Putovanje u Rim: Vodič za nezaboravno putovanje kroz Večni grad

Rim je jedan od najprepoznatljivijih i najposećenijih gradova u Evropi, sa bogatom istorijom koja to potvrđuje. Sa mešavinom kultura iz celog sveta, Rim ima sve što vam je potrebno. 

Od šetnje kaldrmom sa sladoledom u ruci, do posmatranja ljudi sa Španskih stepenica, pa sve do istraživanja muzeja i divljenja prelepim arhitektonskim delima koje grad nudi.

A tu je i činjenica da je Rim raj za ljubitelje hrane, od kulinarskih majstorija do opuštenih tratorija i pica za poneti. Dakle, evo našeg fantastičnog vodiča za putovanje u Rim.

Šta očekivati u Rimu

Rim je veliki grad sa odličnim sistemom prevoza i ljubaznim lokalnim stanovništvom. Preporučujemo da naučite nekoliko osnovnih fraza na italijanskom, ali ćete pronaći dosta onih koji govore engleski jezik ako vam zatreba pomoć. 

Pored toga, kreditne kartice se koriste širom Rima, posebno Visa, ali je češće korišćenje gotovine za manje kupovine. Neki muzeji i prodavci na tržnicama prihvataju samo gotovinu. Kao opšte pravilo kroz vaše Rim putovanje, uvek ponesite nekoliko evra u gotovini sa sobom gde god da idete. 

Položen tik uz Sredozemno more, Rim uživa u toploj i umerenoj klimi sa prosečnom temperaturom od 16 stepeni Celzijusa. Očekujte mnogo više padavina tokom zime i vruće i sunčane dane tokom leta.

Kretanje po Rimu

Kada je reč o dolasku u Rim, imate nekoliko opcija. Veliki broj avio-kompanija leti do i sa aerodroma Fiumičino svakodnevno, što vam omogućava da odaberete najbolju opciju u skladu sa vašim polazištem. Alternativno, možete stići u Rim vozom, s obzirom da većina linija vodi do Romske Termini, centralne železničke stanice Rima.

Kada je u pitanju kretanje po gradu, vožnja automobila nije preporučljiva. Saobraćaj je haotičan čak i u najboljim uslovima, a vozači su bezobzirni. Taksi su dostupni u Rimu, iako su obično skuplja opcija u poređenju sa javnim prevozom.

Uvek imate opciju da po gradu lutate peške, što je najromantičniji način otkrivanja njegovih skrivenih kutaka, ili koristiti impresivan javni sistem autobusa, tramvaja, trolejbusa, metroa i lakih železnica.

Ako planirate boravak u gradu od barem 72 sata, preporučujemo vam da isprobate Roma Pass. Za samo 38 evra, ovaj pas vam omogućava potpuni pristup javnom prevozu, ulaznice za dva muzeja i popuste na ulaznice za predstave i izložbe.

Na kraju, evo i jednog korisnog saveta: U Rimu možete koristiti Uber uslugu, pa ukoliko planirate da se krećete više i dalje po gradu, to svakako može biti dobra opcija.

Gde odsesti u Rimu

Rim je toliko popularan među turistima da postoji mnogo opcija za smeštaj. Budući da ne postoji „najbolji“ deo grada za boravak, važno je da se oslonite na ono što vas najviše zanima da vidite i radite.

Ako tražite više opcija pristupačnih cenama i blizinu vozova i autobusa, onda ćete želeti da potražite hotele oko Termini stanice. Ipak, imajte na umu da ćete biti na periferiji mnogih znamenitosti i okoline Vatikana.

Prenoćišta su odlična opcija ako tražite udoban i pristupačan boravak, i veoma su česta u gradu.

S druge strane, ako želite da uživate u ekskluzivnom hotelskom smeštaju tokom vašeg boravka, probajte distrikt Via Veneto blizu Vile Borgeze. Tu ćete pronaći najskuplje i najekskluzivnije hotele u Rimu.

Konačno, ako je vaš cilj poseta Vatikanu, ne gledajte dalje od distrikta hotela Prati, mirnog stambenog područja samo nekoliko minuta hoda od Svete Zemlje.

Gde jesti u Rimu

Poseta Rimu ne bi bila potpuna bez istraživanja lokalnih specijaliteta, starih školskih tradicija i zaista autentične kuhinje. 

Navratite do lokalne pijace za svežu hranu i đakonije, posetite lokalnu piceriju za tradicionalnu picu “al taglio” (po komadu), uživajte u zadivljujućem jelu “cacio e pepe”, i naravno, ne propustite da sebe počastite kafom i čuvenim italijanskim sladoledom.

Na primer, razmislite o poseti tržnici Kampo dei Fiori. Ova najstarija otvorena pijaca u Rimu smeštena je na prelepom trgu istog imena. 

Svaki dan, osim nedelje, otvorena je za posetioce, nudeći obilje svežih, lokalnih sastojaka i hrane za poneti. Oko trga, takođe ćete pronaći prodavnice, pekare i restorane, savršene za opuštanje i posmatranje života grada. 

Tu je i tržnica Merkato Testačio, živahna pijaca sa više od 100 tezgi koje nude sirove sastojke, pekarske i sveže proizvode i hranu za poneti svakog dana osim nedelje. Šta ovu pijacu čini posebnom? Napravljena je sa staklenim krovom na rimskom arheološkom nalazištu!

Da li je Rim dobra destinacija za solo putovanje?

Rim predstavlja izvanredan izbor za one koji žele da putuju sami. Toliko je cenjen među solo putnicima da ga mnogi stavljaju na vrh liste evropskih gradova idealnih za solo avanture.

Ljubaznost i otvorenost lokalnog stanovništva, kao i osoblja u hotelima, učiniće da se odmah osećate dobrodošlo i uključeno. 

Grad vrvi od života, što znači da postoji malo šanse da se ikada osećate usamljeno tokom istraživanja njegovih bogatih kulturnih znamenitosti i istorijskih dragulja.

Međutim, kao i u bilo kojem popularnom turističkom centru, važno je biti na oprezu i paziti na svoje stvari zbog džeparoša i prevaranata koji često imaju turiste kao metu.

Da li je Rim skup?

Zbog svoje popularnosti, Rim se smatra jednim od skupljih gradova u Evropi. Troškovi smeštaja, posebno u hotelima, kao i ulaznice za brojne turističke atrakcije, mogu biti prilično visoki. 

Međutim, kao i u slučaju bilo kog putovanja, postoji mogućnost prilagođavanja plana putovanja vašem budžetu, što znači da možete naći načine da uštedite.

Ipak, postoje određena iskustva – poput obilaska čuvenih znamenitosti i uživanja u autentičnoj italijanskoj kuhinji – koja nećete želeti da propustite, čak i uz ograničenja u budžetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *