Saveti kako zaustaviti paradentozu

Paradentoza je jedno od najzastupljenijih oboljenja koje, ukoliko se ne leči, može dovesti do gubitka zuba. Najvažnije je da se ovo oboljenje primeti na vreme kako bi se počela terapija u početnim fazama. Međutim, paradontoza se ne može izlečiti.

Ali, ukoliko se na vreme ustanovi i ukoliko se nakon toga pravilno održavate oralnu higijenu, postoje velike šanse da je zaustavite. U nastavku pročitajte kako možete da zaustavite ovo oboljenje.

Šta je paradentoza

Paradentoza ili paradentopatija predstavlja progresivno oboljenje koje dovodi do propadanja potpornog aparata zuba. Kako se razvija, ova tkiva sve više propadaju, što na kraju može rezultirati u ispadanje zuba. Ovo oboljenje izazivaju bakterijske infekcije. Naime, redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene mi svakodnevno uklanjamo mikroorganizme sa desni i zuba. Međutim, usled nepravilne oralne higijene mikroorganizmi se mogu prenamnožiti i zajedno sa ostacima hrane mogu formirati zubni plak ili kamenac. Upravo ove strukture su jedan od osnovnih uzročnika upale desni, a ova nelečena upala može dovesti do razvoja paradentoze.

Kako prepoznati paradentozu

Jedan od osnovnih problema kod paradentopatije jeste teško prepoznavanje simptoma u početnoj fazi razvoja bolesti. Zbog toga se osobe često dođu na stomatološki pregled tek kada dođe do ozbiljnijih komplikacija. Zato stomatolozi preporučuju redovne preventivne preglede kako bi se ovaj problem uočio na vreme.

Neki od prvih simptoma paradentoze koji se uočavaju su upaljene desni. Ovakve desni su crvene, mekane i bolne na dodir. Ukoliko imate bolne desni oko zuba i taj bol ne možete tačno lokalizovati, postoji verovatnoća da su se vaše desni upalile. Takođe, ako primećujete krv kada perete zube, onda i ovaj simptom shvatite ozbiljno i obavezno posetite stomatologa. Pomenuti simptomi ukazuju na početne faze razvoja paradentoze. Međutim, ako osetite da vam se klati zub, ili još gore, ukoliko vam zub ispadne, onda najverovatnije imate paradentozu u poodmakloj fazi.

Paradentoza – lečenje

Iako se paradentoza ne može izlečiti, savremene stomatološke metode u velikoj meri mogu zaustaviti dalji razvoj ovog oboljenja. U zavisnosti od stadijuma razvoja, primenjuju se odgovarajuće metode. Pa tako, ukoliko je vaš stomatolog konstatovao paradentozu u početnoj fazi razvoja, to znači da infekcija nije uzela maha. U ovom slučaju, neophodno je da stomatolog ukloni kamenac i da pacijenta obuči kako da pravilno održava oralnu higijenu. Ukoliko se pacijent ne pridržava datih saveta, postoji velika verovatnoća da se infekcija brzo vrati. U slučaju odmaklog stadijuma paradentoze, danas se primenjuju dva pristupa lečenju: tzv. klasični pristup i lečenje uz pomoć dentalnog lasera.

Klasična metoda lečenja podrazumeva primenu klasičnih stomatoloških instrumenata pomoću kojih se pristupa tzv. paradentalnim džepovima koji su žarišta infekcije. Ovakav vid terapije predstavlja agresivniju metodu u odnosu na terapiju koja uključuje upotrebu lasera. Zbog toga se ovaj vid lečenja izbegava danas. Upotreba lasera u borbi protiv paradentoze postala je jako popularna poslednjih godina zbog brojnih prednosti u odnosu na klasičnu metodu. Pre svega, tokom ovog tipa tretmana nije potrebno napraviti veliki rez, što znači da nema konaca i oporavak je veoma brz. Pored toga, laserski zraci imaju antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo, tako da upotrebom lasera se ubija gotovo 99% bakterija. A antiinflamatorno dejstvo pomaže u umirivanju upale desni.

Lečenje paradentoze laserom – cena

Cena tretmana laserom u lečenju paradentoze varira od ordinacije do ordinacije. Ali, koliko će koštati tretman pre svega zavisi od stadijuma paradentoze, kao i kolika je površina zahvaćena. Takođe, cena zavisi i od toga koji tip lasera određena ordinacija poseduje. Naime, danas se laserski uređaji razlikuju od karakteristika laserskih zraka. Neki pokazuju bolje antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo u odnosu na neki drugi tip zraka. Ali, jedini pravi način da se informišete o ceni jeste odlazak na pregled. Jedino tako stomatolog će moći da vam kaže koliko ovaj tretman košta u vašem slučaju.

Za više informacija o tome kako se paradentoza može lečiti i izlečiti laserom, posetite stomatološku ordinaciju Dental Vortex.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *