Šta je lajmska bolest, koji su simptomi i kako se leči?

Lajmska bolest je uzrokovana bakterijama- Borrelia burgdorferi koje se prenose na ljude preko ugriza zaraženog krpelja.

Simptomi se mogu javiti negde od 3 do 30 dana nakon ujeda i mogu biti široki u zavisnosti od stadijuma infekcije. U nekim slučajevima, simptomi se mogu pojaviti mesecima nakon ugriza. Šanse da dobijete lajmsku bolest od ugriza krpelja zavisi od vrste krpelja, gde ste bili kada je došlo do ugriza i koliko dugo je krpelj vezan za vas. Krpelji moraju biti na vašoj koži 36 do 48 sati da bi se prenela lajmska bolest. Ako se krpelj ukloni u roku od 48 sati nećete se zaraziti.

Koji su simptomi lajmske bolesti?

Rani znaci i simptomi uključuju groznicu, glavobolju, umor, bol u mišićima i zglobovima, i otečene limfne čvorove – sve uobičajeno kod gripa. U 80% lajmskih infekcija osip je jedan od prvih simptoma. Bez lečenja simptomi mogu napredovati. Mogu uključivati naredne reakcije: jaka glavobolja ili ukočenost vrata, osip na drugim delovima tela, artritis sa jakim bolovima u zglobovima i oteklinama, posebno u kolenima. Takođe, gubitak tonusa mišića ili „opuštanje“ na jednoj ili obe strane lica, srčano lupanje srca ili nepravilan rad srca, upala mozga i kičmene moždine, pucanje bolova, ukočenost ili peckanje u rukama ili nogama.

Kako izgleda osip?

Oko 20% do 30% lajmskih osipa ima pojavu u vidu koncentričnih krugova oko centralne tačke – ali većina je okrugla i ravnomerno crvena i najmanje 5 centimetara preko. Osip se postepeno povećava u periodu od nekoliko dana i može se osećati toplo na dodir, ali retko svrbi ili je bolno, a može se pojaviti na bilo kojem delu tela.

Kako se dijagnostikuje lajmska bolest ?

Lekari je dijagnostikuju na osnovu simptoma i istorije izlaganja krpeljima. Testovi krvi u dva koraka su korisni ako se pravilno koriste. Ali tačnost testa zavisi od toga kada ste zaraženi. U prvih nekoliko nedelja infekcije, test može biti negativan, jer se razvijaju antitela za nekoliko nedelja. Testovi se ne preporučuju pacijentima koji nemaju simptome lajmske bolesti. Lekari možda ne prepoznaju simptome, posebno one koji praktikuju u oblastima gde infekcija ne preovladava, a do 30% infekcija nije praćeno osipom.

Faze infekcije

Rano lokalizovana lajmska bolest podrazumeva simptome slične gripu kao što su groznica, glavobolja, otečeni limfni čvorovi, bol u grlu i tipično osip sa koncentričnim krugovima. U narednoj fazi bolesti javljaju se simptomi slični gripu koji sada uključuju bol, slabost ili obamrlost u rukama i nogama, javlja se promena vida, palpitacije srca i bol u grudima, osip i paralizu lica (Bellova paraliza). Kasna lokalizacija lajmske bolesti podrazumeva veći protok vremena. Ovo se može desiti nedeljama, mesecima ili godinama posle ugriza krpelja. Simptomi mogu uključivati artritis, težak umor i glavobolje, vrtoglavicu, poremećaje spavanja i mentalnu konfuziju. Otprilike 10% ljudi koji se leče zbog infekcije mogu imati tri osnovna simptoma – bol u zglobovima ili mišićima, umor i kratkotrajni gubitak pamćenja ili mentalnu konfuziju. Smatra se kontroverznim jer se simptomi dele sa drugim bolestima i ne postoji test krvi za dijagnostiku. Postoje teorije o tome zašto simptomi lajmske bolesti postaju hronični. Jedan je da telo nastavlja da se bori protiv infekcije dugo nakon što bakterije nestanu, slično kao autoimuni poremećaj.

Kako se leči lajmska bolest?

Antibiotici se koriste za lečenje lajmske bolesti tj. rane faze infekcije. Pacijenti obično uzimaju doksiciklin 10 do 3 nedelje, ili amoksicilin i cefuroksim 2 do 3 nedelje. U do 90% slučajeva, antibiotik leči infekciju. Ako to nije slučaj, pacijenti mogu dobiti druge antibiotike oralno ili intravenski. Oralni antibiotici se preporučuju za simptome kao što su paraliza lica i abnormalni srčani ritam. Intravenski antibiotici se preporučuju ako osoba ima meningitis, upalu sluznice mozga i kičmene moždine ili ozbiljnije probleme sa srcem. Svakako da lečenje lajmske bolesti ne treba raditi na svoju ruku, već isključivo po savetima lekarama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *