Saveti za održavanje nameštaja

Koliko god se vi nekada trudili da štedite nameštaj i da brinete o njemu, nekada pogrešno održavanje može da dovede do katastrofe. Tačnije, pogrešnim održavanjem i čišćenjem nameštaja možete da pogrešite mnogo, pa tako vaš novi nameštaj može samo nakon nekoliko meseci korišćenja da pogrešnim sredstvima za čišćenje i pogrešnim preparatima bude upropašćen. Sa druge strane, loše je i ukoliko potpuno izbegavate održavanje nameštaja, jer mislite da se on ne prlja, jer se ne vide fleke ukoliko je u pitanju kožni nameštaj ili ukoliko je u pitanju nameštaj tamnijih boja. Dakle, pouka jeste da ne treba da preterujete i ne treba da idete iz krajnosti u krajnost.

Pridržavajte se uputstava koja ste dobili od prodavca nameštaja

To je osnova. Morate da poslušate savete stručnjaka i profesionalaca u radnjama gde se prodaje nameštaj. Ukoliko su stručni oni će znati šta da vam kažu, odnosno kako da vas upute kako se čisti i pre svega održava nameštaj. Kada kupujete novi komad nameštaja, bilo da je to ugaona garnitura, dvosed ili fotelja, prodavci će vam reći šta nikako ne smete da radite, a šta obavezno morate da koristite prilikom čišćenja. Ukoliko oni to ne učine, obavezno ih sami pitajte.

Dakle, kada govorimo o generalnim savetima kada je čišćenje nameštaja u pitanju, onda je ovo ključni savet. Sve naravno zavisi od materijala nameštaja, od njegove osetljivosti, a to će vam najbolje reći oni kod kojih je nameštaj i napravljen. To znači da se ne koriste stalno jedna te ista sredstva za bilo koju vrstu nameštaja, već to znači da sredstva za čišćenje i način čišćenja morate da prilagodite vrsti nameštaja.

Koristite destilovanu vodu

Kada su pitanju ostali saveti, i dalje ćemo se držati nekih opštih saveta, jer sve naravno zavisi od vrste nameštaja i materijala, ali neke stvari su iste za sve. Kožni nameštaj na primer ne podnosi dobro vodu sa česme, tako da bi trebalo da koristite destilovanu vodu. Destilovanu vodu je najbolje da koristite i kada su ostali tipovi nameštaja u pitanju. Ili prokuvajte vodu, pa sačekajte da se ohladi ili kupite destilovanu vodu. Ovo napominjemo, jer je voda sastavni deo čišćenja nameštaja. Pre svega treba da obezbedite destilovanu vodu, a kasnije i treba da se pobrinete sa ostale stvari, odnosno za ostala sredstva koja će vam biti potrebana za čišćenje nameštaja.

Usisajte nameštaj mekom četkom

Svaka vrsta nameštaja zahteva usisavanje. Tako da – prilagodite usisavanje nameštaju. Ono što je važno jeste da ga usisavate sa mekom četkom i pre svega čistom. Pre usisavanja nameštaja proverite da se nešto nije zadržalo u usisivaču i da li je četka čista. Tek kada izvršite tu proveru, onda prionite na posao. I uvek budite nežni, nemojte da zapinjete, nego se trudite da budete detaljni i precizni.

Limunom protiv fleka

Kao najprirodnije sredstvo koje možete iskoristiti za čišćenje nameštaja navodi se limun. Ipak, treba voditi računa. Pitajte pre svega stručnjake da li i vaš nameštaj može da se čisti limunom. Dakle, limunovim sokom možete da uklonite fleke od bilo koje hrane, to je dobro da z nate. Ne trebaju vam nikakva skupa sredstva, a ni specijalna sredstva, samo vam je potrebno da da iscedite limun i da namažete na deo nameštaja koji je isflekan. Nakon toga, vlažnom krpom prebrišite i nameštaj će biti kao nov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *