Najčešća pitanja i nedoumice u 10. nedelji trudnoće

Ukoliko ste tek saznali da ste u drugom stanju, sigurno vas zanima kakve sve preglede možete da očekujete, kada se radi prvi ultrazvuk bebe, Dabl test i sl. Ako vam je ovo prva trudnoća, ginekolog već na samom početku trudnoće treba da vam razjasni sve vaše nedoumice i uputi vas u sam tok trudnoće.

Pa tako, pojedini pregledi se rade po nedeljama. Treba da znate da se prvi dan trudnoće računa od onog dana kada ste poslednji put imali menstruaciju.

10 nedelja trudnoće – kako se razvija vaša beba?

10. nedelja trudnoće znači da se još uvek nalazite u prvom trimestru i da vas još šest meseci deli do porođaja. Većina ginekologa se slaže sa činjenicom da su prva tri meseca ključna za mamu i bebu i da do tada trudnica treba najviše da se čuva kako bi se plod pravilno razvijao. Beba je sada veličine 3 cm i teška je svega 8 g. Svi organi fetusa su već uveliko formirani, sada započinje period formiranja kostiju i hrskavice.
U ovoj nedelji trudnoće kolena, članci i laktovi fetusa polako poprimaju budući oblik, bubrezi započinju sa radom, registruju se srčani otkucaji, formiraju se uši i sl.

Simptomi koje trudnice mogu osetiti u 10 nedelji trudnoće

Postoji niz simptoma koje može osetiti svaka druga trudnica kada se nađe u ovoj ključnoj nedelji trudnoće kada se radi o razvoju ploda. Na prvom mestu, javljaju se jutarnje mučnine a kod pojedinih žena one su mogu trajati tokom celog dana. Iako mučnine nisu ni malo prijatne, treba da znate da one polako prestaju čim zađete u drugi trimestar. Takođe, možda će vam se u ovom periodu više spavati, bićete razdražljivi i osetljiviji nego inače. Većina trudnica se u ovoj nedelji trudnoće može žaliti na tvrde i bolne grudi. Ovo je normalna pojava s obzirom da se grudi polako spremaju za proces dojenja nakon porođaja.

Da li se radi ultrazvuk u 10 nedelji trudnoće?

Odgovor je potvrdan. Ginekolog će vam nakon prvog pregleda sledeći zakazati baš u 10 –toj nedelji trudnoće kada se najviše pažnje obraća na tok razvoja ploda, da li su pravilno formirani svi bebini organi i sl. Na ovom ultrazvuku još uvek ne možete da saznate pol bebe jer je još rano za ovu vrstu informacije.

Prenatalni test – kada je pravo vreme za njega?

Nakon ultrazvuka, lekar će vam napomenuti da ukoliko želite, u narodnom periodu možete da odradite prenatalni test koji ima za cilj rano otkrivanje anomalija kod beba. Naročito je ovaj test bitno odraditi ukoliko trudnica po genetskoj liniji ima već nekoga sa nekom vrstom genetskog poremećaja (kao što je na primer Daunov sindrom i sl.). Treba napomenuti da se prenatalni test radi isključivo u privatnim laboratorijama i da nije obavezan. Mnogi roditelji su nestrpljivi kada
je otkrivanje pola bebe u pitanju pa zbog toga, između ostalog, zakazuju prenatalni test u nekoj od laboratorija. Test se radi jednostavnom metodom – trudnici se uzima krv i veoma brzo dobijaju se rezultati.
Test koji je obavezan je zapravo Dabl test koji se može odraditi u 11. nedelji trudnoće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *