Prednosti i mane veštačke trave

Veštačka trava je vrlo popularna i vrlo praktična, višenamenska „pokrivka“. Ona može da imitira pravi travnjak, može se postaviti na fudbalske terene, može poslužiti umesto tepiha, po dvorištu, na terasi, u kfiću, u igraonici i sve to kao podna obloga, mada se može koristiti i kao zidna obloga. Uz minimalno održavanje može potrajati do 15 godina.

Idealna je za one koji nemaju dovoljno vremena da se bave svojim savršenim travnjakom (zalivanje 2 putra dnevno, đubrenje, košenje, šišanje,…), za one koji nemaju povoljno mesto u svome dvorištu za travnjak (strana sa previše sunca, ili vlažno, blatnjavo zemljište, ili betonske površine), kao i za one koji imaju problema sa alergijama. Veštačka trava je u estetskom smislu pun pogodak, ali ima i svojih nedostataka.

Prednosti veštačke trave

1. Veštačka trava ne gubi formu – ona se ne suši na suncu, nije joj neophodno zalivanje (tako se štedi voda), nisu joj potrebni posebni preparati za održavanje, ne uništavaju je štetočine. Na njoj se bezbedno mogu igrati deca i kućni ljubimci, jer od njihove zabave, travnjak neće da „polegne“, a i nema krpelja i insekata.

2. Veštačka trava kao anti-alergen – za sve osobe koje imaju problema sa prolećnim alergijama, tj. alergijom na polen, veštačka trava je spas. Na tom materijalu se ne stvara i ne hvata polen, pa će alergijske reakcije biti barem ublažene.

3.Veštačka trava kao imitacija zelenih površina – tamo gde nema zelenila i gde nužno dominira beton (terase, krovne terase, tremovi, podovi kafića i restorana), veštačka trava je idealno pomoćno rešenje. Takođe, ukoliko je u pitanju uređenje neke vrste privremenog smeštaja, veštačka trava je dobar izbor, i u estetskom pogledu i u praktičnom smislu.

4. Veštačka trava se jednostavno održava, a vrlo lepo izgleda – dovoljno je da je povremeno samo polijete vodom. To će isprati svu nečistoću, osvežiće je i rashladiće je tokom vrelih dana.

Nedostaci veštačke trave

1. Veštačka trava je pravlljena od veštačkih vlakana – to je neka vrsta plastike, što ni malo ne deluje prirodno. Ona se više kliza, ne upija ništa, zagreva se na suncu. I u zdravstvenom i u ekološkom pogledu nije najbolje rešenje, za razliku od prirodnog travnjaka.

2. Postavljanje veštačke trave je skupo – iako ćete uštedeti na vodi za polivanje travnjaka, na alatima za obradu i đubrivu za bolji rast, treba da znate da samo seme prirodne trave košta znatno manje od postavljanja veštačke trave. Rolna (3m ili 4m) ili ploča veštačke trave (50 x 50) košta od oko 1 500 dinara, pa do oko 12 000 dinara. Ali to je samo trava, bez kamena za drenažu, folija koje idu ispod nje, lepka ili držača itd.

3. Veštačka trava može da se istopi – pomenuli smo da može mnogo da se zagreje tokom letnjih meseci, pa čak i da se umiriše tada (na zapaljenu plastiku). Ukoliko na nju padne žar od cigarete ili komad uglja sa roštilja, izgoreće je u potpunosti i ostaviti ružnu rupu.

Umesto travnjaka, cveće…

Kao alternativna mogućnost za rešavanje golih zemljanih površina na kojima na uspeva ništa sem trave, predlažemo divlje cveće (kamilica, mahovina, žednjak, sedum). Ono naročito dobro uspeva tamo gde je trava retka. Ne traži mnogo održavanja, lepo izgleda i oplemenjuje vaš prostor u svakom smislu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *