Skidanje dioptrije postaje jedna od najčešćih intervencija na oku

Možda najpouzdaniji način za ispravljanje vida jeste i skidanje dioptrije uz primenu lasera. Ranije su te operacije bile dostupne samo u drugim zemljama, ali je danas sve više ordinacija i u našoj zemlji, koje su specijalizovane za pružanje te usluge.

Osim toga, među intervencijama, koje se najčešće na očima vrše jeste i operacija katarakte.

Podrazumeva se da je najbitnije najpre da bude izvršen specijalistički pregled od strane doktora specijaliste oftalmologije. U toku pregleda će on utvrditi najpre stanje oka, te će na osnovu toga i da proceni da li je konkretna intervencija opravdana i u kom roku je potrebno da bude izvršena.

Skidanje dioptrije laserom

Ovakav način korekcije vida je vršen širom sveta još od 80 – ih godina prošlog veka. U tu svrhu se koristi specijalni tip lasera, a osim što je reč o jednostavnoj operaciji, ona je i bezbedna i vrlo uspešna.

U zavisnosti od stanja oka svakog pacijenta, odnosno od toga kolika mu je dioptrija, te kada se javio na pregled, zavisiće i ishod ove intervencije. Ili će trajno biti snižena dioptrija do optimalne vrednosti ili će kod pacijenta biti u potpunosti eliminisana dioptrija koju je ranije imao.

Svakako je najbitnije da u potpunosti bude ispoštovana procedura, a koju propisuje lekar, odnosno klinika. Zapravo, potpuno isto kao i kada je u pitanju operacija katarakte.

Priprema za operaciju

Da bi skidanje dioptrije bilo izvršeno onako kako je propisano, pacijent ima obavezu da pristupi specijalističkom pregledu u okviru izabrane klinike, odnosno oftalmološke ordinacije, koja je za takvu vrstu intervencija specijalizovana.

Važno je da pacijenti, koji inače nose takozvana meka sočiva, minimum 10 dana pre nego što odu na pregled, ne nose sočiva.

U slučaju da pacijent nosi sočiva druge vrste, odnosno polutvrda ili tvrda, onda je taj period mnogo duži. Stručnjaci smatraju da mesec dana pre odlaska na pregled ne bi trebalo da ih nose.

Dobro je da svako, ko je zainteresovan za ovu intervenciju, odnosno za pregled oftalmologa, kako bi utvrdio da li će biti izvršeno skidanje dioptrije laserom, kontaktira najpre izabranu oftalmološku ordinaciju. Tako će dobiti precizna uputstva, koja mora ispoštovati pre pregleda.

Pregled kod oftalmologa

Da bi bio u mogućnosti da proceni da li kod konkretnog pacijenta treba da bude izvršena ova intervencija, oftalmolog mora izvršiti i određena ispitivanja tokom specijalističkog pregleda.

Pod tim se, na prvom mestu misli na utvrđivanje stanja oka, odnosno dioptrije, te stepena anomalije. Takođe je potrebno da lekar izmeri i debljinu rožnjače, posle čega će odlučiti da li kod tog pacijenta treba i može da bude izvršeno lasersko skidanje dioptrije.

Intervencija

Nakon što oftalmolog donese odluku o izvršenju ove intervencije, on će objasniti ukratko pacijentu i postupak, ali ga uputiti i u mogućnosti i očekivane rezultate operacije.

Većina privatnih specijalističkih oftalmoloških ordinacija praktikuje da posle pregleda izvrše odmah i intervenciju, ako im to mogućnosti dozvoljavaju, naravno.

Prethodno će svakako oftalmolog uputiti pacijenta ukratko u sam tok intervencije, s obzirom na to da je lasersko skidanje dioptrije takva operacija, tokom koje se pacijentov vid na kratko pomrači, što je sasvim normalan tok. Ali prosto, da ne bi bilo nikakvih neprijatnossti, lekar će uputiti prethodno pacijenta u detalje same intervencije. U principu, to isto važi i kada je u pitanju operacija katarakte.

Sama intervencija traje prilično kratko, posle čega će pacijentu biti ukapane antibiotske kapi u oko, a sa ciljem sprečavanja eventualne infekcije.

Nakon završetka intervencije

Iako će u relativno kratkom roku pacijent biti u mogućnosti da vidi mnogo bolje nego ranije, skidanje dioptrije podrazumeva svakako i određeni postoperativni tok.

Nekoliko sati po završetku intervencije, pacijenti uglavnom osećaju svrab i peckanje u očima, koje su svakako osetljivije na svetlost u tom periodu. Zatim je važno da ne naprežu oči i da odmaraju tokom oporavka. A to ustvari znači da ne bi trebalo da čitaju i gledaju televiziju ili koriste računar u tom periodu.

Svakako će dobiti i informacije o tome kada je potrebno da dođu na kontrolu.

Izvor: Perfect Vision

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *