Šta je važno za kvalitetan odnos između partnera

Bez obzira da li je vaša veza na samom početku ili traje dugi niz godina, bilo da imate dece ili ne, postoje stvari koje su sastavni deo nje: usponi i padovi.

Iako se na izgled može činiti da je veza stabilna i jaka, ukoliko izostane stalni trud da se ona poboljšava, to može uticati na stvaranje barijera i stihijsko udaljavanje partnera.

Iako svi romantični odnosi prolaze kroz različite faze, važno je prepoznati u kojoj fazi se ona nalazi i da li je trenutna situacija trenutna ili hronična.

Poznavanje ovih osnovnih načela može vam pomoći da održite odnos smislenim i uzbudljivim bez obzira na ciljeve na kojima radite ili izazove sa kojima se zajedno suočavate.

Šta čini “zdravu”  vezu?

Zdravi odnosi među partnerima se grade. Početna zaljubljenost i polet su prolazni, a ono što ostane nakon zaljubljenosti je osnova za građenje zdravih emotivnih odnosa.

Zdravi odnosi uključuju iskrenost, poverenje, poštovanje i otvorenu komunikaciju između partnera. Takvi odnosi zahtevaju stalno zalaganje i kompromis od strane oba partnera. Stabilan odnos podrazumeva slobodu da partneri mogu da donose sopstvene odluke i izražavaju mišljenje bez straha od reakcije drugog partnera.

Veoma važno je poštovanje privatnosti i prostora. Ne morate da budete sa svojim partnerom 24 časa, ali je važno deliti emocije koje su nastale u vreme razdvojenosti. Partner treba da vas podstiče da provodite vreme sa prijateljima i da učestvujete u aktivnostima u kojima uživate.

Jedan veoma važan element zdravog emotivnog odnosa je i da imate slobodu da prihvatite ili odbijete seksualne odnose bez bojazni od krajnje reakcije. Takođe, ukoliko imate skrivene želje za novinama u krevetu ili maštarijama, ne bi trebali imati smetnje da to podelite sa svojim partnerom. Možda je to mali dildo ili vibrator ili možda povez za oči, svakako je to nešto što bi trebali da podelite sa partnerom.

Ukoliko ne osećate privlačnost ka parteru, potrudite se da definišete da li je to prolazni period ili je stanje o kome je potrebno da porazgovarate otvoreno.

Imajte na umu da u kvalitetnom emotivnom odnosu, vaš će partner poštovati vaše želje i osećanja te uvek možete praviti kompromise i pregovarati kada postoje nesuglasice ili sukobi.

Ne stidite se svojih emocija

Svako od nas treba da  čini da se druga osoba oseća voljeno i emocionalno ispunjeno, a isto i da se pored takvog partnera i mi osećamo voljeno. Ipak, postoji razlika između osećaja biti voljen i osećati se voljeno.

Kad se osećate voljenim, to čini da se osećate prihvaćeno i cenjeno od strane vašeg partnera. Iako se čini da su neki se odnosi savršeno mirni i staloženi, dešava se da tu nema nimalo povezanosti i istinskog osećaja i razumevanja.

Da bi veza bila zdrava, potrebno je više od zajedničkih interesa i jakih osećanja jedno prema drugom.

Poštujete jedni druge

Poštovanje je jedna od najvažnijih karakteristika zdrave veze. U trajnim, zdravim vezama, partneri cene jedni druge i vode računa o svojim rečima, delima i ponašanju. Ako želite da budete svojim partnerom i ostvarite kvalitetan odnos, učinite da želja bude uzajamna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *