Da li je bol u kičmi naša svakodnevnica?

Ako ste jedna od većine osoba koji su barem jednom osetili bol u leđima ili vratu, znate koliko to stanje ume da bude nelagodno i iscrpljujuće.

Bolovi u kičmenom stubu i vratnom delu onemogućuju normalno funkcionisanje organizma, otežavajući izvršavanje svakodnevnih obaveza i umanjujući kvalitet života. Činjenica je da pomenuti bolovi vremenom ne nestaju sami od sebe, već se godinama samo pojačava njihov intenzitet.

Retki su ljudi koji razmišljaju o svom zdravlju na vreme. Uglavnom se setimo naših mišića ili kičme kada nas bolovi opomenu da nešto nije u redu. Fizička neaktivnost, dugo sedenje za televizorom ili računarom, podizanje teških predmeta potpuno nezagrejani i nepripremljeni samo otežavaju naš život. Međutim, inovativnim fizioterapeutskim rešenjima konačno možete svaki dan da živite punim plućima lagano i bez bola. 

Koja su to česta oboljenja kičmenog stuba?

Pojava diskus hernije podrazumeva izmeštanje diskova između pršljenova u kičmi. Kako su diskovi izgrađeni od mekanog jezgra, pomoću njih uspevamo da se pomeramo i savijamo bez velikih naprezanja. Ipak, kako starimo ili usled neke povrede, diskovi kičmenog stuba se troše i gubi se njihova fleksibilnost, kada uglavnom dolazi do njihovog izmeštanja između pršljenova, kada diskovi počnu da vrše pritisak na okolne nerve. Iz tog razloga, vrlo često bol se širi kroz ruke ili noge kada izaziva njihovu otežanu pokretljivost i trnjenje. 

Diskus hernija se može javiti u vratnom ( cervikalnom ) delu, u gornjem delu leđa ili torakalnom delu, kao i u lumbalnom delu, kada zahvata donji deo kičme. 

Išijas predstavlja, uz diskus herniju, veoma čestu pojavu, koja se javlja usled nagnječenja sedalnog živca u lumbalnom delu leđa. Na pojavu išijasa mogu uticati različiti faktori, kao što su povrede, artritis, različite infekcije, diskus hernija lumbalnog dela i mnogi drugi. 

Bol koji se oseti u donjem delu kičme, obično je praćen peckanjem, trnjenjem mišića i slabom pokretljivosti duž jedne ili obe noge. 

Na koji način se možete osloboditi bola? Odgovor leži u dekompresiji kičme!

Dekompresija kičme predstavlja veoma uspešnu neinvazivnu metodu, koja se pod strogo kontrolisanim uslovima primenjuje u terapiji eliminacije bolova u kičmi ili vratu.

Pomenuta procedura se sprovodi uz pomoć fizioterapeuta, a njenom primenom smanjuje se pritisak na bolno mesto, kičma se lagano isteže i poboljšava se cirkulacija i dotok kiseonika. Primenom dekompresije, kičmeni diskovi se vremenom regenerišu i vraća im se prvobitna funkcija. 

Pacijenti osećaju olakšanje, jer umanjuje pritisak na nerve između pršljenova. Sam tretman je potpuno bezbolan, prijatan i daje vidljive rezultate. 

Dekompresija kičme se uglavnom koristi prilikom lečenja bolova u vratu, leđima, pojave išijasa, diskus hernije ili rehabilitacije usled preloma. 

Kada je najbolje primeniti metodu dekompresije kičme?

Dekompresija kičme se najčešće koristi za lečenje lumbalnog i cervikalnog dela. Ukoliko uočite bol u vratu ili donjem delu kičme, koji ne prolazi već se vremenom širi, uz ostale prateće simptome koji jasno ukazuju na pojavu diskus hernije, išijasa ili drugih hroničnih stanja, nemojte dugo čekati za pomoć. Vremenom, bol će se širiti i na ruke i noge, što će umanjiti njihovu pokretljivost. To će biti više nego jasan znak da bi trebalo da se obratite fizioterapeutu, koji će izvršiti detaljan pregled i utvrditi problem koji imate, a potom pristupiti i daljem lečenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *