Dijagnoza i lečenje sindroma policističnih jajnika

Hormonski poremećaji su danas veoma čest problem, pogotovo kod ženskog dela populacije. U reproduktivnom dobu mnoge žene se susreću sa sindromom policističnih jajnika, a prema statistici svaka deseta žena ima ovaj problem. Najčešće pogađa žene u periodu od puberteta pa sve do menopauze.

Sindrom policističnih jajnika je stanje u kome jajnici počinju da proizvode više muških polnih hormona, odnosno androgena, a sve to dovodi do hormonalne neravnoteže. Ovo stanje ima veliki uticaj na ovulaciju i na njen izostanak na mesečnom nivou. Krajnji rezultat su neredovne ili često menstruacije koje traju duže, a mnoge žene imaju problem sa začećem i teško ostaju u drugom stanju. Na sreću, ovo stanje se leči, i uz primenu adekvatne terapije ovi problemi se mogu rešiti.

Zašto dolazi od policističnih jajnika

Policistični jajnici se u većini slučajeva javljaju usled dva faktora, a to su genetski faktor i životne navike jedne osobe. Zvanična medicina još uvek nema odgovor na pitanje šta izaziva ovaj sindrom, ali ova dva faktora su sigurno uzročnici nastanka policističnih jajnika. U ovim situacijama jajnici su dva puta veći nego što je to normalno i sa brojnim cistama.

Dolazi do poremećaja razvoja folikula, što prouzrokuje izostanak ovulacije. Kod mnogih žena koje imaju ovaj sindrom, uočeno je da su izraženi simptomi insulinske rezistencije, i ovo je veoma česta veza između ova dva stanja. Simptomi insulinske rezistencije mogu biti uzrokovani životnim navikama ali i genetskim faktorom, isto kao i sindrom policističnih jajnika. Kao vodeći simptomi insulinske rezistencije javljaju se: 

  1. Pojačana glad i želja za nezdravom hranom, koja vodi u gojaznost,
  2. Visok nivo holesterola, kao i krvnog pritiska,
  3. Rasejanost, depresija,
  4. Konstantna žeđ,
  5. Neredovna menstruacija.

Simptomi sindroma policističnih jajnika

Veliki je broj znakova koji mogu upućivati da patite od policističnih jajnika, ali ipak ima nekoliko simptoma koji su najčešći:

  1. Neredovne menstruacije ili potpuni izostanak ciklusa,
  2. Teškoće sa ostvarivanjem trudnoće, odnosno začećem,
  3. Povišen nivo muških hormona,
  4. Dijabetes,
  5. Gojaznost.

Postavljanje dijagnoze PCOS – a

Lekari često postavljaju pogrešnu dijagnozu, pa kada vide da je žena gojazna ili ima izraženu maljavost smatraju da ona ima sindrom policističnih jajnika. Međutim, to uopšte ne mora da bude tačno, i potrebne su detaljnije analize kako bi se utvrdilo da li neko boluje od ovog sindroma.

Danas se u postavljanju dijagnoze ustalio Roterdamski kriterijum. Ovaj kriterijum nalaže da žene prilikom postavljanja dijagnoze moraju imati dva od sledećih simptoma: karakterističan nalaz ultrazvuka koji ukazuje na policistične jajnike, neredovne ili izostale menstruacije, ili visok nivo muških polnih hormona. Prilikom utvrđivanja dijagnoze veoma je važno kombinovati kliničke nalaze, laboratorijske nalaze i pregled ultrazvukom.

Lečenje je moguće

Lečenje sindroma policističnih jajnika je uvek individualno i potrebno je strpljenje i upornost. Mnoge pacijentkinje ovaj problem otkriju tek kada žele da ostvare trudnoću, ali im to duže vreme ne polazi za rukom. Lečenje može da uključuje regulisanje mentrualnog ciklusa, odnosno uzimanje kontraceptivnih pilula, koje će pomoći da se smanje nivoi muških hormona.

Takođe, cilj može biti i postizanje ovulacije, a u te svrhe se najčešće koristi hormonska terapija. Rešenje je često i u promeni životnih navika, odnosno u redukciji telesne težine. Vaš lekar će vam u tom slučaju savetovati da se hranite zdravije i da budete u kalorijskom deficitu, kako biste izgubili suvišne kilograme. Takođe, preporučiće vam i umereno vežbanje, koje će u velikoj meri doprineti poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja. 

Suplementacija pomaže

Određeni suplementi mogu pomoći da se popravi stanje, ali oni svakako moraju biti prepisani od strane lekara. Nikako nemojte da ih uzimate na svoju ruku, već se uvek konsultujte sa stručnim licima. Cink može da utiče na povećanje plodnosti, ali i na poboljšanje imunog sistema. Pacijentkinje koje imaju PCOS, mogu imati obilnije mentruacije što može dovesti do anemije ili do nedostatka gvožđa.

Pored suplementacije možete povećati unos spanaća i jaja. Vitamin B8 redukuje holesterol i utiče na sprečavanje nagomilanih masnoća. Pozitivno utiče na naš mozak i uz pomoć njega mogu se prevazići depresija i stanja slična njoj. Vitamin D je odličan saveznik jakog imunog sistema, kao i endokrinog sistema. Naučno je dokazano da uzimanje kombinacije kalcijuma i D vitamina može da dovede do uspostavljanja redovne ovulacije i menstrualnog ciklusa. 

Hrana koju treba da izbegavate 

Konstantna konzumacija prerađene hrane, kao i konzervisane hrane može pogoršati stanje osoba koje pate od sindroma policističnih jajnika. Iz ishrane je poželjno da izbacite slane grickalice, ali i slatke i gazirane napitke. Smanjite ili potpuno izbacite iz ishrane beli hleb, razna peciva, crveno meso ali i slatkiše. Smanjite unos kafe, jer kofein može uticati na promenu nivoa estrogena. Kao zdravu zamenu za kafu pokušajte da konzumirate zeleni čaj ali u umerenim količinama. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *