kupatilski namestaj

ŠTA TREBA ZNATI PRI KUPOVINI BOJLERA?

Bojleri su neophodni svakom domaćinstvu kako bi se svakodnevne aktivnosti neometano odvijale, a svoje mesto zauzimaju uglavnom u kupatilima i kuhinjama. Od izbora modela, namene, načina grejanja vode i uopšte rada i korišćenja zavise njegova funkcionalnost i dugotrajnost, ali i ušteda, kako vode i energije, tako i finansijskih sredstava ili vremena.

VRSTE BOJLERA

Bez obzira na istu funkcionalnu ulogu (zagrevanje vode koja se koristi u različite svrhe), bojleri se mogu razlikovati prema načinu rada, zatim prema vrsti kotla, zapremini, načinu postavke, načinu zagrevanja.

AKUMULACIONI BOJLERI

Podrazumevaju bojlere koji se pune vodom koja se po zagrevanju koristi za različite namene, a inicijalno se razlikuju dva tipa. Prelivni bojleri su male zapremine, do 15 litara, i uobičajeno se koriste u kuhinjama, gde se mogu postaviti ispod ili iznad slavine. Potisni bojleri se uglavnom koriste za kupatila budući da se u njima može zagrejati i do 100 litara vode. U zavisnosti od veličine i uređenja kupatila, postavljaju se vertikalno ili horizontalno.

Bojleri sa akumulacijom i dalje su vrlo popularni na tržištu zbog jednostavnosti upotrebe (uključuju se na prekidaču i poseduju termostat kojim se reguliše temperatura vode), jednostavno se postavljaju, a mogu posedovati i mogućnost ubrzanog zagrevanja.

NEAKUMULACIONI BOJLERI

U protočnim bojlerima, inače manjih dimenzija od akumulacionih bojlera, voda se greje tokom njenog prolaska kroz cevi, odnosno vrlo brzo, što je omogućeno značajno većom snagom od grejača akumulacionih bojlera – iznosi od 10 do 18 kW. Njihovoj popularnosti doprinosi pre svega brzina zagrevanja vode, mogućnost uštede energije, ali i modeli koji su manje veličine.

KAKO SE BOJLER ZAGREVA?

Za zagrevanje u kućnim bojlerima koriste se različite vrste goriva, najčešće električna energija, gas, a moguće je koristiti i drvo ili pak solarnu energiju, što se uklapa u savremene principe energetske efikasnosti. Moderni bojleri mogu biti i smart, kada u potpunosti imamo kontrolu nad uštedom energije.

VAŽNA JE I VRSTA KAZANA

Bojlerski kazan može biti prohromski, od nerđajućeg čelika, vrlo dugotrajan, potom emajliran, napravljen od crnog čelika sa zaštitnim slojem od keramike i stakla ili porecelana i stakla, takođe otporan na koroziju. Za bojlere manje zapremine pretežno se koristi polipropilenski kazan, koji, kao i gorenavedeni, ne utiče na ispravnost vode. Noviji modeli javljaju se i od aluminijuma, koji omogućava proizvodnju takozvanog slim bojlera, manjeg prečnika od standardnih bojlera.

KAKO NAPRAVITI IZBOR?

Svakako da je vrsta bojlera koji ćemo izabrati uslovljena njegovom namenom, time koliko osoba treba da koristi toplu vodu, funkcionalnim karakteristikama, načinom grejanja vode, kubikažom, kvadraturom prostorije u koju ga treba smestiti, rasporedom nameštaja, odnosno sanitarija, ali i platežnom moći, dezenom ili dizajnom, pa i trendovima u uređenju enterijera. Takođe, dobro je držati se proverenih proizvođača. Važno je da izaberemo bojler koji će biti kvalitetan i pouzdan, te se unapred moramo informisati i o njegovim osnovnim karakteristikama. Zato posetite rodavnicu Okov i ljubazno osoblje će vam pomoći u odluci koji je model vam potreban.

UREĐAJ KOJI TREBA ČUVATI

Nakon što smo odabrali model koji želimo i koji nam u potpunosti odgovara, da bi ispravno i dugotrajno funkcionisao, treba da se posvetimo njegovom održavanju i pravilnom korišćenju – revnosnom uklanjanju kamenca, proveravanju ventila i slavina, vođenju računa o temperaturi i potrošnji energije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *