Posledice infekcije mikoplazmom

Mikoplazma bakterije su najmanji do sada otkriveni mikroorganizmi koji se sami repliciraju. U pitaju je jednostavna grupa bakterija za koje je karakterističan nedostatak ćelijskog zida. Otuda se u lečenju koristi posebna vrsta antibiotika. 

Razlika u odnosu na antibiotike koji se koriste sa za lečenje većine bakterijskih infekcija, ogleda se u tome, što antibiotici u tretiranju mikoplazma infekcija deluju na metaboličke procese u njima sprečavaju njihov razvoj i razmnožavanje.

 Sa druge strane, antibiotici koji se koriste u lečenju ostalih bakterijskih infekcija deluju tako što slabe njihov ćelijski zid. Međutim, iako su mikoplazma sićušne bakterije koje se čak ne mogu videti ni pod mikroskopom, veoma su otporne i prilagodljive. 

Pokazuju sklonost otpornosti na antibiotike koje se koriste u lečenju, u kom je slučaju potrebno promeniti vrstu antibiotika ili pojačati doziranje. Mikoplazma bakterije su sposobne da izbegnu ćelijsku odbranu domaćina kako bi preživele unutar ćelija. 

Pored toga što su se ne mogu videti pod mikroskopom sposobne su i da prođu kroz antibakterijske filtere. Iz ovih razloga infekcije mikoplazmom su široko rasprostranjene. Istraživanja pokazuju da čak 70% seksualno aktivne populacije ima ove bakterije.

Simptomi i posledice infekcije mikoplazmom

Za sve mikoplazma infekcije je karakteristično da često ne ispoljavaju simptome, ali napadaju okolna zdrava tkiva i organe usled čega posledice po zdravlje mogu biti veoma opasne.

Do sada je otkriveno oko 200 vrsta mikoplazma bakterija ali su uglavnom bezopasne po ljudsko zdravlje, osim sledećih 5 vrsta:

  • Mikroplazma pneumoniae izaziva raspiratorne odnosno plućne infekcije. Zbog izostanka simptoma ova vrsta upale pluća može se preležati „na nogama“ ali oštetiti plućno tkivo. Ukoliko se ispolje, simptomi se mogu identifikovati kao upaljeno i bolno grlo, praćeno kašljem, temperaturom, umorom i glavoboljom. 
  • Mikroplazma hominis  – izaziva urinarne i genitalne infekcije. Međutim, treba imati u vidu da su ove bakterije normalni deo bakterijske flore urinarnog i genitalnog trakta, a do narušavanja zdravlja dolazi ukoliko počnu prekomerno da se razmnožavaju. 

Do toga dolazi uglavnom kada imunološka odbrana organizma oslabi. Infekcija se dalje prenosi seksualnim putem, a može se preneti i sa majke na dete prilikom porođaja. 

Zaražena osoba uglavnom nije svesna infekcije zbog izostanka simptoma, a posledice mogu biti ozbiljne, posebno kod žena i povezuju se sa upalom trbušne maramice, male karlice i infekcijom reproduktivnih organa. 

Nelečena infekcija kod žena može imati za posledicu spontani pobačaj, prevremeni porođaj kao i ektopičnu (vanmateričnu) trudnoću.

  • Mikroplazma genitalium – izaziva infekcije genitalnih organa, prenosi se seksualnim putem i kao ostale vrste mikoplazma infekcija retko pokazuje simptome infekcije. 

Kada se simptomi jave mogu se identifikovati kod žena kao pojačan vaginalni sekret, bol tokom intimnih odnosa i krvarenje iz vagine nakon odnosa. Kod muškaraca simptomi se obično javljaju kao oticanje uretre (uretritis), peckanje prilikom mokrenja, a ponekad se javlja i iscedak iz penisa.

  • Ureaplazma urealyticum i  Ureaplazma parvum – takođe spadaju u mikoplazma porodicu bakterija. 

Razlika se ogleda u tome što mikoplazma može biti i parazitska i domaća bakterija a ureaplazma je isključivo parazitska bakterija. Osim toga, ureaplazma infekcije su uglavnom prisutne u urinarnom i genitalnom traktu.

Ukoliko se jave, simptomi se mogu prepoznati kao bol u stomaku i tokom mokrenja, praćeno osećajem peckanja i nevoljnim puštanjem mokraće. Kod žena ureaplazma infekcija može se prepoznati po vodenom iscedku iz vagine neprijatnog mirisa a često se javlja i bol prilikom intimnih odnosa

Posledice nelečene infekcije mogu biti ozbiljne i izazvati kamen u bubregu, prevremeni porođaj, a u koliko se infekcija prenese sa majke na dete prilikom porođaja izaziva respiratorne bolesti kod novorođenčadi, uključujući nisku telesnu težinu na rođenju. 

U trudnoći, posledice mogu biti ozbiljne i dovesti do preranog pucanja vodenjaka, infekcije plodove vode, upale pupčane vrpce i invazije placente. 

Ukoliko sumnjate da imate mikoplazma infekciju, kontaktirajte svog izabranog lekara koji će nakon testiranja utvrditi vrstu infekcije koja je u pitanju i prepisati vam odgovarajuću vrstu antibiotika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *