Imate kandidu? Evo kako bi trebalo da korigujete ishranu

Čini se da je svima dobro poznato, s obzirom na učestalost kandide, da u slučaju infekcije ne treba jesti belo brašno i proizvode koji sadrže veštački šećer.

Ali, takođe se ne sme preterivati ni sa hranom koja ima u sebi prirodne šećere, a treba izbaciti ili ozbiljno smanjiti unos kofeina. To je nešto što i laici znaju, ali ono što je zapravo teško jeste kako izbaciti belo brašno iz ishrane. Onaj ko kaže da je to lako verovatno se nikada nije našao u toj situaciji.

Umesto belog brašna – heljdino, kukuruzno, integralno, crno…

Belo brašno je, čini se, najteže izbaciti u ovom slučaju. Kad samo razmislimo šta ćemo za doručak i setimo se da je ostalo dobrih sastojaka u frižideru, obično poželimo da napravimo sendvič i budemo mirni do ručka. Ako jedemo van kuće, hranimo se u pekarama ili kupujemo drugu brzu hranu. Ako naručujemo hranu kod kuće, teško je odoleti testenini ili nekoj dobroj pici. Nema boljeg užitka za večeru, uz neki dobar film.

Sve ove situacije govore o našim svakodnevnim navikama i ukazuju da nimalo nije lako odreći se belog brašna. Međutim, brašna koja su poželjna u tom trentku i koja vam mogu gotovo podjednako pružiti zadovoljstvo su heljdino, kukuruzno, crno brašno.

Mnogima je problem i cena. Heljdino brašno je znatno skuplje od običnog, belog pšeničnog brašna. A ako hoćete da kupite hleb od heljdinog brašna, tek tu ćete videti razliku u ceni u odnosu na beli hleb.

Ipak, najbolje rešenje u ovim situacijama jeste da sami pravite hleb, kiflice i druga peciva od odgovarajuće vrste brašna, koje možete nositi sa sobom na posao, na put i da uvek imate kod kuće, a da vas ne grize savest i da znate da ipak radite ono što treba.

Za sve koji vole da spremaju različite stvari, na tržištu postoje i kore od heljdinog brašna, kao i hrono kore koje su prihvatljive onda kada vas kandida muči. Moderne pekare takođe nude sve veći izbor peciva koja ne sadrže belo brašno.

Naravno, kada se kaže da izbacite belo brašno to ne znači da ćete morati zauvek da ga se rešite, ali dovoljne su i dve nedelje bez belog brašna, slatkiša i kafe da dođe do promena u vašem organizmu zbog čega će vam vaše telo biti zahvalno, a problem sa kandidom rešen ili ublažen.

Šta je sa kafom?

Ukoliko mislite da ne možete bez kafe, ukoliko ste uporni postepeno ćete doći i do toga da je možete izbaciti bez problema. Pokušajte da smanjite na jednu šolju kafe dnevno, ako ste preveliki ljubitelj i pijete više od toga. Pokušajte za početak da pijete samo ujutru, najbolje posle doručka, a onda uvrstite što više čajeva u svoju ishranu. Bar dva čaja dnevno je potrebno da pijete kako biste navikli organizam na to, a odvikavali ga polako od kafe. Nemojte da pijete samo jednu vrstu čaja već pravite kombinacije ili pijte jedan u jedno vreme, a drugu vrstu u drugo vreme. Potrebno je dakle menjati čajeve, jer je tako zdravije. Naravno čaj treba da se pije bez šećera, a ukoliko baš teško podnosite ukus čaja možete ga malo zasladiti medom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *