Uređenje dečije sobe

Kada deca dovoljno porastu da više ne žele da se ušuškaju kod svojih roditelja i zaspe kod njih u krevetu, verovatno je pravo vreme da se razmišlja o uređenju dečije sobe. Nekada se to poklapa s polaskom mališana u vrtić, predškolsko ili školu, pa zbog dodatnih obaveza koje se nameću deci, poželjno je da oni imaju svoj prostor u kom nesmetano mogu da uče i odmaraju.

Uređenje dečijeg prostora zahteva posebnu kreativnost i maštovitost samih roditelja, a savetuje se da se u sve odluke o nameštaju, boji zidova, izboru zavesa ili tepiha uključe i sama deca. Prilikom sređivanja mora se voditi računa o tome da je igra najvažniji deo svačijeg detinjstva, pa treba birati nameštaj koji štedi prostor i dovoljno je funkcionalan i pregledan za pakovanje dečije garderobe i igračaka. Dozvoljeno vam je i da se “ igrate“ bojama, jer što veselija bude soba, deca će više želeti da provode vreme u njoj.

Kreveti

Znamo da bi vaše devojčice volele krevet u obliku zamka ili kočija, a dečaci u obliku automobila, ali prilikom kupovine vodite se pre svega praktičnošću i udobnošću (birajte kvalitetne dušeke). Uz to, poželjno je da, s finansijske strane gledano, birate krevete koje deca neće brzo prerasti.  Deci su svakako najprivlačniji kreveti na sprat, a vole ih i roditelji zato što ne zauzimaju previše mesta. Još jedno dobro rešenje je krevet na sprat ispod kog se nalazi radni prostor  za mališana – sto, stolica, police…  Važan je i izbor posteljine i tu možete da ispunite želje vašim mališanima i izaberete dezene sa njihovim omiljenim crtanim junacima.

Radni prostor

Za uspešno učenje veoma je bitan radni prostor. To mora biti kutak u kom će dete rado provoditi vreme, a to se može postići uz pomoć malih trikova kao što su udobne stolice, zanimljive lampe, praktične police i kutije za odlaganje knjiga i školskog pribora, ram sa omiljenom slikom… Treba, ipak, voditi računa da ne bude previše detalja koji će deci odvlačiti pažnju i remetiti koncentraciju. Veoma je važno i da radni prostor bude dobro osvetljen kako bi se izbeglo naprezanje očiju.

Tepisi i zavese

Dečija soba dobiće potpuni sjaj izborom odgovarajućih tepiha i zavesa. Ukoliko je nameštaj u sobi uglavnom u jednoj boji, ovde možete pustiti mašti na volju i preporučujemo da ne budete monotoni.  Dečiji tepisi nikako nisu samo dekoracija na podu, već mogu biti i prostor za igru i druge aktivnosti.  Možete birati one sa motivima grada, farme, trkačke staze i slično, a deca će se oduševiti i ukoliko vide svoje omiljene junake iz crtaća na tepihu.  Zavese u dečijoj sobi treba da budu veselih, jarkih boja i maštovitih dezana, jer one unose živost u sam prostor.

Zidovi

Najlakše je zidove okrečiti u belo, ali to može delovati suviše sterilno za dečiju sobu, mada je prihvatljivo ukoliko su nameštaj, tepisi i zavese veselih i šarenih boja. Ukoliko je, pak, nameštaj svedeniji, možete eksperimentisati s bojom, pa čak i birati više boja, tj. krečiti jedan zid u jednu, a drugi u drugu boju. Preporučujemo vam da birate akrilne boje zato što su perive i samim tim lakše za održavanje. Dobar izbor u dečijoj sobi su i tapete sa detaljima koje deca vole, a mališane možete oduševiti  i nalepnicama i stikerima, kao i zvezdicama koje svetle u mraku.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *