Osećate umor? Proverite nivo vitamina B12!

Konstantan umor je posledica preopterećenja organizma. Ako je uzrok dublji, organski, dovoljno sna i promena životnih navika neće dati željeni rezultat. Jednostavno, telo neće imati dovoljno energije za budnost i koncentraciju. 

Zašto je dobro da proverite nivo vitamina b12 i da započnete sa suplementacijom? Ko je posebno ugrožen? Koja hrana je najbolji izvor vitamina b12?

Sve informacije potražite u tekstu koji smo spremili za vas!

Simptomi nedostatka B12 vitamina

B12 vitamin je neophodan nutritijent jer održava zdravlje nerava i stvaranje DNK materijala u ćelijama.

Resorbuje se u dva koraka:

  1. želudačnom kiselinom se B12 odvaja od svih proteina koji se nalaze u hrani.
  2. drugi korak je vezivanje sa glikoproteinom u crevima koji pomaže dalje resorbovanje u organizmu.

U slučaju da bilo koja od ovih funkcija bude ugrožena nivo b12 vitamina će opadati i pored redovne ishrane. Nedostatak ovog vitamina stvara sledeće simptome:

 

  • Anemija
  • Problemi sa ravnotežom
  • Bledilo kože
  • Gubitak apetita
  • Hroničan umor
  • Konfuzije 

 

  • Trnjenje ruku i nogu

Dakle, nedostatak b12 vitamina uzrokuje i posredno i direktno stvaranje zamora. Sam nedostatak tome doprinosi, ali i anemija pa se iz začaranog kruga teško izlazi.

Kada se javlja deficit vitamina B12?

Svi problemi sa želucom i organima za varenje će uzrokovati nedostatak resorpcije ovog vitamina. Heliko bakterija je jedan od glavnih uzroka, ali i njeno lečenje koje se sprovodi lekovima za smanjenje želudačne kiseline mogu dovesti do pada optimalnog nivoa svih vitamina u organizmu.

Trudnice i dojilje imaju pojačanu potrebu za ovim nutritijentom i obavezno je da ga unose kroz suplemente ishrani.

Vegani i vegetarijanci su osobe koje ne unose sve namernice, a naročito je veliki deficit za onima koje oni po pravilu ne unose u hrani. Pošto je nemoguće pronaći dobru zamenu za proteine mesa kao najbolji vitamin b12, obavezna je suplementacija od momenta započinjanja ovog stila života jer je pad nivoa vitamina neminovan.

Koji je najbolji vitamin b12?

Najbolji vitamin b12 je onaj koji se unese kroz hranu jer je organizam predodređen da ga tako iskorišćava, ali pošto se u glavnom ne unosi u dovoljnim količinama i dijetetski dodaci sa vitaminom b12 su odlični za stvaranje optimalnog nivoa potrebne energije organizma.

Hrana koja je izvor najboljeg vitamina b12 je meso, mleko, jaja, džigerica, školjke, riba

U ishranu treba unositi i sojine proizvode, ali i pivski kvasac, a ima ga u povrću iz turšije, cvekli i zelenoj salati. Dobra kombinacija hrane svakodnevno će obezbediti optimalan nivo i najbolji vitamin b12.

Ipak, nisu svi uvek svesni da je važno unositi crvena mesa, divlji losos, sir, jaja…i tada je važno započeti sa dijetetskim suplementima koji sadrže kompleks vitamina B, a među njima i B12. 

To će brzo pomoći da se krvna slika popravi, organizam će kroz crvena krvna zrnca donositi više kiseonika što će vama značiti bolju koncentraciju i više energije. Umor će biti prisutan onda kada se i očekuje – na kraju dana, nestaće bolovi u mišićima, nevoljnost za fizičke aktivnosti i pospanost.

Danas se sve pripisuje stresu, ali je važno ispitati i druge uzroke pojedinih stanja koji kada se ne leče mogu doneti velike probleme organizmu. Nedostatak b12 vitamina se primeti uglavnom tek kada telo pokaže simptome što znači da već duže vreme nemate optimalan nivo nutritijenata u hrani. Pravilnim lečenjem i brigom o vašem zdravlju osetićete veliku promenu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *