Protetika – sve što treba da znate kad dođe do gubitka zuba

 

Nijedan stomatolog neće pacijentu izvaditi zub a da prethodno nije učinio sve da taj zub spase. Dokle god postoji nada da se zub izleči i očuva, stomatolog će se truditi da to i uradi, jer gubitak zuba nije nimalo bezazlena stvar.

Čak se gubitak zuba tretira kao i bilo koja druga povreda na telu, koja se može zalečiti, ali sa sobom nosi i neke posledice. Ukoliko do vađenja zuba ipak dođe, postoje brojni načini kako da ublažite taj gubitak, a u tome će vam pomoći upravo oblast stomatologije koja se time bavi, a to je protetika.

Pojam i značaj protetike

Protetika se drugačije naziva i zubna ili stomatološka protetika, a podrazumeva metode i način lečenja kojima se nadoknađuje gubitak zuba i tkiva u ustima, i to upotrebom različitih vrsta proteza. Takođe, ono što isto spada u domen zubne protetike jesu i vilični zglobovi, odnosno problemi koji se mogu pojaviti  u njihovom funkcionisanju. Gubitak zuba nije samo zdravstveni problem, već i estetski, te stomatološka protetika često može da podrazumeva i postavljanje fiksnih ili proteza koje se vade, koje pomažu u nadoknađivanju zuba, što neizostavno utiče i na poboljšanje estetskog izgleda.

Kada se postavlja zubna proteza

Kao što je već pomenuto, zubna protetika uključuje fiksne i mobilne proteze. U zavisnosti od stanja zuba pacijenta, protetičar se odlučuje koju će protezu staviti. Problem koji se rešava upotrebom proteze jeste nepravilan zagrižaj, koji se javlja u većini slučajeva. Nepravilan zagrižaj podrazumeva da vilica nije u pravilnom položaju i da to utiče i na same zube i desni. Dalje, protetika omogućava da oni koji imaju parodontozu (koja dovodi do gubitka zuba zbog povlačenja desni) izađu na kraj sa tom bolešću i spreče njene posledice. Zatim, protetika priskače u pomoć i kad su zubi previše zbijeni ili previše razuđeni, i omogućava, naravno, ukoliko se pacijent pridržava svega što protetičar preporuči, da vam zubi izgledaju mnogo lepše i zdravije. Proteze se najčešće stavljaju u tinejdžerskom periodu, kada je možda najlakše ispraviti postojeće nepravilnosti, a nije čudno videti ni one u tridesetim i četrdesetim godinama koji su se odlučili da poboljšaju izgled zuba i oralno zdravlje uopšte.

Uticaj pravilnog zagrižaja i nepravilnog položaja zuba na oralno zdravlje

Ukoliko se desi da ostanete bez jednog ili nekoliko zuba, dešava se da se ostali zubi troše mnogo brže zbog promene u odnosu obe vilice. U tim slučajevima potrebno je postaviti most ili implant, koji je održati normalno funkcionisanje cele vilice. Gubitak zuba dovodi i do toga da se mišići na licu opuštaju, što rezultuje staračkim izgledom. Kada su zubi nepravilno raspoređeni, a naročito previše zbijeni, zubi se mnogo teže održavaju, odnosno mnogo je više potrebno posvetiti pažnju održavanju njihove higijene. Ukoliko se ne tretiraju kako treba, dolazi do upale desni i karijesa. Protetika u tom slučaju služi da napravi pravilan raspored koji će umanjiti šansu da se pojavi neka bolest zuba kao što je parodontopatija. Sve u svemu, ukoliko se odlučite za protetiku zuba, ona će obuhvatiti dijagnozu, lečenje i održavanje zuba u cilju što lepšeg i zdravijeg izgleda. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *