Kako izgleda transplantacija kose kod žena?

Jedan od najvećih estetskih problema, sa kojim se bore mnogi, jeste gubitak kose ili njeno potpuno nestajanje. Dok se ćelavost kod muškaraca nešto drugačije tretira, jer se u samoj svesti čoveka ćelavost kod muškaraca ne tretira nikako drugačije, niti neočekivano, kod žena je to sasvim drugačije. Osim često poprekih pogleda, nelagodnih i neprijatnih situacija, kod žena se često javljaju i psihički problemi, što govori da je potrebno naći brzo i trajno rešenje. Iako je dugi vremenski period iza nas obeležen jednim jedinim rešenjem, a to su perike, danas je ovaj problem moguće rešiti sasvim, na prirodan način, a to je transplantacija kose.

Kao i pre svakog tretmana, tako je i pre transplantacije kose  potrebno izvršiti konsultacije, pregled sa stručnjacima, koji će usled zatečenog stanja i odlučiti kakvo presađivanje kose je potrebno izvršiti, koliko kose je potrebno presaditi, koja je to regija najugroženija i tako dalje. Nakon konsultacija, znaćete apsolutno svaki korak koji je potrebno da prođete, a evo kako se u najčešćim slučajevima transpantacija kose kod žena i vrši.

Tok transplantacije kose

Transplantacija kose podrazumeva nekoliko faza rada, odnosno, nekoliko koraka koji se postupno, redom moraju preći. Na samom početku, veoma je važno da se upoznate sa tim da transplantacija kose izvršava pod delovanjem lokalne anestezije, kako se ne bi osetilo vađenje zdravih folikula koji se kasnije presađuju. Prvi korak podrazumeva šišanje dela glave sa kojeg će se zdravi folikuli vaditi. To su uglavnom delovi kose sa stražnjeg dela glave ili sa strane, pri čemu se vodi računa da se šišaju delovi koji se mogu kasnije prekriti ostatkom kose, tako da se skoro ništa ne primećuje. Nakon šišanja, u regijama sa kojih se kosa uzima, ubrizgava se lokalna anestezija, koja ne izaziva veliku bol, već više peckanje i malo nelagodniji osećaj koji proilazi kroz nekoliko sekundi.

Nakon početka delovanja anestetije, započinje se sa prvom fazom, a to je vađenje zdravih folikula, koji se vade pojedinačno, uz specijalni mikrohirurški pribor. Bitno je reći da se ne uzima ogromna količina kosa, ali svakako ćete pre zahvata znati koliko je u pitanju, kada stručnjaci procene stvarno stanje. Nakon završetka prve faze, dolazi druga faza u kojoj se odvajaju vlasi prema broju folikula, mikroskopski se obrađuju, te se tako dobijaju čisti koreni koji se združuju u folikularne celine spremne za implantaciju.

Izvor: Diva Hollands

Treća i ujedno poslednja faza, podrazumeva obeležavanje mesta na kojima će se folikuli zdrave, doživotne vlasi implantirati, te se obeležava njihov raspored, gustina, tačna mesta, nakon čega se folikul jedan po jedan usađuje u označene regije. Najpre, u prvu liniju vlasišta se implantiraju jedna po jedna vlas, odnosno, jedan po jedan folikul, dok se u drugim redovima usađuju folikulne celine. Poslednja usađena vlas, odnosno celina združenih folikula, označava i kraj ovog zahvata, odnosno tretmana.
Iako se pre početka tretmana dobija lokalna anestezija, nakon prestanka njenog delovanja se ne javljaju bolovi, niti veći problemi od osećaja zategnutosti i neprijatnosti na koži, ali se ovi osećaji gube već nakon nekoliko sati od zahvata, pa nije potrebno uzimati nikakve analgetike, niti druge supstance koje bi taj osećaj zategnutosti smanjile.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *