Samo za avanturistkinje: Kako se spremiti za Work & Travel

Kada je reč o „work and travel“ programu, sam proces prijavljivanja i pronalaska posla nije nimalo jednostavan. Čak i kada se posao nađe, studentskim mukama još uvek nije došao kraj. Kako bi konačno mogli na nekoliko meseci otputovati u Ameriku, mora im biti odobrena viza. Za prijavljivanje na work and travel, pronalaženje odgovarajućeg posla, aplikaciju i odobravanje vize, kao i za sam odlazak na drugi kontinent svaki savet, pomoć i priprema su dobro došli.

Najkorisniji savet kada je reč o prijavljivanju i odlasku na program „work and travel“  – naoružajte se informacijama

Možda najkorisniji savet koji za ovu priliku možete dobiti jeste – dobro se informišite o svakom koraku koji Vas vodi ka odlasku na „work and travel“ program. Infomišite se kod svih mogućih izvora: kod agencija preko kojih se na program želite prijaviti, preko „google“ pretraživača, na različitim forumima gde učesnici ovog programa dele savete zasnovane na sopstvenim iskustvima ili kod prijatelja i poznanika koji danas u nekom delu svoje radne biografije imaju zapisan i život i rad u Sjedinjenim Američkim Državama u trajanju od nekoliko meseci.

Projekat informisanja počnite od generalnih informacija o prijavi i funkcionisanju samog „work and travel“ programa. Saznajte odgovore na pitanja u kojim agencijama se možete na program prijaviti, koje uslove morate ispunjavati kako bi se prijavili, koliko Vam je novca neophodno za prijavu, ko je zadužen za pronalazak Vama odgovarajuće radne pozicije, ali i smeštaja u periodu trajanja ovog programa.

Kada Vam agencije preko kojih ste se na program prijavili konačno zakažu razgovor za posao u određenoj kompaniji, vreme je da dođete barem do opštih informacija o samoj kompaniji. Takve informacije možete dobiti od agencije, ali ih i sami možete potražiti putem interneta. Osnovno znanje o načinu poslovanja kompanije itekako je korisno kada se nađete ispred svoje kamere boreći se za dobijanje radne pozicije, a osoba koja sa Vama razgovara krene da postavlja brojna pitanja. Ova pitanja veoma su slična, gotovo ista, kao i pitanja koja se postavljaju i na svim ostalim razgovorima za posao. Par dana pred „work and travel“ intervju, pokušajte da na njih nađete originalne, drugačije odgovore i sam razgovor dočekate spremni. Takođe, pripremite i pitanja koja ćete postaviti osobi sa druge strane ekrana i tako joj pokažite svoje interesovanje za tu radnu poziciju.

Naoružajte se i informacijama o procesu apliciranja za američku vizu koja će Vam omogućiti da boravite i radite tih nekoliko meseci unutar američkih granica. Pre svega proverite koju dokumentaciju je neophodno pripremiti kada je reč o aplikaciji za vizu. Potom, vreme je da se informišete o tome kako izgledaju razgovori u ambasadi, šta možete očekivati da tamo budete upitani i koji odgovori nikako nisu poželjni. Tako ćete razgovor u ambasadi dočekati spremni i biti jedan korak bliže ka ostvarenju svog cilja.

I na kraju, informišite se o svakodnevnom životu Amerikanaca, njihovoj kulturi, običajima i načinu života kako bi se lakše i brže uklopili u novo okruženje. Spremite udobnu obuću za rad, a u kofere samo neophodne stvari – „work and travel“ učesnici obično odlaze sa polupraznim, a vraćaju se sa prepunim koferima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *