Bezmetalne krunice za zube: prednosti, ugradnja i trajanje

Zubne krunice jesu vrsta veštačke protetske nadoknade, odnosno navlake koje se postavljaju na  izbrušene zube ili zubne implatante kako bi se rekonstruisale funkcija i estetski izgled određenog zuba. Postoji nekoliko situacija u kojima se preporučuje njihova ugradnja: na zubima koji su toliko oštećeni da se njihov izgled i funkcija ne mogu rekonstruisati pomoću plombe, kod endodonstski lečenih zuba ili u slučaju dotrajalosti već postavljene protetske nadoknade.

Bezmetalne krunice za zube

Postoje dve vrste zubnih krunica: bezmetalne i metalne. Kako i sam njihov naziv kaže, bezmetalne krunice za zube se od metalnih razlikuju po tome što se čak ni delimično ne proizvode od metalnih materijala. Proizvodnja bezmetalnih krunica uglavnom je zasnovana na upotrebi cirkonijuma, odnosno cirkonijum dioksida, keramičkog materijala izuzetno velike čvrstoće i izdržljivosti. Iako se cirkonijumske krunice za zube u stomatologiji koriste najviše, to ne znači da je ovo jedina vrsta bezmetalnih krunica. Pored njih, proizvode se, a u pojedinim slučajevima i koriste, litijum-disilikatne krunice, koje se izrađuju iz pune keramike.

Prednosti bezmetalnih (cirkonijumskih) krunica za zube

Otkriće bezmetalnih krunica za zube je na neki način označilo revoluciju u stomatološkoj praksi. I dok se metalokeramičke krunice za zube uvek za nijansu razlikuju od prirodne boje zuba, to nije slučaj sa keramičkim, odnosno bezmetalnim krunicama. Zahvaljujući upravo ovoj estetskoj prednosti, keramičke zubne krunice stekle su ogromnu popularnost. Još jedna prednost koja ih razlikuje od metalnih krunica za zube jeste i odsustvo bilo kakvih alergijskih reakcija, odnosno njihova kompatibilnost sa desnima i usnom dupljom.

Uprkos obema navedenim prednostima keramičkih, bezmetalnih krunica za zube, metalokeramičke krunice se još uvek dosta upotrebljavaju u stomatološkoj praksi.

Ono što je metalokeramičkim krunicama omogućilo da opstanu na tržištu jeste njihova povoljnost, budući da su više nego duplo jeftinije od keramičkih krunica za zube.

Proces ugradnje bezmetalnih krunica za zube

Proces ugradnje svih vrsta zubnih krunica počinje definisanjem izgleda zubne krunice, odnosno njene boje, oblika i dimenzija. Nakon toga sledi uzimanje otisaka svih zuba sa ciljem registrovanja položaja, oblika i izgleda onih na koje se ugrađuju ove protetske nadoknade. Zatim sledi brušenje postojećeg oštećenog zuba (ili oštećenih zuba), čije trajanje zavisi od broja zuba na koje se postavljaju zubne krunice. Kada su zubi izbrušeni još jednom se uzimaju otisci.

Ugradnja zubnih krunica zahteva i određenu dozu strpljenja budući da sam proces izrade krunica traje nekoliko dana. Čak ni na prvoj probi one ne dobiju svoj konačan izgled, jer još uvek nisu potpuno obrađene i glatke. Upravo zbog toga na prvoj probi opstaje mogućnost manjih korekcija njihove boje i oblika. Poslednji korak procesa ugradnje zubnih krunica podrazumeva njihovo cementiranje.

Vek trajanja bezmetalnih krunica za zube

Vek trajanja zubnih krunica, bilo da je reč o metalnim ili bezmetalnim, u mnogome zavisi od održavanja oralne higijene neke osobe i zbog toga ga je izuzetno teško predvideti. Krunice ne mogu biti oštećene karijesom, ali zubi na koje su one postavljene mogu. U proseku zubne krunice traju oko desetak godina, ali se pažljivim održavanjem oralne higijene njihov „životni“ vek može znatno produžiti. Dakle, vek trajanja zubnih krunica uglavnom određuju sami pacijenti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *