kolonoskopski pregled

Kolonoskopska procedura – Pre i posle kolonoskopije

Kolonoskopiju obavlja lekar iskusan u postupku, a ceo postupak traje oko 30-60 minuta. Pacijentu se daju lekovi u venu kako bi se osećao opuštenim i pospanim. Od pacijenta će biti zatraženo da legne na levu stranu boka na stolu za ispitivanje. Tokom kolonoskopije, lekar koristi kolonoskop, dugačak, fleksibilan, instrument debljine jednog prsta, koji prenosi sliku unutrašnjosti debelog creva kako bi lekar mogao da ga pregleda i uoči bilo kakve abnormalnosti. Kolonoskop se ubacuje kroz rektum, koji ide do drugog kraja debelog creva. Kolonoskop ubacuje vazduh u debelo crevo, što proširuje debelo crevo i pomaže doktoru da vidi jasnije.

U toku postupka, pacijent može osećati blage grčeve. Grčevi se mogu smanjiti tako što će pacijent u toku procedure uzimati nekoliko sporih dubokih udaha. Kada je doktor završio, kolonoskop se polako povlači dok se unutrašnjost creva pažljivo pregleda.

Tokom kolonoskopije, ako lekar vidi nešto što može biti abnormalno, male količine tkiva se mogu ukloniti za analizu, odnosno uzeti biopsiju, a abnormalni delovi ili polipi se mogu identifikovati i ukloniti. U mnogim slučajevima, kolonoskopija omogućava tačnu dijagnozu i lečenje bez potrebe za velikom operacijom.

Kako se pripremiti pre kolonoskopije?

Pre intervencije vrši se priprema za kolonoskopiju, pacijent je dužan da obavesti svog lekara o svim posebnim zdravstvenim uslovima koje ima, kao što su na primer :

  • Trudnoća
  • Bolesti pluća
  • Bolesti srca
  • Alergije na bilo koji lek
  • Dijabetes ili uzimanje lekova koji mogu uticati na stanje krvi;

Iz tog razloga, lekar može posavetovati sa drugačijim načnom primene lekove i terpaje dok traje procedura kolonoskopije. Pacijent nikada ne sme da prestane sa uzimanjem lekova bez prethodne konsultacije sa lekarom. Isto tako, pacijent će možda morati da uzima antibiotike pre kolonoskopije u posebnim slučajevima ili ukoliko je nekada koristi antibiotike pre hiruške ili zubne procedure.

Ishrana pre kolonoskopije

Ishrana kod kolonoskopije mora biti regulisana i možda postoje ograničenja u ishrani ili tečnosti prije nego što kolonoskopija otpočne, ali to će varirati u skladu sa uputstvima lekara. Lekar će možda će zatražiti da se ograniči ili ukloni čvrsta hranu iz obroka nekoliko dana pre testa. Takođe, leakar može zatražiti i uzimanje laksativa pre kolonoskopije. Uz promene u ishrani, creva se moraju očistiti kako bi kolonoskopija bila uspešna.

Iz tog razloga, pacijent će dobiti klizmu, pre samog postupka jer rektum i donji creva moraju biti prazni, tako da se mogu videti zidovi creva. Što se više zadrži klistir, pročišćenje će biti bolje, a samim tim i uvid u stanje creva. Nakon kolonoskopije, pacijent treba da obezbedi sebi vožju i pratnju do kuće, kako još uvek može biti pod uticajem lekova koje je primio tokom kolonoskpije. Takođe, pacijentima se savetuje da taj dan odmaraju i provedu dan bez većih aktivnosti. Nikako se ne savetuje upravljanje mašinama i vozilima.

Šta se dešava posle kolonoskopije?

Posle pre procesa kolonoskopije paacijent ostaje u prostoriji za oporavak oko 30 minuta za posmatranje. Tokom oporavka, mogu se osetiti blagi grčevi ili gasovi u stomaku, koji brzo prolaze. Ishrana se može nastaviti normalno ka oi pre same procedure. Ukoliko se jave dugo krvaenje, veliki bol, groznica, temperature potrebno je odmah pozvati lekara ili se uputiti u najbližu bolnicu kako bi se ustanovio razlog komplikacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *