Putovanje s bebom – saveti za odabir adekvatne bebi opreme

Kada planirate da putujete s bebom, bilo da je u pitanju kraći ili duži put, sigurno ste svesni koliko to može biti neizvesno i izazovno, pa čak i neprijatno i stresno iskustvo. Mnogo toga, naravno, zavisi od udaljenosti destinacije na koju putujete, godišnjeg doba, vremenskih prilika, kao i od prevoznog sredstva koje koristite. Ako želite da vaša beba i vi budete idealni saputnici, od velike je važnosti da putovanje isplanirate do detalja, kako biste bili sigurni da vašem novorođenčetu ništa neće nedostajati čak i u nepredviđenim situacijama. 

Odabir adekvatne opreme za bebe može vam i te kako pomoći i u uobičajenim i u vanrednim okolnostima i znatno vam olakšati putovanje s najmlađim članom porodice. Dakle, pored rezervne odeće, hrane, vode, pelena, vlažnih maramica i putne apoteke, potrebna vam je i oprema koja će vama i vašoj bebi maksimalno olakšati putovanje i učiniti ga bezbedinijim i sigurnijim. Evo bez koje opreme za bebe je poželjno da ne krećete na put, naročito ako je duži, jer će vam se idealno naći u svakoj situaciji, kako na samoj destinaciji na koju ste se uputili s bebom, tako i na putu do nje.

Auto-sedište

Ukoliko putujete automobilom, ovo je prva i najvažnija stvar, pre svega zbog bezbednosti najmlađih. Ponešto od bebi opreme se možda i može eskivirati, ali dečje auto-sedište je obavezno ne samo na dužim putovanjima već, razume se, i u svakodnevnoj vožnji sa bebom. Pre nego što bebu stavite u auto-sedište, proverite da li je ono pravilno postavljeno i da li odgovara sigurnosnim standardima, kao i uzrastu deteta. Vodite računa i o smeru u koji postavljate sedište za bebu. Ukoliko pak putujete avionom, kod odabrane avio-kompanije proverite pravila i smernice za putovanje s bebom.

Nosiljka za bebe

Nosiljka za bebe je odlična opcija i praktično rešenje ne samo za svakodnevne šetnje već i za duža putovanja, jer pruža mogućnost da vaša beba bude uz vas dok obavljate brojne druge aktivnosti. Nosiljka ili tzv. kengur će vam se sigurno savršeno naći na putovanju. Važno je da odaberete neku koja se lako podešava i koja je udobna i za vas i za vašu bebu.

Prenosivi krevetić

Prenosivi krevetac je odlična opcija naročito za duža putovanja, jer omogućava vašoj bebi sigurno i udobno spavanje čak i kada niste kod kuće. Kada birate prenosivi krevetić, vodite računa o tome da se lako raskpala i postavlja, kao i da je dovoljno praktičan i lagan za nošenje.

Stolica za hranjenje

Raspitajte se najpre da li na lokaciji na koju ste se uputili već postoji stolica za hranjenje. Ukoliko to nije slučaj, poželjno je da na putovanje ponesete hranilicu koja se lako sklapa i ne zauzima previše mesta. Naravno, nju ćete poneti samo ako je vaša beba dovoljno velika da može da sedi u hranilici.

Torba za pelene i dodatnu opremu

Bez ovakvih torbi se sa bebom ne izlazi iz napolje ni u svakodnevnim, uobičajenim situacijama, kada se i nakratko udaljavate od kuće, a kamoli na putovanju, kada postaje ključna oprema. Obezbedite dovoljno veliku torbu da u nju mogu stati pelene, vlažne maramice i sl. 

Uz osnovnu torbu za pelene, poželjno je da pri ruci imate još jednu pomoćnu, namenjenu dodatnoj opremi (za igračke, rezervnu odeću, bočicu za vodu, termos, kašice, pribor za hranjenje itd.). 

Kolica za bebe

Kolica za bebe će vam se odlično naći posebno ako duže ostajete na destinaciji i naročito ako je u pitanju letovanje. Po lepom vremenu ona su posebno nezaobilazna. Kada birate kolica za bebe, važno je da ona budu praktična i da se lako pakuju, da ne zauzimajući previše mesta. Ukoliko već posedujete neka glomaznija i veća kolica, savetujemo vam da za putovanje nabavite neka manja i praktičnija.

Činjenica je da ponekad nije praktično na putovanje poneti baš svu bebi opremu za koju je poželjno da se nađe vašem mališanu kada ste udaljeni od kuće, jer može biti poprilično glomazna i zauzeti previše prostora u gepeku ili u koferima. Ovo je posebno neizvodljivo ako ne putujete automobilom. Raspitajte se da li nešto od ove opreme već postoji u smeštaju koji ste bukirali, odnosno na lokaciji na koju ste se uputili (npr. stolica za hranjenje ili pomoćni krevetac za bebu), kako biste uštedeli prostor. Ukoliko niste u mogućnosti da za putovanje sa bebom obezbedite svu poželjnu opremu – u zavisnosti od dužine trajanja putovanja i udaljenosti od kuće, napravite sami priroritete i potrudite se da pronađete adekvatnu alternativu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *