Razlozi oslabljenog imuniteta

Oslabljeni imunitet je poremećaj o kome se sve više govori, zato što  veliki broj dece ima urodjeno oslabljeni imunitet. Ovaj poremećaj je češći kod muške dece i javlja se još u ranom detinjstvu, zato što se primarno javlja, naziva se i primarni poremećaj imuniteta. Medjutim, mnogo češće od primarnog, javlja se sekundarni poremećaj imuniteta, nastao usled loših uslova života, lože ishrane, ložeg sna ili usled neke jake virusne infekcije.  Na oslabljeni imuni sistem mogu da utiču i nedovoljna fizička aktivnost i stresan način života, ali i upotreba nekih lekova, alkohola i droga. Veoma je važno da se normalizuje funkcija oslabljenog imunog sistema, zato što je to preventiva mnogih bolesti, a kako bi se to postiglo, nophodno je da se oporavku posveti tim lekara koje ima, na primer, poliklinika Beograd.

Ispitivanje  oslabljenog imuniteta

Kada posumnjate u poremećaj oslabljenog imuniteta, pre no što posetite neku od poliklinika Beograd Vam pruža mnogo mogućnosti da proverite  moguće simptome ovog poremećaja. Ukoliko primetite da se kod Vašeg deteta često javljaju infekcije, osip po koži, gnojne bubuljice i rane po koži, afte i ranice u ustima, ekcemi, česti bolovi u zglobovima, umor i malaksalost, povišena temperatura, to su mogući pokazatelji da je došlo do disbalansa imunog sistema. Ispitivanje imunog sistema obično započinje pregledom koji radi lekar. Započeće ga detaljnim razgovorom o simptomima na koje sumnjate, kada su se javili i da nisu možda neki lekovi razlog njihove pojave. Imunologu obavezno treba da pomenete ukoliko u porodici postoji neko sa poremećajem imuniteta. Pošto obavi razgovor, lekar će pregledom pokušati da otkrije konkretne znake bolesti, uvećane limfne žlezde ili uvećana slezina. Poremećaji telesne težine su, takodje, pokazatelji oslabljenog imunog sistema, ni gojaznost, ni neuhranjenost nisu dobri imunološki pokazatelji. 

Analiza krvi

Analiza krvi je jedan od najvažnijih delova pregleda i dijagnostike disbalansa imuniteta. Kako biste i prethodne preglede i analizu obavili na jednom mestu, najbolje rešenje je da se odlučite za usluge koje nudi poliklinika, a do potrebnih informacija što se tiče pregleda, analize, ali i cena, doći ćete veoma lako, samo treba da pretražite – poliklinika Beograd. To je put da dodjete do podataka koliko košta pregled, ali i do saznanja šta sve obuhvata analiza krvi kojom treba da se dijagnostikuje poremećaj oslabljenog imuniteta. Ta analiza obuhvata krvnu sliku, CRP analizu, leukocitarne formule, do detaljnih analiza kojima se procenjuju deficiti različitih komponenti imunog sistema. U sklopu poliklinika se najčešće nalaze dobro opremljene laboratorije u kojima se vrlo brzo i efikasno rade imunološke analize. 

Kako poboljšati imunitet?

Kada odradi sve potrebne analize i utvrdi poremećaj, imunolog će prvo menjati režim ishrane, savetovaće da uzimate više hranu bogatu prirodnim probioticima, kao što su jogurt pomešan sa voćem ili fermetisano povrće. Sledeći savet odnosi se na što više sna i boravka u prirodi, na suncu zbog vitamina D. Vitamin D traži svaka ćelija u organizmu, posebno ćelije imunog sistema. Ne treba samo da izlazite napolje, već i šećer treba da izbacite napolje iz organizma, da unosute voće i što više zelenog povrća.  Esencijalna ulja, posebno ulje od origana imaju veliki uticaj da se imunitet ojača u prirodnu otpornost organizma. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *