Uputstvo za žene vozače

Vozači sa iskustvom znaju dobro šta se češće kvari na automobilima i kako da ga određeni kvar ne iznenadi. Godine, iskustvo, ali i različite situacije sve dugogodišnje vozače pripremile su na sve. Zato nemojte da se čudite kada vam tokom vožnje otac sugeriše da smanjite brzinu, jer možda on to ne kaže zbog prebrze vožnje nego zbog mogućeg lupanja u točku koji se tokom vožnje čuje.

Za automobil se može reći da je rupa bez dna. Stalno nešto može da se dokupi, uvek neki deo može da se zameni, nije loše s vremena na vreme da se dubinski očisti i tako u nedogled. Menjanje ulja, sipanje goriva, antifriz, kočnice, sajle i još mnogo toga može uvek da se proveri. Zato ne čudi što su automobili uglavnom mezimci muškaraca. Doduše, ima i žena koje obožavaju svoje automobile.

Posebno se napominje da žene vozači svoj auto treba redovno da održavaju. Tako će na vreme sprečiti brojne probleme koje vaš mezimac može da vam zada. Ako pak i niste sigurne kako pravilno održavati automobil, predlažemo vam da se posavetujete sa dugogodišnjim vozačima u svom okruženju. Ako ne mogu da vam pomognu brat, otac ili prijatelj, jer nisu trenutno u mogućnosti, najbolje bi bilo da se uputite u najbližu radionicu za servis automobila i da pitate doktore za auto da li vašem mezimcu nešto nedostaje.

Kada vam majstor kaže da je sve u redu, onda ćete još opuštenije uživati u vožnji. A evo šta majstori kažu koji su to najčešći kvarovi na automobilima.

Najčešći kvarovi kod automobila

Ne stoji slučajno napisan zakonski propis da svaki automobil mora da ima rezervnu gumu. Pa logično je da su auto gume jedan od bolnih tačaka svakog auta. Auto gume su svakako najvažniji delovi svakog motornog vozila i neophodno je da ih redovno proveravate. Postoje različiti modeli guma, all season gume za auto su veoma dobar izbor. Ako već niste stručni da sami proverite kvalitet guma, pritisak vazduha,istrošenost šare, onda se uputite kod najbližeg vulkanizera. Oni će vam za čas proveriti da li je sve u redu i ako primete neku nepravilnost vrlo brzo će je ukloniti.

Bolje je da potrošite 10-15 minuta vremena zbog kontrole nego da se kasnije pitate da li je mogla da se izbegne neka neredviđena situacija da ste na vreme proverili stanje vaše auto gume. Važno je takođe pomenuti da u svakom momentum morate da imate rezervnu gumu spremnu za montiranje, jer ako se desi da vam pukne guma u vožnji, morate da imate čime da je zamenite.

Da biste izbegli problem, neophodna je redovna kontrola.

Često se dešava da vozačima najveći problem zadaju akumulatori. Redovo proveravajte stanje akumulatora, jer se oni često kvare zbog dotrajalosti, a z slučaj da nemate ko da vam pomogne, brinite na vreme o njima.

Problem sa bravama vrlo često umeju da zadaju glavobolju vozačima. Za vreme zime dolazi do blokiranja brave, pa se nekada dešava da auto ne možete da otvorite, jer je brava zaledila. U takvim situacijama najčešće pomažu trikovi pomoću kojih se automobili otključavaju, a ako i oni ne pomognu, onda ćete morati da izdvojite lepu količinu novca kako biste svoj auto otključali. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *