Herpes na usni: koliko traje i kako ga se rešiti

Herpes na usni je vrlo čest problem koji se javlja kod velikog broja ljudi. Ova virusna infekcija koja se manifestuje u vidu malih, bolnih i svrabom praćenih plikova na usnama, može da bude veoma neugodna i ružna. U ovom tekstu saznajte šta je herpes, kako nastaje, kako da herpes na usni traje što kraće, kao i kako sprečiti njegov nastanak.

Šta je herpes i kako nastaje?

Herpes je virusna infekcija koju uzrokuje virus herpes simpleks (HSV). Postoji dva tipa ovog virusa: HSV-1 i HSV-2. HSV-1 se najčešće manifestuje kao herpes na usni, dok se HSV-2 manifestuje kao genitalni herpes. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili predmetima koje je ta osoba koristila (npr. pribor za jelo, peškiri itd.).

Herpes na usni se obično javlja u vidu malih, bolnih i svrabom praćenih plikova na usnama. Ovi plikovi se obično pojavljuju na istom mestu i traju od 7 do 10 dana. U nekim slučajevima, herpes može da bude asimptomatski, tj. da se osoba ne zarazi ni primeti da ima herpes.

Kako da herpes na usni traje što kraće?

Iako herpes ne može da se potpuno izleči, postoje načini da se ubrza njegovo zarastanje i smanji neprijatnost koju izaziva. Ovo su neki od saveta za brže zarastanje herpesa na usni:

Koristite antivirusne kreme: Postoje mnoge kreme koje sadrže antivirusne supstance koje mogu da smanje trajanje herpesa i ubrzaju njegovo zarastanje. Kreme se obično nanose na herpes 3 do 4 puta dnevno tokom perioda od 5 do 10 dana.

Izbegavajte diranje herpesa

Kada se herpes pojavi, pokušajte da ne dirate ovo područje jer to može da pogorša stanje. Ako ipak morate da dirate herpes, prvo operite ruke sapunom i vodom.

Neka herpes bude vlažan

Herpes se najbolje zarasta u vlažnom okruženju. Možete da koristite hidrogen peroksid ili aloe vera gel kako biste održavali herpes vlažnim.

Izbegavajte sunčevu svetlost

Sunčeva svetlost može da pogorša stanje herpesa. Stoga, kada imate herpes, izbegavajte direktnu sunčevu svetlost i koristite zaštitnu kremu za usne sa zaštitnim faktorom.

Kako sprečiti nastanak herpesa na usni?

Iako herpes ne može da se potpuno spreči, postoje neke mere koje možete da preduzmete kako biste smanjili rizik od njegovog nastanka. Evo nekih saveta za sprečavanje herpesa na usni:

  • Izbegavajte kontakt sa zaraženim osobama: Kao što smo već pomenuli, herpes se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili predmetima koje je ta osoba koristila. Stoga, izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju aktivni herpes.
  • Održavajte higijenu: Redovno pranje ruku i lica može da smanji rizik od nastanka herpesa. Takođe, izbegavajte deljenje pribora za jelo, peškira i ostalih predmeta sa drugima.
  • Ojačajte imuni sistem: Jak imuni sistem može da spreči nastanak herpesa. Stoga, jedite zdravu i uravnoteženu ishranu, redovno vežbajte i izbegavajte stres.
  • Koristite zaštitnu kremu za usne: Korišćenje zaštitne kreme za usne sa zaštitnim faktorom može da smanji rizik od nastanka herpesa. Ova krema štiti usne od sunca i drugih spoljnih faktora koji mogu da oslabe imuni sistem.

Zaključak

Herpes na usni je čest problem sa kojim se suočava veliki broj ljudi. Iako ne postoji potpuno izlečenje, postoje načini da se ubrza zarastanje herpesa i smanji neprijatnost koju izaziva. Uz ove savete za sprečavanje i lečenje herpesa, možete da smanjite rizik od njegovog nastanka i ubrzate proces zarastanja ukoliko se ipak pojavi. Važno je da se pridržavate ovih saveta i da se konsultujete sa lekarom ukoliko imate problema sa herpesom na usni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *