Prirodno i zdravo: 7 efikasnih sastojaka za čišćenje kuhinje

Trouglići upozorenja na bocama sredstava za čišćenje nisu tu uzaludno! Hemikalije i toksini iz njih mogu iziritirati oči i disajne puteve, a kako pokazuje jedna naučna studija Univerziteta u Bergenu, dovesti čak i do smanjenja kapaciteta pluća i učestalih obolevanja od astme. Stoga, barem povremeno treba potpuno prirodnim sredstvima očistiti dom, posebno kuhinju u kojoj se priprema hrana.

Predstavljamo vam 7 efikasnih, potpuno prirodnih sastojaka i recepte za pripremu smesa za čišćenje kuhinje! Sigurni smo da će vam neki od njih poslužiti za uspešno uklanjanje prljavštine i mrlja i učiniti da vaša kuhinja zablista i bude ponovo kao nova. 

#1 Soda bikarbona – moćan sastojak za uklanjanje masnih naslaga

Kako se u frižideru čuva hrana, savetujemo da sodu bikarbonu kao moćan prirodni sastojak za uklanjanje masnih naslaga, iskoristite upravo za čišćenje ovog uređaja. U suprotnom, korišćenjem teških hemikalija, rizikujete da oni utiču na kvalitet namirnica koje držite u hladnjaku i da je kontaminiraju. 

Zašto biste to činili, kada samo sa vrućom vodom i nekoliko kašika sode bikarbone, vrlo lako možete skinuti nakupljenu prljavštinu za zidova hladnjaka na potpuno prirodan način? Ovakovo čišćenje savetuje se čak i kada imate kvalitetne uređaje kao što su i liebherr kombinovani frižideri, koji poseduju SmartFrost tehnologiju. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, nećete morati da otapate frižider, a unutrašnjost deluje prilično čisto. Međutim, bez obzira što imate ovakav uređaj, i tada ga povremeno trebate očistiti pomenutom smesom. 

#2 Limun – za brisanje mikrotalasne i blendera 

Iako zvuči nezamislivo, moguće je potpuno prirodno, uz samo nekoliko svežih limuna, očistiti u kuhinji masnu, uprljanu mikrotalasnu i zapušten blender! I sve to bez upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje, koja mogu naštetiti i nama i okolini. 

Dovoljno je da naseckate malo limunove kore i napravite limunov sok, zatim te sastojke ostavite sa vodom u neku činijicu, pa ih zagrejete na pet minuta u mikrotalasnoj. Pošto ostavite da sok i kora odstoje u uređaju barem 15 minuta, posudu izvadite, a unutrašnjost aparata i svu prljavštinu samo obrišite. 

Blender, sa druge strane, možete očistiti još lakše! U njega gurnite samo nekoliko kriški limuna i pustite uređaj da radi. Nakon nekoliko minuta, blender isključite, isperite ga vrelom vodom i uživajte u svežim i oštrim ivicama aparata. 

#3 Kuhinjska so – odlična za ribanje escajga

Zapušila vam se sudopera? Nikakav problem! Za njeno otpušivanje pomešajte kuhinjsku so i dosta vode, zatim datu smesu sipajte u odliv sudopere. So će brzo i lako otopiti masne naslage koje su se nataložile na sudoperi i zapušile je

Kad završite sa sređivanjem sudopere, napravite pastu od soli i sirćena i iskoristite je za ribanje escajga od mesinga ili srebra. Kada isperete smesu i uglancate običnom krpom sve viljuške, noževe i kašike, videćete da je so potpuno i bez oštećenja, makla sve nečištoće sa njih. 

#4 Sirće – efikasno u borbi protiv kamenca

Domaćice znaju da su prozori i generalno staklene površine izuzetne teške za održavanje. Međutim, uz mešavinu alkoholnog sirćeta i vode (razmera 1:10) to i ne mora da bude tako zahtevno.

Vrlo jednostavno, umesto upotrebe kupovne boce nekog deterdženta, u bocu sa pumpicom sipajte mešavinu vode i sirćeta, a potom je naprskajte na staklo na rerni ili na prozore. Kada tečnost deluje, stalko oribajte sunđerom i isperite. Na kraju sve fino zaglancajte običnom suvom krpom. 

#5 Eterična ulja – imaju anitivirusno delovanje

Malo ko zna da eterična ulja, poput onog od limunove trave, limuna, narandže, nane, lavande ili cimeta, pored toga što lepo mirišu, imaju i antimikrobno, antivirusno i antibakterijsko delovanje. Naravno, da bi eterična ulja bila najefikasna u čišćenju, moraju se pomešati sa alkoholom i destilovanom vodom. 

Pravljenje takve smese je vrlo lako. Ona se priprema tako što se u bocu sa prskalicom sipa 75 ml alkohola i doda 30 kapi eteričnog ulja po želji. Posle toga, boca se promućka i u nju se dospe  25ml destilovane vode. 

Nakon što ponovite postupak mućkanja dobićete sjedinjenu smesu spremnu za čišćenje radnih površina vaše kuhinje. 

#6 Alkohol – za mrlje i masti 

Spremite tupfere, staru četkicu za zube i medicinski alkohol za uklanjanje zagorenih mrlja i masti na šporetu!

Jednostavno, na čist tupfer nakapajte nekoliko kapi alkohola i njim obrišite uprljanu površinu i prekidače na šporetu. Zatim, sačekajte da alkohol deluje, pa obrisane delove uređaja istrljajte četkicom za zube koju ste naptopili alkoholom. Kada završite sa tim, sve obrišite običnom suvom krpom. 

Svakako, pre nego što počnete da koristite alkohol za čišćenje, budite sigurni da ova tečnost ne može da ošteti površinu na vašem aparatu. 

#7 Obična vrela voda – čisti većinu zaprljanih stvari

Kada biste odlučili da potpuno odustanete od korišćenja hemikalija i kupovnih sredstava za čišćenje, zapanjili biste se činjenicom da većinu zaprljanih stvari možete očistiti samo vodom. Naravno, sve prethodno pomenute prirodne sastojke iz teksta možete kombinovati sa vrućom vodom i uz malo ribanja, rešićete se bakterija i zagorele prljavštine.

Čišćenje kuhinje prirodnim sastojcima nije ni malo zahtevno! Naprotiv, uz malo vruće vode, sode bikarbone, limuna ili alkohola, može se napraviti efikasno, a zdravo sredstvo za uklanjanje prljavštine. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *