Prednosti i mane privatnih gimnazija

Postojanje državnih i privatnih srednjih škola, među kojima su i gimnazije, navelo je na razmišljanje veliki broj dece i pre svega njihovih roditelja, koji je izbor bolje napraviti u današnjem vremenu. Privatne gimnazije postoje širom naše zemlje i mogu biti specijalizovane za sport, jezike, matematiku, informatiku ili imati kombinovana odeljenja.

Mnogo je prednosti koje imaju privatne gimnazije, ali tu su i neki nedostaci, odnosno mane koje je potrebno razmotriti. U ovom tekstu dajemo sumirane ključne dobre i loše strane privatne gimnazije u našoj zemlji. 

Privatne gimnazije su moderno opremljene

Mnoge državne škole imaju starije zgrade, učionice i opremu za rad. Za razliku od njih, privatne gimnazije su osnovane novijeg datuma, pa su samim tim uglavnom nove gradnje, imaju moderno opremljene zgrade, savremenu informatičku opremu, čak i „pametne“ učionice. To omogućava savremeno učenje i rad, kao i aktivno korišćenje internet platformi i odličnu informatičku pismenost. Kako njih pohađa i dalje manji broj učenika, obično je to odlična prednost za očuvanje školske imovine, čiste hodnike, učionice i sve prostorije. 

Privatne gimnazije pohađa manji broj učenika

Zbog cenovnog faktora, i danas kada se pogleda statistika na primer, privatne gimnazije Beograd, zabeležen je znatno manji broj učenika u poređenju sa državnim gimnazijama. To je i prednost, jer je manje učenika u razredu i učionicama, pa samim tim pažnja nastavnog osoblja se rasipa na manji broj dece. Moguće je posvetiti veću pažnju i motivisati svakog đaka privatne gimnazije na rad i zalaganje, čak obezbeđuju i rad „od kuće“, rad „jedan na jedan učenik i profesor“, mentorstvo i praktičnu nastavu, kao i mnoge druge pogodnosti. Takođe, protok informacija je često direktan, jasan i blagovremen, samim tim što profesori mogu da komuniciraju sa celim odeljenjem, ali i sa svakim učenikom i roditeljem pojedinačno, putem imejl adresa, mobilnih telefona i slično. 

Privatne gimnazije su skupe

Prednost koja proizilazi iz manjeg broja učenika koji pohađa privatnu gimnaziju upravo je rezultat visoke cene školarine. Privatne gimnazije u našoj zemlji su vrlo skupe, jer moraju finansirati same svoje programe i celokupni rad i funkcionisanje. To je razlog što obično privatne gimnazije pohađaju deca poznatih ličnosti, ambasadora, uspešnih preduzetnika i slično. Za privatne gimnazije Beograd ima ponudu cena školarine između 1.500 i 15.000 evra godišnje, u zavisnosti od programa, uspeha i drugih kriterijuma. 

Privatne gimnazije se smatraju manje profesionalnim

Ono što je mana za privatne gimnazije generalno jeste preovladajuće mišljenje javnosti da imaju manje profesionalni kadar, nastavno osoblje nedovoljno obrazovano ili paralelno radi i u državnim školama, kao i da su kriterijumi „labaviji“ nego u državnim školama, radi privlačenja većeg broja učenika. Ipak, to može da bude slučaj, ali ne mora nužno da znači. Naprotiv, postoje gimnazije u kojima radi visoko profesionalno i obrazovano osoblje, ali sa druge strane postoje i one gde to nije slučaj. Upravo iz tog razloga, često se generalizuje i formira mišljenje da privatne gimnazije jesu mesto gde se „poklanjaju“ ocene, radi uspešnog rada škole i završavanja razreda. 

Privatne gimnazije su odlično rešenje za učenike koji žele da se opredele za sport, jezike ili matematičke studije. Imaju mnogo prednosti, mogućnost za individualan rad, kao i aktivnu pomoć i podršku od strane nastavnika, uz savremenu nastavu i opremu za rad. Ipak, mana je što su veoma skupe, ali i često manje cenjene u našoj zemlji, u poređenju sa onim koje postoje širom sveta, pa im je teško da se izbore za svoje mesto pored državnih srednjih škola. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *