Kako pravilno održavati oralnu higijenu?

Iako mnogima može zvučati kao da se radi o lakom i jednostavnom zadatku, pored redovnog pranja zuba i čišćenja kako se ostaci hrane ne bi zadržavali i tako ih oštetili, veoma je bitno na pravilan način obavljati ovu dnevnu rutinu. Dovoljno je da primetimo da nam se povremeno na zubima javlja karijes kao i upala desni i da shvatimo da ipak negde grešimo. 

Zato ćemo vam u nastavku teksta predstaviti najvažnije smernice kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko vam je bitno da imate zdrave i sjajne zube. 

Izdvojte dovoljno vremena za pranje zuba

Definitivno, nešto u čemu većina ljudi greši kada je redovno pranje zuba u pitanju i generalno u pravilnom vođenju oralne higijene jeste to što ovu jutarnju i večernju rutinu obavljaju veoma kratko, nekada ne više od jednog minuta. Jedan minut nikako nije dovoljan da se svi zube pedantno i temeljno operu kako bi se skinule sve naslage, naročito uveče pred spavanje kada je važno detaljno ukloniti svu nakupljenu hranu tokom dana. Neka vam optimalno vreme za ovaj deo oralne higijene bude 3-4 minuta. Složićete se, to i nije puno izdvojenog vremena jer ćete za uzvrat imati duži period zdrave i blistave zube. 

Pravilan odabir četkice i paste za zube – od presudnog značaja

Na tržištu danas možete pronaći razne vrste četkica kao i pasti za zube. Zbog toga neke osobe budu zbunjene prilikom svake kupovine, naročito svi oni koji su još uvek u potrazi za savršenom četkicom koja će temeljno i nežno očistiti kompletnu vilicu, bez prethodnog iritiranja desni. 

Savet plus: kod odabira četkice za zube, gledajte da ima mekana vlakna tako da vam svako pranje zuba bude prijatno i opuštajuće. Tvrda kao i gumirana vlakna trebalo bi u širokom luku izbegavati jer mogu znatno oštetiti gleđ i uticati na brže propadanje zuba usled stvaranja kamenca. 

Kao kod četkica, i sa pastama je slična situacija. Danas u medijima možemo videti reklame pasti koje su predviđene kako za redovnu oralnu higijenu tako i za izbeljivanje zuba i sl. Na kraju krajeva, ono što je bitno je da nađete pastu od onog proizvođača koja je po svom sastavu dovoljno kvalitetna tako da vam dugo čini zube čistim i otpornim na bilo kakva oštećenja.  

O krunicama za zube možemo razmišljati samo u sledećim slučajevima

Sigurno da ste čuli od svojih poznanika ili bliskih osoba kako su oduševljeni novim trendom u oblasti zubne protetike. Naravno, radi se o navlakama tj. o krunicama za zube koje su apsolutni hit za sve one koji bi želeli da imaju osmeh kao sa naslovne strane nekog časopisa. Ipak, navlake se nikako ne bi trebalo stavljati u situacijama kada im za to nije predviđeno mesto. Kod oštećenih zuba kojima prosto nema spasa kada je estetski izgled u pitanju, krunice imaju smisla. Ovako nešto će vam reći svaki dobar i iskusan stomatolog. 

Dakle, najbitnija je pravilna higijena usta i zuba, a o estetskim momentima možemo razmišljati tek kada naučimo kako pravilno da peremo zube i koliko učestalo. Zbog toga je važno da ukoliko to niste učinili do sada, malo detaljnije se posvetite ovoj vrsti dnevne higijene. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *