Prvi put na Kritu – šta treba znati?

Ako ste se odlučili da otputujete na Krit, onda vam odmah na početku kažemo da je to dobra, čak i odlična odluka. Sve ostalo, organizacija i sam odlazak, je znatno lakši i zanimljiviji. Ako nikada niste bili ni u Grčkoj, onda ćete na Kritu shvatiti zašto je Grčka posebna i zašto važi za jedno od najboljih letovališta u Evropi, a možda i šire.

Odlučite se gde ćete odmarati

Ukoliko ste se odlučili da vaš odmor traje od desetak do petnaest dana, onda morate da izaberete dobro mesto gde ćete odsesti na Kritu. Nemoguće je da za desetak dana obićete celo ostrvo Krit. Krit je podeljen u četiri regiona – Hanija, Retimno, Heraklion, Lasiti. Jednostavno nećete stići da uživate i da vidite sve ono što poželite. Naravno, morate da se organizujete čak i ukoliko želite da posetite neke okolne turističke atrakcije. Takođe, treba znati da je na Kritu zapravo sve jedna vrsta atrakcije. Priroda će vas oduševiti, tako da, gde god se budete nalazili, odnosno gde god budete našli smeštaj na Kritu, neće vam biti loše.

Prelistajte informacije o istoriji

Preporučuje se da pre polaska avionom na Krit, malo prečešljate istoriju, kako biste imali predstavu o tome šta podrazumevaju objekti, koji su sagrađeni, kako biste znali gde da idete i šta da radite. U selima i na obroncima planina na Kritu, primetićete obrise davne istorije, koji su još uvek zadržani. Ukoliko ne znate apsolutno ništa o istoriji, onda vam neke stvari mogu promaći. To se više savetuje onim turistima, koji ne žele da koriste pomoć vodiča i koji ne žele da uplaćuju izlete već žele samostalno da obilaze. Zato, morate nešto znati, pre nego što krenete u avanturu.

Sporazumevanje najviše na engleskom u turističim mestima

Službeni jezik na Kritu je grčki, ali sa kritskim akcentom. Ako znate nešto pomalo grčkog, neće vam biti teško da razumete, nemojte se plašiti da je to neka prevelika razlika. Na engleskom se uvek i u svakom trenutku možete sporazumeti. Međtuim, dobro je da znate da se engleski, kao I nemački, govore uglavnom u turističkim mestima. Mogu se čuti i francuski i ruski. Međutim, nemojte računati da će ljudi u selima na Kritu znati engleski.

Voda nije za piće

Na Kritu voda nigde nije za piće, iako ima dosta slatkih voda, koje omogućavaju i poljoprivredu i ostale aktivnosti. Zato treba uvek da budete opremljeni flašicama sa vodom, kada krećete u neke šetnje i slično. Uvek treba da imate zalihe vode i u svom smeštaju.

U sezoni – velike gužve na putevima

Krit nije opterećen turistima, zato što je veliki i nećete osećati taj pritisak. Međutim, problem je na ulicama, odnosno sa vozilima. Krit ima manjak mesta za parkiranje, tako da to vam može biti problem ukoliko iznajmljujete auto.

Internet u većim gradovima

Kao turista ne morate da brinete o internetu, jer je u centralnim područijima uglavnom dostupan u kafićima i većim hotelima. Međutim, naravno kada god odete vam tih turističkih mesta moguće je da nećete imati tako dobar signal. Međutim, dobro je poznato da kada odete u neko tako posebno mesto kao što je Krit, onda ćete u nekim momentima i zaboraviti na telefon. Ipak, bitno je uvek računati na internet, ukoliko vam nešto hitnije zatreba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *