beba place zbog grceva

Grčevi kod beba kao čest problem – šta raditi?

Grčevi kod beba su čest problem koji pogađa mnoge roditelje. Ovi grčevi su neugodne kontrakcije mišića koje se javljaju kod beba u određenim periodima i često izazivaju nelagodu i plač. Iako nisu opasni za zdravlje bebe, mogu biti zastrašujući za roditelje koji ne znaju kako da ih riješe.

Kada se najčešće javljaju grčevi?

Grčevi se najčešće javljaju kod beba između 3 i 12 meseci starosti, ali se takođe mogu pojaviti i kod starije djece. U nekim slučajevima, grčevi se javljaju kada beba leži na leđima, dok u drugim slučajevima dolaze u toku noći.

Uzroci nastanka:

Neki od glavnih uzroka grčeva kod beba su neusklađenost nervnog i mišićnog sistema, nedostatak magnezijuma u telu i prevelika konzumacija mleka.

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

Postoje brojne stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi pomogli svojoj bebi da se oporavi od grčeva. Prvo, roditelji bi trebali osigurati da beba dobije dovoljno hranjivih stvari kako bi se izbegao nedostatak magnezijuma. Takođe, moguće je da će bebi pomoći ako joj se masira leđa ili ako se drži u kolenima i nos joj se miluje.

Ako grčevi kod beba postanu česti ili ako se javljaju uz druge simptome poput povećane telesne temperature ili zatvora, roditelji bi trebali konzultirati lekara. Lekar može provesti ispitivanje i propisati lekove ako je to potrebno.

U svakom slučaju, grčevi kod beba su normalna pojava i ne predstavljaju opasnost za zdravlje bebe. Roditelji bi trebali biti strpljivi i podržavati svoju bebu tokom ovog perioda, te biti spremni učiniti sve što je potrebno kako bi joj pomogli da se oporavi.

Na kraju, grčevi kod beba su deo normalnog razvoja deteta i proći će sami od sebe s vremenom.

Kako pomoći roditeljima čija beba ima grčeve?

Sigurno je da je posmatranje vaše bebe kako pati od grčeva izuzetno teško iskustvo za vas i vaše roditelje. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da ublažite nelagodnost vaše bebe:

Masirajte bebin stomak – nežna masaža stomaka u smeru kazaljke na satu može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bolova. Koristite samo nežan pritisak i pazite da ne vršite dodatni pritisak na bolno mesto.

Toplota – Stavite toplu pelenu ili grejač na bebin stomak. Toplota može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bolova.

Hranite bebu kraće, ali češće – Ako dojite, možda biste želeli da pokušate da hranite bebu kraće, ali češće, kako biste smanjili količinu vazduha koju vaša beba guta dok jede. Ako hranite svoju bebu adaptiranim mlekom, razmislite o prelasku na formulu koja je lakša za varenje.

Promenite položaj – Ponekad promena položaja može pomoći u smanjenju grčeva. Pokušajte da držite bebu u uspravnom položaju ili pokušajte da legnete

Ne zaboravite da su sve to etape koje dođu i prođu

Grčevi kod beba su česta pojava i mogu biti veoma neprijatni kako za bebu, tako i za roditelje. U većini slučajeva grčevi su prolazni i nestaju do trećeg meseca bebinog života. Zato dragi roditelji, budite strpljivi, jer sigurno je da ćete kada tegobe prođu uivati svi zajedno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *