Život sa roditeljima: Kako postaviti granice?

Veliki broj mladih pojedinaca i parova odlučuje se na život sa roditeljima, a ova praksa je posebno zastupljenja u našem društvu. Razlozi za to mogu biti različite prirode, ali čini se da je nedostatak ekonomske stabilnosti glavni okidač za donošenje ovakve odluke. Život pod roditeljskim krovom  mladima pruža mogućnost da uštede novac za kupovinu nekretnine, ali i u određenoj meri olakšava im svakodnevnicu.

Bake i deke su uvek tu da pričavaju decu kada roditeljima iskrsnu neodložne obaveze, ali sa druge strane, starijim licima je nekada takođe potrebna briga i nega, jer više nisu u stanju da se u potpunosti staraju o sebi. 

Jedno je sigurno – zajednički život sa roditeljima itekako je izazovan, kako zbog generacijskog jaza koji je prisutan, tako i zbog tendencije roditelja da i dalje imaju kontrolu nad životima svoje odavno odrasle dece. 

Postavljanje zdravih granica važan su deo samostalnosti i potez koji će ojačati međusobno poštovanje i stvoriti prijatniju atmosferu za sve članove domaćinstva.  

Prepoznavanje problema

Ćutanje na određene postupke i poteze roditelja koji vam nisu prihvatljivi pre ili kasnije će eskalirati. Zato je važno da na vreme prepoznate problem i razmislite da li možete da ga tolerišete ili ne. Kada rešite nesuglasice sa samim sobom i imate kristalno jasnu situaciju, onda je vreme da to podelite sa roditeljima. Budite otvoreni i razgovarajte o svim aspektima života, osvrnite se na neke prethodne događaje i istaknite šta je ono što vas je izbacilo iz takta i zašto ne želite da se takve situacije ponavljaju. Ukoliko primetite da se razgovor odvija u pogrešnom smeru i pretvara u klasičnu svađu, ostavite ga onda za naredni put kada raspoloženje bude drugačije. U svakom slučaju, ovakve diskusije ne treba izbegavati i preterano odlagati, jer ćete time samo doprineti stvaranju negativnih emocija i nezadovoljstva. 

Obezbedite privatnost

Manjak privatnosti uobičajen je problem zajedničkog života sa roditeljima, pogotovo ukoliko je reč o životu stanu. Ovakve nekretnine po prirodi imaju manju kvadraturu od kuća i nemaju dvorište, koje starijim licima predstavlja omiljeno mesto gde provode slobodno vreme. Kvalitetna novogradnja može biti odličan izbor za život više članova, jer je prostor efikasno iskorišćen, a svaka od prostorija je funkcionalna i može biti višenamenska. Organizujte prostor tako da imate svoj udoban kutak koji će biti samo vaš, a zejdničke prostorije koristite prema dogovoru. Ukoliko vam na primer dolaze gosti i potrebna vam je dnevna soba, unapred najavite roditeljima i naglasite da ćete imati društvo. Naravno, morate biti obazrivi ako je reč o kasnim satima i buku svesti na minimum, jer može smetati roditeljima koji se nalaze u prostoriji pored. 

Ostanite pozitivni 

Sasvim je sigurno da će određene situacije tokom zajedničkog života dovesti do konflikta gde ćete morati da se suprotstavite roditeljima, ali se trudite da uvek ostanete pozitivni. Ne budite previše odbrambeni ili napadački nastrojeni, već pokušajte da na argumentovan način objasnite situaciju. Kada roditelji vide da ste smireni i pozitivni, možda će odreagovati na isti način i bolje prihvatiti činjenice. Asertivnost vam može pomoći da lakše postavite određene granice i pritom izbegnete osećaj krivice, konflikte i očuvate međusobne odnose. Osećaj krivice je česta kočnica koja nas može usporiti ka rešavanju aktuelnih problema i uspostavljanju granica, ali važno je da budemo svesni da ne činimo ništa pogrešno. 

Potražite stručnu pomoć

Nekada nam je teško da pronađemo zajednički jezik sa roditeljima i rešimo nastalu konfliktnu situaciju. Kompromis deluje kao jedino logično rešenje, ali nekada je i on nedostupan. Ukoliko su vam razgovori sa roditeljima zahtevni i ne uspevate da uspostavite kvalitetnu komunikaciju, možda vam je potrebna stručna pomoć. Za početak, možete se samostalno obratiti psihoterapeutu koji će vam pomoći da identifikujete problem i dati vam konkretne savete. Veoma često, zajednička terapija sa roditeljima daje odlične rezultate, jer je prisutan nezavisni medijator, odnosno savetnik, koji će vam pomoći da vodite razgovor i dođete do najrazumnijeg rešenja. 

Postavljanje granica prema roditeljima može biti težak i dugotrajan process, ali ovaj potez je neophodan ukoliko želimo da očuvamo zdrave odnose i imamo bezbrižnu svakodnevnicu. Velika razlika u godinama, drugačije životne navike i stavovi neminovno će dovesti do nesuglasica koje mogu esklalirati ukoliko ne reagujemo na vreme. Budite otvoreni, jasni i nadajte se pozitivnom ishodu – zauzmite se za vašu budućnost i stvorite zdravo okruženje za sve!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *