Poremećaji krvne slike koje nikako ne bi trebalo da ignorišete

Kada se desi neki poremećaj u organizmu, kod svakog čoveka se ta promena različito manifestuje. Naime, neko na stres reaguje tako što gubi na telesnoj težini, neko dobija kilograme. Nekome se pad imuniteta manifestuje pojavom herpesa na usni, a nekome se pojavljuju razni drugi osipi na koži. Jedino što je sigurno jeste da nijedna promena na koži nije slučajna, već je samo spoljašni odraz unutrašnjih promena u organizmu.

Međutim, često su neki simptomi opštevažeći za sve. Na osnovu nekoliko sličnih simptoma mogu jasno da se uoči koji su to nedostaci u organizmu. Oni nam uglavnom ukazuju da je došlo do nedostataka vitamina u organizmu. Doduše, svakako najsigurnija varijanta da se uoči neki nedostatak vitamina u organizmu jeste rezultat uzorka krvi datog na ispitivanje u laboratoriji. Ukoliko vam ubrzani tempo svakodnevice ne dozvoljava da odete kod lekara i zatražite uput za laboratoriju onda bi bolje bilo da pripazite na simptome koji su jasan signal da nešto nije u redu i da onda pokušate da ispravite moguće nepravilnosti u vašem načinu života. Tako ćete prirodnim putem koliko-toliko doprineti da organizam bolje funkcioniše.

Nedostaci vitamina i minerala u organizmu

Kada ustanovite da se u vašem telu pojavio neki manjak ili višak vitamina, važno je da potražite pomoć ili kod vašeg lekara ili u apotekama u dogovoru sa farmaceutom koji tu radi. Takođe, važno je da prepoznate o kojim je to vitaminima reč kako biste što pre počeli da ih nadoknađujete u ishrani ili dodatno da ih koristite.

Nekada je moguće da na osnovu simptoma koje vam vaš oragnizam upućuje ustanovite o kojim vitaminima je reč. A najlakši način za saznanje svakako su nalazi krvi iz laboratorije (pogledajte spisak „Laboratorije u Beogradu„). Ali, ako nemate vremena za razne analize, laboratorije i doktore, onda je na vama da prepoznat što to nedostaje vašem organizmu. Najčešći pokazatelji manjka vitamina u vašem telu su opadanje kose, osip na licu, ispucali krajevi usana, grčevi u stopalima i nogama, svrab u rukama i nogama i sitne akne na obrazima, rukama i bedrima.

Ukoliko vam kosa opada više nego inače, to može da bude pokazatelj nedostatka cinka, kao i nedostataka vitamina A, D, E i K. Takođe, nedostatak cinka može da dovede do stvaranja crvenih pečata na koži, suve kože, kao i problema sa zarastanjem rana. Ukoliko dođe do stvaranja ispucalih krajeva na usnama, važno je da počnete da konzumirate namirnice koje u sebi sadrže vitamin B, jer se nedostatak ovog vitamina najčešće objašnjava ovakvom pojavom, ali i peckanjem i pojavom svraba na koži.

Prvi pokazatelj loše krvne slike često je nedostatak gvožđa u organizmu ili, kako bi, lekari nakon dobijanja analiza iz laboratorije, to stručno nazvali anemija. Pored gvožđa, često je slučaj da je i nedostatak vitamina povezanom sa manjkom gvožđa u organizmu. To se jasno da uočiti na analizama krvi iz laboratorije pomoću kojih vam doktor može dati primer ishrane zahvaljujući kojoj biste popravili krvnu sliku ili neke antibiotike, vitamine i minerale koji bi pomogli da se uspostavi ravnoteža u vašem organizmu.

Iako postoji nekoliko različitih analiza kojima može da se utvrdi problem u vašem telu, osnovna analiza krvi koja se vrši u laboratorijama može nam pokazati da li postoji neka skrivena bolest ili je već ustanovljena bolest napredovala ili je počela da se povlači, odnosno da vaš organizam pobeđuje u toj borbi i počinje da uspostavlja ravnotežu. Opšta analiza krvi i nalazi iz laboratorije često su pokazatelj nekih zapaljenja, imunoloških procesa, kao i virusa. Ova analiza krvi se utvrđuje tako što se pacijentu krv vadi iz prsta ili vene i taj proces se obavlja vrlo kratko u prostorijama laboratorije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *