Koliko je značajna uloga trombocita u krvi?

Trombociti su jedan od najvažnijih elemenata u krvi koji se proveravaju u sklopu osnovnih parametara krvne slike i predstavljaju važan element za normalno funkcionisanje organizma.

Nikada se ne mere zasebno i deo su pretrage koja uključuje proveru belih i crvenih krvnih zrnaca, hemoglobina i tek u korelaciji mogu da pokažu koliko je organizam zdrav i da li postoje nekakvi problemi.

Šta su trombociti?

Male krvne ćelije nastale iz koštane srži – trombociti, se najvećim delom (2/3) nalaze u krvotoku, a ostatak u slezini. Stvara se hormonom koji nastaje u jetri i bubrezima pa niski parametri mogu da pokažu da postoji primarni problem u nekom od ova dva organa.

Njihova glavna uloga je zaustavljanje krvarenja gde trombociti dovode do zgrušavanja krvi na mestu povrede i zatvaranje krvnog suda koji nekontrolisano izbacuje krv. Osim toga, on podstiče i skupljanje krvnog suda za manji protok krvi, povezuju se na mestu rane i učestvuju u zarastanju povrede.

Naše telo ima neverovatne sposobnosti, a regeneracija je jedna od njih. Kod manjih povreda, plitkih posekotina, trombociti će napraviti ugrušak i zatvoriti krvni sud i njegov rast se zaustavlja. Telu se daje vreme za oporavak, a onda se trombociti razgrađuju i nestaju u krvi.

Njihov životni vek je oko 7 dana, a slezina ih non-stop razgrađuje i obnavlja.

Šta je Trombocitopenija i kako se leči?

Nivo trombocita u krvi bi trebalo da bude stabilan na određenom referentnom nivou koji varira od godina života.

Ipak, može doći i do pada količine u krvi što se klasifikuje po tri skale:

  • Blaga,
  • Umerena,
  • Teška trombocitopenija

Stanja koja izazivaju poremećaj su različita, ali je otkrivanje jako važno jer pad trombocita u krvi dovodi do otežanog zaustavljanja krvarenja što može da uzrokuje nekontrolisano krvarenje i smrt.

Šta kada su trombociti iznad gornje granice – Trombocitoza

Preveliko stvaranje krvnih pločica dovodi do rizika od stvaranja ugruška i takođe može imati ozbiljne uzroke i posledice pa je i ovde važno savet potražiti od lekara i otkriti šta je to stvorilo ovakav problem.

Trombociti kod dece i kako ih tumačiti

Kod odraslih se nivo krvnih pločica u glavnom ne menja i za veliku razliku potrebno je da se pretrpi ozbiljna trauma, infekcija ili bolest koja traje duže vremena.

Kod dece je drugačija situacija, pa povišeni i sniženi trombociti se javljaju kod svake virusne infekcije, većeg krvarenja, uz anemiju…, ali konačnu reč ima pedijatar koji tumači parametre i daje zaključak o zdravstvenom stanju.

Povišen stres i drugi faktori utiču na rast nivoa trombocita

Svi uzroci koji dovode do sužavanja krvnih sudova, njihovo pucanje i nastanak ranice na tom mestu, aktiviraju trombocite koji zatvaraju otvoren krvni sud.

Stres, nepravilna ishrana, genetika i loše životne navika uopšte dovode do poremećaja funkcionisanja krvnih sudova pa se na nastali problem mora delovati na više načina da bi se krvna slika dovela u normalu.

Svaka laboratorija pruža osnovnu analizu krvne slike i trebalo bi je raditi makar jednom godišnje, a parametri će obuhvatiti i merenje nivoa trombocita. 

Laboratorija omogućava i tumačenje rezultata, gornju i donju granicu, ako i nivo na kom se parametri nalaze u vašem slučaju. Ako postoji promena ponovite uzorkovanje kroz 10ak dana i sa rezultatima posetite svog izabranog lekara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *