Najbolji lek za grip su tečnost, odmor i još jedan tajni sastojak

Da, kao da pandemija korona virusa nije dovoljno loša, već je pred nama period u kome je velika šansa da obolimo od gripa. I zato, važno je znati koji su to načini da se što lakše i bolje prebrodi virus gripa kada jednom obolimo od njega, odnosno, koji je najbolji lek protiv gripa

Odmora je lek za grip broj jedan

Kada obolite od gripa, odmor je ono što će pomoći vašem telu da dobije energiju koja mu je preko potrebna za borbu protiv virusa gripa i simptoma gripa, zbog čega se odmaranje svrstava u jednu od najvažnijih preporuka za ljude koji su oboleli od gripa.

I zato, čim osetite prve simptome, ostanite kod kuće i odmarajte se, naročito tokom prva 24 sata nakon što se razbolite.

 

Pijte puno tečnosti

Konzumacija dovoljne količine tečnosti je još jedna redovno preporučena praksa za ljude koji imaju grip.1 Temperatura koja je uobičajeni simptom gripa, često je povezana sa dehidratacijom organizma, pa je zato veoma važno da unesete dovoljno vode ili drugih tečnosti kako biste bili sigurni da ćete ostati hidrirani sve dok imate gripa. 

 

Izbegavajte kontakt sa drugima

Sigurno vam neće biti bolje ako čim se oporavite od gripa saznate da su ga vaši najmiliji takođe dobili od vas. Ako mislite da imate grip, najbolje je da ostanete kod kuće i da izbegavate bliski kontakt sa onima koji su zdravi. Virus gripa se obično širi kapljičnim putem, odnosno u vazduhu kada zaražena osoba kija ili kašlje. I zato, čim osetite prve simptome izdvojte se od drugih jer na taj način ne brinete samo o sebi, već i o onima oko sebe.

 

Smanjite temperaturu

Povišena temperatura predstavlja privremeni porast telesne temperature i spada u karakteristični i gotovo pa obavezni simptom gripa. Možda ćete se preznojavati i biće vam vrućina, što udruženo sa mučninom i glavoboljom može da bude prilično nezgodan period tokom trajanja  virusa. Kao što smo već rekli, odmor i tečnost mogu vam pomoći sa gripom, a naročito u slučaju kada je prisutna i povišena temperatura, a u slučaju duže i više temperature možete uzeti neki od lekova za snižavanje temperature. Lekovi za temperaturu takođe doprinose u smanjenju bolova u mišićima, što će biti korisno, jer glavobolja i bolovi u mišićima takođe često prate groznicu nastalu od gripa. 

 

Tajni sastojak – lek za grip 

Još jedna stvar o kojoj bi valjalo da razmislite čim obolite jesu antivirusni lekovi. U aporekama se kao lek za grip mogu naći brojni lekovi i preparati poput tamiflu-a, coldrexa i preparata Bimunall koji nudi 4U Pharma.  Kako bi ovi preparati imali najbolje dejstvo, oni se moraju uzeti najkasnije u roku od jednog ili dva dana od početka simptoma. U suprotnom, ako su simptomi trajali duže od dva dana, ovi preparati mogu da pomognu u ublažavanju simptoma, ali neće skratiti trajanje bolesti. 

Ipak, ako vaša situacija sa gripom traje predugo ili se stanje zakomplikuje, obavezno se javite vašem lekaru i potražite stručnu medicinsku pomoć, jer, kod nekih ljudi komplikacije sa gripom mogu biti teške i fatalne ako se ne leče pravilno. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *