Koje promene na koži se smatraju opasnim?

Ako uzmemo u obzir da se redovno pregledate onda ne možemo reći da će ya vas bilo kakva promena na koži biti opasna. Redovni pregledi u dermatološkim ordinacijama su odlična prevnitva za razne kožne bolesti uključujući i najsmrtonosniju kancer. Ljudi nažalost zapostavljaju ove preglede jer ne obraćaju dovoljno pažnju na promene ili ih ne mogu uočiti sami. Kako ne bi bilo kasno, potrudite se da jednom godišnje zakažete pregled u dermatološkoj ordinaciji i vodite računa da vaša koža uvek bude zaštićena.

Kako izgledaju pregledi u dermatološkoj ordinaciji?

Dermatološke ordinacije pružaju uslugu pregleda dermoskopijom i uobičajnog pregleda. Dermoskopijom se promena na koži uveličava i na taj način se može zaključiti da li su potrebna dalja ispitivanja. Pored dermoskopije, lekari vam mogu sami pregledati mladeže kako bi ustanovili da li ima potrebe za detaljnijim pregledom. Pregledi su bezbolni i neće vam mnogo vremena oduzeti a za uzvrat dobićete mirnu glavu. Takođe, pregledi se naročito preporučuju kada je sezona odmora i kada planirate putovanje u tople krajeve. Pored pregleda zamolite dermatologa da vam preporuči adekvatnu zaštitu do sunca kako biste bili sigurni. Zaštita od sunca je veoma bitna jer je sunce nažalost često uzork promena na koži. Uvek sa sobom imajte kremu sa zaštitnim faktorom kada izlazite iz kuće.

Mladeži i briga o njima

Postoje mnoge zablude o mladežima, naročito o njihovim promenama. Ne znači nužno da svaka promena može biti opasna. Naravno, ovo nije razlog da odlažete pregled kod dermatologa. Mladeži su razičiti i sa nekim mladežima se rađamo a neke dobijamo kasnije u životu. Mladeži zajedno sa kožom rastu i zbog toga svako uvećanje mladeža ne mora nužno biti opasno. Takođe, nisu svi mladeži isti. Postoje mladeži različitog oblika, boje i veličine. Redovnim pregledima nećete morati da se brinete o tome da li nešto nije u redu. Pored redovnih pregleda potrebno je voditi brigu o mladežima naročito kada imate svetlu kožu i mnogo mladeža. Nikada nemojte izlaziti iz kuće bez kreme sa velikim zaštitnim faktorom i potrudite se da ne izlažete svoju kožu previđe na suncu. Takođe, pazite da mladeži ne budu povređeni, naročito ako imate mladež na mestu gde ga odeća može dodirivati i iritirati ga. Uvek budite zaštićeni i redovno se pregledajte i na taj način sebi obezbedite dug i zdrav život.

Kada mladeži postaju opasni?

Opet moramo napomenuti da redovnim pregledima nećete dovesti sebe u situaciju da mladež postane opasan. Ako dođe do očigledne promene na koži onda je sigurno da se nešto dešava. Ukoliko vas mladeži svrbe, krvare ili gnoje onda je potrebno da što pre vidite dermatologa kako bi se ustnaovilo šta dovodi do toga. Takođe, nije nužno da se dešavaju takve vrste promena na mladežima kako bi se ustanovilo da nešto nije u redu. Često mladeži mogu samo promeniti boju i postanu tamni ili oblik promene u nepravilan oblik. Kako bi bili apsolutno sigurni, jednom mesečno sami pregledajte svaki deo kože kako bi videli da li postoje neke vrste promena na koži. Ovo može biti malo nezgodno ali koliko god ste u mogućnosti pomoću ogledela pažljivo pregledajte sve mladeže ili bilo kakve promene na koži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *