Najvažniji saveti za oporavak i negu posle carskog reza

Iako je dolazak bebe na svet nešto najlepše na svetu, porođaj je veliki napor bio on prirodni ili carskim rezom. S obzirom da je porođaj carskim rezom operacija, oporavak nakon njega traje duže nego nakon vaginalnog porođaja. 

Žene koje su se porodile carskim rezom kažu da i posle godinu dana osete neku vrstu bola i utrnulosti na mestu ožiljka. Telo žene je spremno za ovaj težak izazov i prirodno se oporavlja, ali ovde ćemo navesti neke savete kako da vam oporavak teče lakše i brže, da biste znali koji se sve eventualni problemi mogu javiti u tom periodu, da biste otklonili bilo kakve nedoumice i strahove.

Prvi dani nakon carskog reza

Nakon operacije potpuno je normalno da se osećate iznureno i slabo. Može se javiti i bol u leđima, glavobolja, mučnina i ošamućenost. Noge će vam biti potpuno “oduzete”, ali ne brinite, posle nekoliko sati će vam se vratiti osećaj u nogama. Dok traje vaš višednevni boravak u porodilištu vaše je da pokušate da se što više odmarate, a stručno osoblje će voditi računa da u predelu reza ne dođe do infekcije. Vaginalno krvarenje je takođe normalna pojava, jer iz materice mora izaći svaki ostatak trudnoće. U tom periodu je preporučljivo nositi mrežaste uloške.

Bolovi u predelu reza su nešto što ne treba da vas iznenadi, kao i bolovi izazvani post-porođajnim kontrakcijama materice koja se smanjuje do prvobitne veličine odnosno vraća se “na staro”. U tom periodu je takođe važno da creva uspostave svoj rad s obzirom da su se privremeno “zaustavila”, tako da su i gasovi potpuno uobičajeni kao i zatvor koji traje 3-4 dana. Medicinsko osoblje će vas takođe forsirati da polako počnete da ustajete i šetate. Na početku će vam to delovati kao nemoguća misija, ali sa svakim korakom će biti sve lakše i lakše.

Ishrana, lekovi i aktivnost

Prvi dan nakon porođaja ćete biti na tečnoj dijeti koja obuhvata čajeve, vodu i supu. Pravilna i zdrava ishrana i dugoročno posle porođaja je jednako važna kao i tokom trudnoće, a preporučuje se i što veći unos tečnosti. Lekove protiv bolova može vam prepisati samo lekar i ne smete ih uzimati na svoju ruku zbog dojenja.

Ovsena kaša, suve šljive, hrana puna vlakana (voće, povrće, žitarice) pospešiće rad vaših creva i rešiti problem opstipacije. Šetajte, brinite o sebi i poslušajte stari savet da porodilja treba da spava kad god beba spava. Čaj od komorača doprinosi stvaranju mleka, a efikasan je i kod grčeva, nadustosti i bolova u stomaku. Kada su aktivnosti u pitanju, ne preporučuje se vožnja bicikla, automobila ni penjanje uz stepenice u prvih 4-6 nedelja, a sa druge strane šetnja je veoma preporučljiva jer se telo vraća u normalu brže ako se krećete i manja je verovatnoća da se krv zgruša.

Nega rane i ožiljka

Kako se telo polako vraća u normalu, a i konci su uklonjeni, svaka žena želi da se reši ožiljka od reza što je pre moguće. Kako ukloniti ožiljak i da li je to uopšte izvodljivo? Najpre povedite računa o rani od reza nakon skidanja konaca tako što ćete je posle tuširanja dobro prosušiti da ne ostane vlažna. Kada rana počne da zarasta, smete je brisati peškirom.

Čim su konci izvađeni, treba početi sa mazanjem kreme protiv ožiljaka. Jedan takav gel koji je veoma efikasan jeste Contractubex koji predstavlja neinvazivno inovativno rešenje za tretman svih vrsta ožiljaka nakon operacija, carskog reza, opekotina i povreda. Ožiljak od carskog reza, ako se istrajno i redovno maže gel, može postati toliko diskretan da se jedva vidi.

Šta izbegavati?

Svakako treba izbegavati intenzivne aktivnosti i fizičke napore (vežbanje, seksualni odnos, dizanje bilo čega težeg od vaše bebe). Kada kašljete i kijate, pridržite stomak na mestu reza jer na taj način smanjujete bol. Nakon šeste nedelje ćete se vratiti u normalu i moći ćete ponovo da vežbate i upražnjavate seks. O svemu ovome se u svakom slučaju posavetujte sa svojim lekarom. Upotreba tampona je takođe zabranjena dok vam je ne odobri vaš ginekolog.

Svaka žena se nakon carskog reza oporavlja svojim ritmom, a poteškoće koje joj se nakon porođaja mogu javiti variraju od žene do žene i krajnje su individualne. Lekaru se treba obratiti u sledećim slučajevima: ako imate obilna krvarenja (više od jednog uloška u roku od dva sata), teškoće sa mokrenjem, glavobolje, ali i osećaj depresije i anksioznosti za koji je neophodno zatražiti stručnu pomoć.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *