ishrana u 27 nedelji trudnoce

Ishrana na prelasku iz drugog u treće tromesečje trudnoće

Ishrana u drugom tromesečju trudnoće igra ključnu ulogu u podršci rastu i razvoju bebe. U ovom periodu važno je da unosite dovoljno hranljivih materija koje će pomoći razvoju vaše bebe, ali i održati vaše zdravlje. Ovaj tekst će vam dati nekoliko saveta o tome koje namirnice treba da uključite u ishranu, a koje da izbegavate, posebno na prelasku iz šestog u sedmi mesec, odnosno period posle 27 nedelje trudnoće.

27 nedelja trudnoće zahteva da uključite zdrave masti

Krajem drugog trimestra trudnoće, trebalo bi da unosite dovoljno zdravih masti, kao što su omega-3 masne kiseline, koje su ključne za razvoj mozga i vida vaše bebe. Ove masti se nalaze u ribi, kao što su losos, tunjevina i skuša, a mogu se naći i u orašastim plodovima, semenkama i uljima, kao što su laneno ulje i ulje oraha. Mnoge majke su primetile da je upravo 27 nedelja trudnoće ključna za pravilan razvoj njihove bebe. U ovom periodu trudnoće preporučuje se unos oko 200-300 miligrama dnevno, a riba je namirnica koja je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, a posebno losos, tunjevina i skuša.

Orašasti plodovi i semenke su još jedan dobar izvor omega-3 masnih kiselina tokom trudnoće. Neki od najboljih izvora uključuju seme lana, čia i konoplje, kao i orahe, lešnike i bademe. Međutim, važno je jesti orašaste plodove u umerenim količinama, jer su visokokalorični.

U svakom slučaju, važno je zapamtiti da je umereno jedenje zdravih masti ključno tokom trudnoće. Iako su omega-3 masne kiseline važne, previše masne hrane može dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema. Zato je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom o preporučenim količinama omega-3 masnih kiselina i drugih zdravih masti koje bi trebalo da unesete u ishranu u drugom tromesečju trudnoće, posebno kada ste već u 27 nedelji trudnoće.

Zdrava ishrana znači da izbegavate prerađenu hranu

Prerađena hrana, poput grickalica, gaziranih pića i brze hrane, može biti nezdrava i štetna za vašu bebu i sebe tokom trudnoće pa ovakvu hranu izbegavajte. Ove namirnice su često pune dodatog šećera, soli i masti, što može dovesti do debljanja i raznih zdravstvenih problema. Umesto toga, fokusirajte se na zdravu i prirodnu hranu.

Voće i povrće su važni izvori vitamina i minerala, kao i vlakana, koja su važna za održavanje digestivnog sistema tokom trudnoće. Konzumiranje dovoljno voća i povrća može pomoći u sprečavanju zatvora i drugih problema sa varenjem. Preporučljivo je jesti pet porcija voća i povrća dnevno. Ako imate problema sa konzumiranjem dovoljno voća i povrća, razmislite o pripremi smutija ili šejkova od voća i povrća.

Uzmite dovoljno proteina

Proteini su važni za razvoj mišića, kostiju i organa vaše bebe. Tokom drugog tromesečja trudnoće preporučuje se unos od 70-100 grama proteina dnevno. Namirnice bogate proteinima uključuju meso, ribu, jaja, mahunarke i orašaste plodove.

Održite potreban nivo hidratacije

Tokom trudnoće važno je da ostanete hidrirani, jer voda pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu, sprečava zatvor i druge probleme sa varenjem, a takođe je važna za rast i razvoj vaše bebe. Preporučuje se konzumiranje najmanje između 8 i 10 čaša vode dnevno.

Ishrana na prelasku između drugog i trećeg tromesečja je ključna za rast i razvoj vaše bebe, kao i za održavanje vašeg zdravlja. Važno je da unosite dovoljne količine zdravih namirnica, a pre svega da budete umereni u svemu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *