Put do savršene udobnosti

Upustili ste u renoviranje kuće, ili stana. Razmišljate o nameštaju koji može pretvoriti vaš životni prostor u topli dom. Prva soba kojom ćete se baviti je uglavnom dnevna.  Pored kauča iz vaših snova, koji mora i da izgleda savršeno i da bude najudobniji komad nameštaja,  za početak trebaće vam još i fotelja, za koju važe isti kriterijumi.

Pre nego li se uhvatite za novčanik i potrošite sigurno više novca nego što ste prvobitno planirali, razmislite dobro šta tačno želite. Veličina, stil i vrsta tkanine su izuzetno važni faktori, koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine.

Stil

Izbor koji odgovara vašem stilu i ličnosti je ključan, ali je takođe važno uzeti u obzir sveukupni izgled vašeg doma, i u njemu pronaći mesto za savršenu fotelju.

Savet stručnjaka za unutrašnji dizajn je da prvo gledate veličinu i oblik sobe, i koja paleta boja dolazi u obzir, i onda sa tim podacima i parametrima u glavi, krećete u potragu. Pokušajte da uklopite tkaninu i dizajn. Promislite hoćete li u toj fotelji čitati neku dobru knjigu i pijuckati vino, pokušavati da ležite sklupčani i prekriveni ćebetom, ili želite da ona bude simbol ukusa i dobrodošlice u vaš dom. One mogu  biti odličan način da se u kuću unesu  boja, obrazac, tekstura i originalan i bitan detalj u životni prostor. Pravi materijal može podjednako pomoći u stvaranju  modernog  ili antikvarnog izgleda. Ukoliko želite nešto savremeno i moderno, odlučite se za tkanine tipa vune umesto kože, i izaberite živopisne boje ili zabavne obrasce. Ni jednog trenutka nemojte smetnuti sa uma ostali nameštaj koji već posedujete.  I dok stil „miks i podudaranje“ može izgledati sjajno i ima svoj šarm, želeli biste da budete sigurni da izgleda namerno, a ne kao da ste nabavili svoj nameštaj preko puta. Ključ uspešnog dizajna „mešanja i usklađivanja“ je da pronađe ponavljajuće detalje u tkanini, ili dizajnu, tako da se oni udobno uklapaju jedni s drugima.

Veličina

Treba da uzmete u obzir veličinu vaše sobe, kauča ili ugaone garniture u zavisnosti šta posedujete  ili drugog nameštaj kao što su stolice i televizijsko postolje, i gde se u sve to uklapa vaša nova fotelja. Nije dobro ako vaša dnevna soba izgleda u potpunosti zauzeta i prenatrpana. Manje je uvek više.

Dugovečnost

Velike porodice, ili osobe sa malom decom koja trče okolo, treba da se odluče za izdržljive materijale poput kože kako bi izbegle mrlje ili oštećenja eksterijera. Isto važi i za vlasnike kućnih ljubimaca. Takođe koliko god da vam je bitan izgled i da vaša fotelja u svakom smislu bude moderna i odraz savremenih trendova, izbor tkanine nemojte vezivati samo za praćenje trendova – neka vam ključni parametar bude da se na njoj osećate prijatno.

Udobnost

Pre svega, želite fotelju koja će vam biti ugodna i udobna, koja će vas mamiti da u nju sednete, i sa koje nećete želeti da  ustanete. Optimalnu udobnost je teško definisati,  jer postoji puno faktora za razmatranje. Na primer, možete se odlučiti za lepu mekanu vunu . Praktična iz više razloga, hladna leti a topla zimi, ona ipak ne može biti naš univerzalni savet za svakoga, jer zbog specifičnosti teksture, ne odgovara svačijem ukusu. Testirajte, eksperimentišite, i kupujte samo kada ste sigurni u svoj izbor.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *