Fibromialgija kao oboljenje

Fibromialgija je bolest o kojoj se ne zna mnogo. Tačan uzrok nastanka nije poznat, a stručnjaci iz raznih oblasti medicine smatraju da kombinacija više različitih faktora istovremeno može dovesti do nastanka ove bolesti.

Ipak, jedna je poznanica oko koje se mnogo doktori slažu, a to je da se za jedan od uzroka nastanka fibromialgije kao bolesti modernog doba, smatra psihosocijalno stanje organizma kojem nema prave pomoći.

Šta je to fibromialgija?

Fibromialgija se definiše kao hronično oboljenje kostiju i mišića koje karakterišu dugotrajni bolovi, rasprostranjeni po čitavom telu, često je praćena poremećajom sna i raspoloženja, kao i izraženom malaksalošću i stalnim umorom. Od ostalih poznatih simptoma, vredno je pomenuti one koji mogu izazvati probleme sa pamćenjem i razmišljanjem poznatijim kao “fibro magla”.

Nije retka pojava da se fibromialgija javlja kao pratilac nekih drugih bolesti, pa čak i da oponaša neke bolesti, što umnogome otežava dijagnozu i lečenje takvih pacijenata.

Statistika kaže da oko 2% svetske populacije pati od ove hronične bolesti, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca i to posle 40. godine života. Retka je pojava fibromialgije kod populacije mlađe od 25 godina, a posebno je retka pojava kod dece.

Koji su mogući uzroci?

Jedno od uvaženih mišljenja medicinske struke je da se fibromialgija, usled određene genske mutacije, može preneti nasleđem na svoje srodnike. Ovako nešto nije potpuno dokazano, jer se zna da određeni broj pacijenata nije imao krvne srodnike koji su bolovali od ove bolesti.

Razne infekcije ili preležane bolesti mogu dovesti do pojave, pa čak i pogoršanja trenutnog stanja organizma koji boluje od fibromialgije.

Često se beleži pojava fibromialgije kao posledica neke psihičke, emotivne, pa čak i fizičke traume ili nesreće. Osobe sa fibromialgijom nastalom ovim putem osećaju bol bez da mogu precizno da kažu šta ih boli, tj. sam bol nema jasnu lokalizaciju. Znaju da ih boli negde duboko u telu, da ih bole mišići, pa i kosti, a jačina bola koju osećaju je poptuno subjektivna. Zbog takvog stanja oni imaju dodatni osećaj teskobe i potištenosti.

Fibromialgija lečenje

Kada se osoba javi doktoru sa stanjem koje podseća na fibromialgiju, postavlja se dijagnoza na osnovu podataka o prisustvo bola u najmanje 4 različita područja na telu. Da bi se i definitvno utvrdilo da je u pitanju ova bolest, bol koji pacijent oseća mora biti neprekidan i u trajanju dužem od 3 meseca.

Sama bolest je neizlečiva i glavni cilj u lečenju je da se smanji napetost koju pacijent oseća. Jako je bitno da se njemu i bližnjima objasni, tako da oni shvate, da iako je bol stvaran i jak, osoba ne boluje od nikakve teške reumatske bolesti, niti može doći do pogoršanja stanja koje može izazvati trajna oštećenja na zglobovima.

Kada je u pitanju fibromialgija lečenje sprovodi tim lekara specijalista različitih oblasti i profila, koji lečenje sprovode na različite prihvatljive načine. Najčešće se prvo pacijentu savetuje ojačavanje kardiovaskularnog sistema, pri čemu se svi doktori slažu da rekreativno plivanje pokazuje najbolje rezulate. Drugi oblik lečenja je psihološko savetovanje i psihoterapija, pojedinačno ili u grupi sa drugim pacijentima koji imaju iste simptome.

Za fibromialgiju trenutno ne postoje poznati lekovi i bol koji ona stvara se ne može potpuno eliminisati već samo kontrolisati. Za život sa ovim hroničnim oboljenjem je bitna pravovremena dijagnoza i primena različitih terapija, u zavisnosti od simptoma koje pacijent oseća, a takođe je bitna edukacija pacijenta i njegove porodice, kako bi zajedno naučili da žive sa tim stanjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *