Skolioza kod dece: Rano otkrivanje i tretmani

Skolioza je deformacija kičme koju karakteriše bočno savijanje kičmenog stuba.

Ova stanja su naročito česta kod dece, a rano otkrivanje i adekvatan tretman igraju ključnu ulogu kada je u pitanju uspešno lečenje skolioze. Rano otkrivanje skolioze je važno jer omogućava da se lečenje započne u najranijoj fazi, kada su mogućnosti za korekciju ili sprečavanje dalje progresije najveće. 

Skolioza kod dece

Skolioza je deformacija kičmenog stuba koja se karakteriše bočnom krivinom i rotacijom pršljenova. Ova deformacija se najčešće javlja kod dece, posebno tokom brzog rasta i razvoja. Rano otkrivanje i tretman skolioze su od izuzetne važnosti kako bi se sprečilo dalje napredovanje deformacije i omogućio pravilan razvoj kičmenog stuba.

Šta je skolioza?

Skolioza je stanje koje karakteriše bočna krivina kičmenog stuba za više od 10 stepeni. Ova deformacija može biti vidljiva golim okom, ali se često otkriva i putem rendgenskog snimka kičme. Skolioza može biti zakrivljena samo u jednom pravcu (sleva na desno ili zdesna na levo) ili može imati dve ili više zakrivljenosti.

Skolioza je relativno česta kod dece i javlja se u oko 3% populacije. Najčešće se otkriva tokom puberteta, kada se kičmeni stub najbrže razvija. Rano otkrivanje skolioze je od izuzetne važnosti kako bi se sprečilo dalje napredovanje deformacije.

Razlozi za rano otkrivanje

Rano otkrivanje skolioze je od značajne važnosti jer omogućava blagovremenu intervenciju i tretman. Nelečena skolioza može dovesti do ozbiljnih problema sa kičmom, plućima i srcem kasnije u životu. Rano otkrivanje takođe omogućava pravilan razvoj kičmenog stuba i pomaže u sprečavanju daljeg napredovanja deformacije. Redovni pregledi i testiranja na skoliozu su ključni za otkrivanje ove deformacije u ranoj fazi.

Tokom pregleda, lekar će pažljivo pregledati držanje tela deteta, izmeriti mu visinu ramena, kukova i ispitati kičmu. Pregled može uključivati i savijanje deteta napred kako bi se primetile eventualne neravnoteže u kičmenom stubu. Redovni pregledi omogućavaju otkrivanje skolioze u ranoj fazi i blagovremeno započinjanje tretmana.

Kako prepoznati skoliozu kod dece

Skolioza kod dece može se prepoznati po nekoliko karakterističnih simptoma. Ovi simptomi mogu biti fizički i vidljivi golim okom, ili se mogu primetiti samo putem rendgenskog snimka kičme. Neki od najčešćih simptoma skolioze kod dece uključuju nejednaku visinu ramena, nepravilno držanje tela, izbočenje jedne strane kičmenog stuba, neujednačen prostor između ruku i tela prilikom savijanja, i nejednaku visinu kukova.

Skolioza kod dece može imati različite oblike, uključujući C-oblik, S-oblik, i duple krivine. 

  • C-oblik skolioze karakteriše jedna zakrivljenost kičmenog stuba, dok se 
  • S-oblik skolioze odnosi na dve zakrivljenosti u suprotnim pravcima. 
  • Duple krivine skolioze obuhvataju dve zakrivljenosti u istom pravcu. 

Važno je utvrditi oblik skolioze prilikom dijagnostike kako bi se odredio odgovarajući tretman.

Rizične grupe

Postoji nekoliko rizičnih grupa dece koja su podložnija razvoju skolioze. To uključuje decu koja imaju istoriju skolioze u porodici, decu sa određenim genetskim poremećajima kao što je daunov sindrom, i decu koja imaju neuromišićne poremećaje. Ova deca trebaju biti posebno pažljivo praćena i redovno testirana na skoliozu.

Tretmani skolioze

Konzervativni tretmani skolioze uključuju razne metode koje mogu pomoći u sprečavanju daljeg napredovanja deformacije kičme. To može uključivati nošenje specijalnih ortopedskih pomagala kao što su ortoze ili steznici, redovne fizičke terapije usmerene na jačanje leđnih mišića i poboljšanje držanja tela, kao i programi vežbanja koje dete treba raditi kod kuće. Konzervativni tretmani su često prvi izbor tretmana za blage i umerene slučajeve skolioze.

Fizikalna terapija igra ključnu ulogu u tretmanu skolioze kod dece. Fizioterapeut će raditi sa detetom kako bi mu pomogao da poboljša držanje tela, poveća fleksibilnost kičmenog stuba i jača leđne mišiće. Fizikalna terapija obično uključuje posebne vežbe, istezanje, masaže i druge tehnike koje pomažu u smanjenju zakrivljenosti kičme i sprečavanju daljeg napredovanja deformacije.

Nošenje ortopedskih pomagala, kao što su korseti ili steznici, može biti efikasan način da se zaustavi napredovanje skolioze kod dece. Ova pomagala pomažu u postizanju pravilnog držanja tela i smanjenju zakrivljenosti kičme. Nošenje ortopedskih pomagala obično se preporučuje u slučajevima blage do umerene skolioze i treba se koristiti pod nadzorom stručnjaka.

Medicinski tretmani

Hirurška intervencija se uzima u obzir u slučajevima teške skolioze kod dece, kada konzervativni tretmani nisu uspeli zaustaviti napredovanje deformacije. Tokom operacije, hirurg će ispraviti zakrivljenosti kičme postavljanjem metalnih šrafova i šipki koje će fiksirati pršljenove u ispravnom položaju. Hirurška intervencija se obično koristi kao poslednja opcija kada su druge metode tretmana bile neuspešne.

Implantacija metalnih šrafova i šipki je metoda koja se koristi tokom hirurške intervencije za ispravljanje zakrivljenosti kičme kod dece sa skoliozom. Šrafovi se postavljaju u pršljenove kičme, dok su šipke povezane sa šrafovima. Ovaj sistem pruža stabilnost kičmi i omogućava ispravljanje deformacije.

Postoperativna rehabilitacija

Nakon hirurške intervencije za skoliozu, postoperativna rehabilitacija je od vitalnog značaja. Ova rehabilitacija uključuje fizičku terapiju i vežbanje kako bi se dete oporavilo od operacije, povratilo snagu i mobilnost i postiglo maksimalne rezultate. Postoperativna rehabilitacija može obuhvatati vežbe disanja, istezanje, jačanje leđnih mišića i postepeno uvođenje sve većih fizičkih aktivnosti.

Alternativni tretmani

Akupunktura je tradicionalna kineska terapija koju se sve više primenjuje u tretmanu skolioze kod dece. Ova terapija koristi igle koje se ubadaju na određene tačke na telu kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i energije, smanjila bol i napetost u mišićima kičme, i povećala fleksibilnost kičmenog stuba. Akupunktura može biti efikasan način da se smanji nelagodnost i ublaži simptome skolioze, ali se pre primene ove terapije treba posavetovati sa stručnjakom.

Masaža je još jedna alternativna terapija koja se može koristiti kao deo tretmana skolioze kod dece. Masaža leđa i mišića oko kičme može pomoći u opuštanju mišića, poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju napetosti u kičmi. Redovna masaža može pomoći u smanjenju simptoma skolioze i poboljšanju funkcionalnosti kičmenog stuba.

Terapija kiropraktike je metoda koja se koristi za ispravljanje zakrivljenosti kičme putem manualnih tehnika. Kiropraktičari koriste specifične manipulacije, pritiskanje i istezanje kako bi pomogli u vraćanju kičme u pravilan položaj. Terapija kiropraktike može biti korisna za neke pacijente sa skoliozom, ali se preporučuje da se konsultujete sa stručnjakom kako bi se odredila adekvatnost ove terapije za dete.

Važnost podrške roditelja

Roditelji igraju ključnu ulogu u tretmanu skolioze kod dece. Njihova podrška i angažovanje su od vitalnog značaja za uspeh tretmana. Roditelji treba da budu informisani o stanju svog deteta, tretmanima koji su potrebni i redovnim kontrolama kod lekara. Oni takođe treba da pomognu detetu u redovnom izvršavanju vežbi i nošenju ortopedskih pomagala. Roditelji mogu pružiti emocionalnu podršku i ohrabriti dete da se pridržava propisanih tretmana.

Dečja skolioza može imati ozbiljan uticaj na psihološko stanje deteta. Deca mogu osećati nelagodu zbog vidljivih fizičkih promena i osećati se izolovano ili nesigurno. Psihološka podrška je od ključne važnosti kako bi se pomoglo detetu da se nosi sa ovim izazovima. Porodična podrška, podrška od strane stručnjaka ili grupna terapija mogu biti korisni resursi za dete i porodicu.

Prevencija skolioze kod dece

Zdrav stil života igra važnu ulogu u prevenciji skolioze kod dece. Redovna fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i adekvatan san mogu pomoći u održavanju zdravog kičmenog stuba. Redovno vežbanje jača leđne mišiće i pomaže u održavanju pravilnog držanja tela. Dovoljna količina vitamina D i kalcijuma u ishrani je takođe važna za zdravlje kostiju.

Takođe jako bitno je pravilno držanje tela, tako se održava kičmeni stub zdravim i pomaže kod prevencije skolioze. Deca trebaju biti naučena da pravilno sede, stoje i hodaju kako bi se smanjilo opterećenje na kičmu. Pravilno držanje tela uključuje držanje glave uspravno, ravna ramena, blago povučen stomak i pravilno postavljanje stopala. Roditelji i nastavnici trebaju biti svesni važnosti pravilnog držanja tela i pomagati deci da to postignu.

Redovna fizička aktivnost, je isto tako jako važna za održavanje zdravog kičmenog stuba i prevenciju skolioze kod dece. Aktivnosti poput plivanja, vožnje bicikla ili trčanja pomažu u jačanju mišića kičme i održavanju fleksibilnosti. Važno je da deca budu aktivna svakodnevno i da provode manje vremena sedeći pred računarom ili televizorom.

Saveti za svakodnevni život

Prilagođavanje okoline je važno kako bi se olakšao svakodnevni život dece sa skoliozom. To može uključivati nabavku ergonomskih stolica i stolova koji pružaju podršku kičmenom stubu, pravilno postavljanje monitora računara kako bi se smanjilo naprezanje očiju i vrata, i izbegavanje nošenja teških ruksaka koji mogu opterećivati leđne mišiće. Ova mala prilagođavanja mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti i sprečavanju napredovanja skolioze.

Održavanje zdravog tela je ključno za prevenciju i tretman skolioze kod dece. Pravilna ishrana, dovoljno sna i redovna fizička aktivnost pomažu u izgradnji zdravih kostiju, mišića i kičmenog stuba. Dete treba da konzumira hranu bogatu kalcijumom i vitaminom D, kao što su mleko, jogurt, sir, zeleno lisnato povrće i riba. Takođe je važno da dete ima dovoljno vremena za spavanje kako bi se telo oporavilo i regenerisalo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *