Šta aroniju čini tako dobrom za zdravlje?

Verovatno ste barem jednom čuli nešto dobro o aroniji. Možda ste je do sada i probali, a možda je i konzumirate već duži niz godina. Možda ste se već uverili u sve dobrobiti aronije, možda vam se nije svidela, a možda je obožavate.

Ukusi i potrebe su različiti i to je sasvim u redu. Nekome se ne sviđa aronija, ali je ipak konzumira, jer mu pomaže. Neko obožava aroniju, konzumira je redovno i na taj način se štiti od mnogih bolesti. Verovatno ste mnogo puta do sada i slušali o njenim dejstvima, koji su i više nego delotvorni. Ukoliko do sada niste poverovali, a ni iskusili čudotvorno dejstvo aronije, onda imamo nekoliko sugestija, koje možda učine da se predomislite.

Njeno pozitivno dejstvo je dokazano

Mnogim naučnicima je aronija bila zaniljiva za ispitivanje i proučavanje. Kada su prvi put otkrivena njena neverovatna dejstva, onda su se i drugi naučinici zainteresovali i pokušali su da ispitaju šta je to tako posebno kod aronije. Otkrili su mnogobrojne dobrobiti. Tako su i lekari u Černobilju korisli aroniju kako bi pomogli svim onim ljudima koji su bili ozračeni, kako bi što manje trpeli bol. Brojna istraživanja rađena su u Rusiji, zatim u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i Nemačkoj i Norveškoj. U nekim od njih zauzet je stav da je aronija jedna od najzdravijih biljaka na svetu. Kako se koristi aronija i za šta je dobra možete pročitati na www.zdravisimo.com.

Ne prska se jer je veoma otporna

Aronija je veoma otporna. Uspeva i može da se održi na temperaturama koje su u minusu i to u velikom minusu, čak i 30 stepeni ispod nule, što je za voće zaista neverovatno. Možda će vam ova priča biti poznatija ako vam kažemo da aroniju nazivaju i sibirska borovnica. S obzirom da može da uspe i u ekstremnim uslovima, zaista nema potrebe da se prska i da se tretira hemijskim preparatima i sredstvima, jer jednostavno može da uspe i bez toga. A šta to onda znači? Znači da je potpuno prirodna, znači da je još zdravija od nekih drugih sorti voća i povrća koji i te kako mogu da budu štetni upravo zbog prskanja i tretiranja jakim hemijskim sredstvima. Tako da, ovo je jedan veliki plus za aroniju.

Bere se u avgustu, ali se može konzumirati cele godine

Verovatno većina i ne zna kada se bere aronija, te je to zbog toga i sporedna stvar. Sve nas zanima gde možemo da je nađemo u kojem obliku, da li će nam pomoći i slično. Međutim, sporedna a veoma dobra stvar jeste ta što aronija donosi plodove u trajanju od nekih petnaestak dana. Dakle, imate samo 15 dana da uberete aroniju. Međutim, to nije nikakav problem. Za tih 15 dana možete se pripremiti za celu godinu. Dakle, aronija se nabere, zatim se spakuje u zamrzivač, i onda je možete grickati tokom cele godine, sve dok ponovo ne počne da daje zdrave plodove. Ona na ovaj način neće promeniti svoja svojstva. Takođe, može se i osušiti i konzumirati na taj način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *