Sendvič paneli sa ispunom od poliuretana ili kamene vune

U savremenom vremenu, uz postojanje mnogobrojnih mašina, materijala i alata, sama gradnja je dosta olakšana. Objekti se grade na brz i jednostavan način. To omogućavaju novi građevinski proizvodi, koji poseduju dobru funkciju i estetiku.

U poslednje vreme, široku primenu u savremenoj gradnji stambenih i industrijskih objekata imaju sendvič paneli. To su elementi koji omogućavaju brz, lak, efikasan i ekonomičan posao. Od njih se dobija kvalitetna izolacija objekta od toplote i zvukova, ušteda energije i primamljiv izgled objekta.

Sastoje se iz dva sloja lima, između kojih je prostor popunjen poliuretanom ili kamenom vunom. Ovi materijali su otporni na temperaturu, pritisak, abraziju, zvuk i mikroorganizme. To su razlozi zbog kojih sendvič paneli pružaju dobru zaštitu objektu od neželjenih spoljašnjih uticaja.

Sendvič paneli od poliuretana

Postoje dva tipa poliuretanske ispune – ispuna PUR ili PIR poliuretanskom penom. Poliuretanska PUR pena omogućava termo i zvučnu izolaciju. Veliki broj objekata se gradi sendvič panelima koji imaju ovu ispunu. 

Odlikuje je ekonomičnost i kvalitet pri izolaciji objekta. Pogodna je za izolaciju svih objekata, od kuće, garaže, vikendice, pa sve do velikih industrijskih objekata. Nalazi se u sklopu zidnih i krovnih sendvič panela. Na siguran način možete obložiti zid na objektu ili pokriti krov, bilo da je ravan ili kos. 

Poliuretanska PIR nezapaljiva pena ima veliku otpornost na vatru. Zbog toga se njome popunjavaju sendvič paneli koji se uglavnom koriste u gradnji velikih objekata. Njima se objekat štiti od požara, a uz to se smanjuje rasipanje energije. 

Iako se često koriste za izgradnju velikih industrijskih objekata, sendvič panelima sa PIR ispunom možete oblagati i vaše domove. Osim toga što ćete biti zaštićeni od požara, uštedećete i na računima za grejanje.

Sendvič paneli od kamene vune

Još jedan kvalitetan termoizolacioni materijal, koji se koristi kao ispuna za sendvič panele, jeste kamena vuna. Korišćenjem sendvič panela od kamene vune dobija se kvalitetna zaštita od toplotnih promena, visoka bezbednost od požara ili vlage i dobra apsorpcija zvuka. 

Ovaj tip izolacije je najvalitetniji i najskuplji, u odnosu na izolaciju sendvič panelima od poliuretana. Međutim, cena sendvič panela nije tolika da ovakva izolacija ne može da se priušti. Svakako je investicija u izolaciju nešto što treba da bude kvalitetno i dugotrajno. Pored toga, ovo ulaganje će se isplatiti vremenom. Bićete njime zadovoljni, kako zbog pogodnosti koje vam pruža, tako i zbog smanjenih troškova za grejanje tokom hladnijih dana.

Uživaćete boraveći u prostorima koji su obloženi sendvič panelima sa ispunom kamene vune. Osetićete prijatnu temperaturu, čist, svež i zdrav vazduh. Tokom cele godine, nezavisno od spoljne temperature, unutar objekta se održava optimalna temperatura. 

Potrebno je koristiti kvalitetne materijale za radove na izgradnji nekog objekta. Današnji način gradnje podrazumeva upotrebu jednostavnih, a kvalitetetnih materijala, kojima se izgradnja brzo odvija. Sendvič paneli su baš takvi. Osim toga, izuzetno su praktični, višenamenski, povoljni i unikatni po izgledu. Veoma su koristan izolacioni materijal, pogodan i za krovno i za zidno oblaganje objekta.

Štite objekat od toplotnih promena i obezbeđuju prijatnu temperaturu u unutrašnjosti objekta, bez obzira na to kakvi su spoljašnji vremenski uslovi. Zbog toga, prilikom gradnje, birajte ovakve materijale, u kojima su spojeni kvalitet i ekonomičnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *