Zašto se gljivice na noktima javljaju i kako se leče?

Čest problem kod mnogih jeste pojava gljivica na noktima i to najčešće na noktima stopala. Gljivicama za razvoj odgovaraju mesta koja su topla, vlažna i tamna, pa su iz tog razloga stopala najizloženija njihovom „napadu“, a od veoma blage kliničke slike i blagih simptoma, nepažnjom se može doći do inficiranja svih noktiju, inficiranja kože, pa čak i jako velikih bolova.

Gljivice na noktima ne nastaju slučajnu, jer postoji više načina zbog kojih dolazi do njihovog prekomernog razmnožavanja. Iako su inače potrebne organizmu za normalno funkcionisanje, kada im se vrednosti nađu van normalnih granica onda dolazi do infekcija različite prirode. Zato je važno da znate gde i na koji način se najčešće možete inficirati i kako ih možete „pokupiti“.

Kako se gljivice na noktima javljaju?

Kada šetate bosi po mestima koja su konstantno vlažna, kao što su bazeni, spa centri, kupatila, onda je rizik od infekcije veliki, jer nikada ne možete da budete stopostotno sigurni u kojoj je meri higijena sprovedena. Pored toga, deljenje peškira, garderobe, opreme za pedikir i manikir sa osobom koja već ima gljivice na noktima, predstavlja siguran put da ih i sami dobijete, jer se radi o infekciji koja se putem ovakvog dodiraa prenosi.

Gljivice na noktima se mogu javiti i usled nošenja vlažnih čarapa, sintetičkih čarapa i obuće u kojoj koža ne može da „diše“, zbog čega nastaje vlažnost koja pogoduje njihovom razmnožavanju. Gljivice se mogu pojaviti i kao propratna pojava pada imunog sistema, ali i kod osoba koje često koriste gel lakove, kao i veštačke nokte.

Simptomi izazvani gljivicama na noktima

Na samom početku gljivice na noktima ne prave nikakve probleme, osim estetskih. Najpre se javlja tačkica na vrhu ili dnu nokta koja se vremenom širi i prekriva ceo nokat dajući mu najčešće belu ili žutu boju. Osim toga, nokatna ploča može postati jako lomljiva ili, pak, jako zadebljana, ali je propratna pojava i brazda i neravnina na nokatnoj ploči. Ukoliko se na vreme ne sanira šteta, nokat može otpasti, doći do zadebljanja kože oko nokta, infekcije kože, te jako bolnih procesa.

Ovde je važno da razlikujete simptome izazvane gljivicama na noktima od drugih problema. Ukoliko je nokatna ploča crna onda se najverovatnije radi o hematomu koji je zadobijen prilikom nekog udarca, dok zelenkasta boja uz otečenost znači pojavu gnoja i dešavanje nekog upalnog procesa koji zahteva drugačiju vrstu lečenja. Gljivice na noktima za razliku od toga se duže leče i zahtevaju saniranje štete kroz nešto duži vremenski period.

Lečenje

Prvo i osnovno je postaviti dijagnozu. Samostalno postavljanje dijagnoze i lečenje može dovesti do pogoršanja stanja, pa je već kada primetite najbolje otići lekaru koji će analizama utvrditi o čemu se radi i šta je uzročnik pojave gljivica. Kada se sve to utvrdi onda sledi prepisivanje terapije koja je najčešće u obliku masti, a danas svakako postoje i laserske metode koje se koriste za njihovo lečenje, tj. odstranjivanje gljivica.

Naravno, prirodni lekovi i preparati mogu mnogo da pomognu, ali je i u tom slučaju dobro posavetovati se sa stručnim licem kako gljivice na noktima ne bi dobile prostor da se još više rašire.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *