Kako da pobedite prehladu prirodnim sredstvima?

Zimska sezona virusa, prelazna godišnja doba sa čestim promenama vremena, ali i leto kada se konzumiraju veće količine hladnih napitaka – baš svaki period godine može biti uzrok curenja iz nosa, bola u grlu i suvog kašlja, ukoliko se ne čuva sopstveni imunitet.

Tada je najbolje da se odmah, već nakon prvih simptoma, odlučite za prirodni lek za prehladu, kako biste je suzbili i izlečili čim nastupi. U velikom broju slučajeva, sledeći saveti biće dovoljni da prehladu i pobedite u rekordnom roku i sačuvate svoje zdravlje.

Sveže voće i povrće podižu imunitet

Sigurno znate da sveže voće i povrće značajno utiču na imunitet, ali pojedine vrste su pravi borci protiv prehlade.

Tako se limun i grejpfrut, kao nosioci vitamina C u velikim količinama, smatraju kao odličan prirodni lek za prehladu i nazivaju „prirodnim antibioticima“. Njima se pridružuje i kivi, kao još jedno citrusno voće koje bez sumnje čuva organizam od napada svih štetnih bakterija i virusa.

Kao odličan saveznik u borbi protiv prehlade služi i sezonsko voće poput jagoda i malina.

Kada je u pitanju povrće, beli luk je nezamenljiv prirodni lek za prehladu. U zimskoj sezoni je dobro da se okrenete i kiselom kupusu, dok se kao blagotvorna i sledeća na spisku nalazi crvena paprika.

Sve ove vrste voća i povrća bogate su vitaminima i mineralima koji značajno podižu otpornost organizma, te je dobro koristiti ih u ishrani kako kao preventivu, tako i za lečenje prehlade.

Više tečnosti i inhalacija

Čim se prehladimo, posežemo za čajevima. Trebalo bi da znate da je od istih najefikasniji onaj od žalfije, jer pospešuje lučenje sekreta. Najbolje bi bilo svim vrstama toplih napitaka umesto šećera dodavati med, svež rendani đumbir i cimet, koji podjednako dobro pomažu izbacivanju štetnih materija.

Tečnost je i inače odličan prirodni prirodni lek za prehladu, te treba piti što više limunade i jesti vruću supu, pto je svakako svima poznato. Međutim, i toplo mleko može biti od pomoći, jer će unaprediti iskašljavanje i skratiti trajanje prehlade.

Za disajne puteve biće odlična i inhalacija, najbolje mešavinom bosiljka i nane, koja oslobađa nos i pluća od sekreta i mnogo je efikasnija od svih sprejeva i kapi.

Promena stila života

Za kraj bi trebalo pomenuti i to da česte prehlade mogu biti signal da sa Vašim stilom života nešto nije u redu. U tom slučaju, nijedan prirodni lek za prehladu neće biti u prilici da mnogo promeni stanje stvari.

Ako se konstatno neispavani i pod stresom, često posežete za brzom hranom i niste dovoljno fizički aktivni, imunitet će Vam češće padati, te se potrudite da ove životne navike promenite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *