgubilo vid, a izaziva jaku bol ili je došlo do fizičke povrede oka.

Enukleacija oka je operacija očne duplje kojom se uklanja celo oko, a radi se najčešće u situacijama kada:

    • Postoji tumor koji se ne može tretirati zračenjem
    • Autoimuna bolest koja zbog povrede na jednom oku i drugo tretira kao strano telo pa se zato povređeno oko mora izvadit
    • Nepravilni razvoj oka
    • Infekcije oka i nakon gubitka vida
    • Glaukom koji je u poslednjem stadijumu

Operacija očne duplje koju radi Dr Zoran Žikić oftalmolog je dokaz koliko se medicina unapređuje i da se savremenim tehnikama vrlo brzo prevazilazi ovaj hendikep. Naime, iako se vid neće vratiti, Dr. Žikić praktikuje da odmah započne sa izradom i ugradnjom proteze koja verno imitira oko. To psihički pomaže pacijentu, ali i zdravstveno jer čuva volumen očne duplje pa se ne menja fizionomija lica. 

Ovo se pokazalo kao najbolji postupak trajnog lečenja opasnih bolesti oka, i u svetu, i kod nas.

Kako izgleda život sa očnom protezom?

Da bi se operacija očne duplje uspešno završila, očna proteza mora biti najsličnija oku pacijenta pa da se izbegnu i fizičke i psihičke barijere. Ovo najviše zavisi od vašeg okuloplastičnog i rekonstruktivnog hirurga koji vodi zdravstveno stanje pacijenta od dijagnostikovanja bolesti pa do poslednje kontrole.

Očne proteze se izrađuju od kvalitetnih materijala, a da bi pacijent imao najbolji doživljaj, proteza treba da bude tačno odgovarajuće veličine, ni prevelika ni premala.

Mišići očne duplje mogu pomerati protezu dok pomeraju zdravo oko, ali ne treba očekivati da će to biti sasvim prirodno kao pre. Ipak, današnji implantati su boljeg kvaliteta i dalju prirodniji izgled.

Sa očnom protezom se spava, jednom mesečno se vadi i pere i to je najveći posao. Potrebno je stavljati kapi za oči i redovno posećivati oftamologa koji će da prati stanje implanta. Svakako da treba uključiti i psihološko savetovalište jer je pojava depresivnih stanja vrlo česta nakon ove intervencije.

Gubitak vida, a onda i gubitak oka je vrlo stresno za svakog pacijenta. Važno je znati da je uklanjanje oka poslednja opcija i da se tako trajno rešava veliki medicinski problem. Potreban je stručan okuloplastični hirurg koji će izvesti operaciju očne duplje, pratiti oporavak i odmah postaviti privremenu, a potom i trajnu očnu protezu. Uz podršku okoline i stručnih službi, navikavanje će brže proći, a pacijent neće imati duge depresivne faze. Na kraju, vid na drugom oku će ostati u funkciji, medicinski problem će biti rešen i život će nastaviti da funkcioniše normalno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *