kalendar ovulacije i zacece

Kako tempirati odnose za uspešno začeće?

Ako želite brzo da zatrudnite, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste povećali svoje šanse za začeće. Evo nekoliko saveta:

  1. Pratite plodne dane: Praćenje menstrualnog ciklusa može biti korisno kako biste odredili kada su vam plodni dani. U tu svrhu dobro je voditi kalendar ovulacije, u koji treba da unesete podatke o promenama bazalne telesne temperature, promenama u cervikalnoj sluzi i upotrebu testova za predviđanje ovulacije.
  2. Upražnjavajte redovne seksualne odnose: Redovni seksualni odnosi tokom plodnih dana povećavaju šanse za začeće. Najplodniji dani obično padaju oko sredine menstrualnog ciklusa, otprilike 14 dana pre očekivanog početka sledećeg perioda. Pokušajte da imate seks svaki drugi dan tokom tog vremena.
  3. Vodite zdrav način života: Brinite o svom opštem zdravlju. Redovno vežbajte, jedite uravnotežene obroke i izbegavajte loše navike poput pušenja i prekomerne konzumacije alkohola. Održavanje zdrave telesne težine takođe može biti važno za plodnost.
  4. Smanjite stres: Visok nivo stresa može uticati na plodnost. Pokušajte da pronađete načine za smanjenje stresa, kao što su vežbanje, meditacija ili hobiji koji vam pružaju opuštanje.
  5. Posetite lekara: Ako pokušavate zatrudneti već neko vreme bez uspeha, možda bi bilo korisno posetiti lekara kako biste razgovarali o svojim planovima za trudnoću. Lekar može izvršiti osnovne pretrage i dati vam savete specifične za vašu situaciju.

Kako voditi kalendar ovulacije?

Da biste saznali kada nastupaju plodni dani i ovulacija, važno je da nekoliko meseci vodite kalendar ovulacije. Evo kako da to uradite pravilno.

Ubeležite prvi dan vašeg menstrualnog ciklusa 

Prvi dan vašeg perioda je prvi dan krvarenja. Ovo će biti početak vašeg kalendara.

Pratite trajanje vašeg ciklusa

Obeležite broj dana između prvog dana jednog perioda i prvog dana sledećeg perioda. Ako imate redovan ciklus, ova informacija će vam pomoći da predvidite kada će se dogoditi vaša ovulacija.

Izračunajte sredinu vašeg ciklusa

Ako znate prosečan broj dana svog ciklusa, podelite taj broj na pola kako biste dobili približan datum ovulacije. Na primer, ako je vaš ciklus obično 28 dana, ovulacija će se najverovatnije dogoditi oko 14. dana ciklusa.

Pratite simptome plodnih dana

Tokom plodnih dana, možete primetiti promene u cervikalnoj sluzi koja postaje providnija, klizavija i rasteže se poput belanca. Takođe možete primetiti bol u karlici ili blago povećanu telesnu temperaturu.

Koristite testove za predviđanje ovulacije

Na tržištu postoje testovi za predviđanje ovulacije koji vam mogu pomoći da preciznije odredite dan ovulacije. Ovi testovi mere nivo luteinizirajućeg hormona (LH) koji raste tokom ovulacije. Pratite uputstva proizvođača za pravilno korišćenje testova.

Zabeležite sve podatke

Redovno beležite sve informacije o menstrualnom ciklusu, simptomima i rezultatima testova. Na ovaj način ćete steći uvid u šablon svog ciklusa i predviđate buduće ovulacije.

Važno je napomenuti da začeće može potrajati neko vreme čak i ako preduzimate sve ove korake. Nastavite da pratite svoje telo i prilagodite informacije koje beležite u kalendar ovulacije prema vašim specifičnim pokazateljima. To mogu biti, recimo glavobolja pred menstruaciju, pojačani libido u plodnim danima, i sl. 
Ako imate bilo kakve brige ili pitanja, najbolje je konsultovati se sa stručnjakom za reproduktivno zdravlje koji će moći da vam pruži personalizovane savete i podršku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *