ŠTA SPOLJNA RASVETA DONOSI EKSTERIJERU?

Prilikom uređenja naše kuće ili stana vrlo je važno posvetiti se i uređenju bašta i dvorišta, odnosno terasa. Ovi prostori mogu zasijati u svom punom sjaju tek uz adekvatnu spoljnu rasvetu, zahvaljujući kojoj će prostor biti lepši, ušuškaniji, ali i sigurniji i praktičniji.

NASTAVAK AKTIVNOSTI PO MRAKU

Spoljna rasveta doprinosi najpre praktičnosti jer zahvaljujući njoj nakon zalaska sunca boravak u vrtu ili na balkonu biva prijatniji i komforniji, te možemo opušteno sedeti, čitati knjigu ili ćaskati sa dragim ljudima, obedovati, uživati u igrama sa kartama ili pričama punih dogodovština. Odnosno, svoje (mnogobrojne) aktivnosti u bašti ne moramo prekinuti sa dolaskom mraka, već ih nastaviti, što je posebno zgodno u vrelim letnjim noćima. Na taj način mirne večeri provedene u našoj dvorišnoj oazi ostaće zauvek u pamćenju. Takođe, i kretanje po imanju je mnogo lakše i sigurnije, pri čemu su možda posebno praktične svetiljke koje se aktiviraju na senzor.

ESTETIKA OSVETLJENOSTI

Način osvetljenja i izbor svetiljki razlikuje se spram ličnog ukusa, potreba i navika, kao i prostornih mogućnosti. Međutim, širok je izbor opcija kada je posredi spoljna rasveta, samo treba biti kreativan i maštovit, te uskladiti svetlo sa ostatkom uređenja eksterijera. Tako da u ovom polju razlikujemo različite lampe koje mogu ići na plafon ili zid, odnosno visilice i fenjere, potom kandelabere, reflektore, svetiljke koje su na samim stazama – u njihovoj ravni i one visoke, čak i dva metra, a mogu odašiljati i belo i žuto svetlo, kao i ono drugih boja. Zahvaljujući različitim svetiljkama, možemo napraviti vrlo neobičnu atmosferu, specifične estetike, i najmodernijeg i tradicionalnog stila. Zanimljivo je da spoljna rasveta može poslužiti i da se posebno osvetle pojedini segmenti dvorišta, delovi kuće, cvetnjaci ili fontana. Stoga danas uređenja bašte obavezno podrazumevaju i spoljnu rasvetu, koja čini da ovaj prostor noću izgleda kao iz bajke.

ZAŠTITA POSEDA

I pored praktičnosti boravka, kao i lepše estetike eksterijera, zbog prisustva spoljne rasvete naš posed biva zaštićeniji, a i mi samim tim sigurniji. Ukoliko se u dvorište ušunja neka životinja ili čak provalnik, lakše ćemo ih uočiti ako je dvorište osvetljeno. Različitim vrstama svetiljki stoga se posebno osvetljavaju kapija, odnosno ulaz u posed, potom ulaz u kuću ili garažu, prostor oko šupe ili dodatnih prostorija. I u ovom aspektu posebno su korisne svetiljke koje funkcionišu na senzor, odnosno koje će se uključiti ako se neko približi. Pomoću spoljne rasvete držaćemo na oku našu kuću i dvorište i lakše ćemo cirkulisati po mraku, a pre svega osećaćemo se bezbednije.

PROSTOR BIVA MODERNIJI

Postojanje spoljne rasvete postalo je imperativ kada su u pitanju praktični razlozi, odnosno funkcionisanje u vanjskom prostoru, kao i zaštitna uloga. Međutim, ona doprinosi i atraktivnosti naše okućnice, te je tako ovaj prostor neobičniji, moderniji i zanimljiviji ukoliko poseduje adekvatno osmišljenu, odabranu i postavljenu spoljnu rasvetu. Različite svetiljke stoga se brižljivo postavljaju pored staza, bazena i terasa, na fasade i kraj ograda, pojedinih drveta, fontana ili ružičnjaka, na taj način posebno ističući elemente eksterijera. Ovako i celokupna atmosfera biva ne samo lepa i atraktivna, već i nesvakidašnja, posebno kada je predstavljena kroz igru svetala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *